alkotmány

05.
01.
16:38

Módosítani kell a Munka Törvénykönyvét a rabszolgatörvény miatt

A rabszolgatörvényként elhíresült 2018. évi CXVI. törvény két sarkalatos pontját érinti az Alkotmánybíróság döntése, amely alapján július végéig módosítani kell a Munka Törvénykönyvét - írja a 444.

Szerző(k): Szász Péter
04.
29.
17:00

Százmilliárdok új alapítványoknak - vétózhat az Alkotmánybíróság?

Hat ellenzéki párt közös beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz annak érdekében, hogy az semmisítse meg a "közérdekű vagyonkezelő alapítványok" létrehozásáról szóló törvényt. Az állam több mint harminc ilyen alapítványnak ad át ingyen több ezermilliárd forintos vagyont.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
21.
11:02

Elgördítette az akadályt az uniós pénzosztás elől a német alkotmánybíróság

Az Európai Unió 750 milliárd eurós helyreállítási alapjának elfogadásához német részről már semmi sem áll az útjában: megbukott az az alkotmányjogi panasz, amit a szélsőjobboldali AfD kezdeményezett, hogy blokkolja a közös uniós hitelfelvételt.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
15.
14:06

Váratlan döntést hozott az Alkotmánybíróság

Az állami szervnek pontosan meg kell indokolnia, ha a járványra hivatkozva később válaszol egy közérdekű adatigénylésre - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab).

Szerző(k): Domokos László
04.
01.
12:57

Kárpótolják a rokkantnyugdíjasokat a jogtalanul csökkentett ellátás miatt

Az Alkotmánybíróság 2018-ban mondta ki: az országgyűlés mulasztást követett el, mert nem alkotott olyan szabályokat, melyek alapján figyelembe vehetnék, hogy a rokkantellátásra jogosultak élethelyzetét érdemben meghatározó tényleges fizikai állapota mennyire javult, illetve a megállapított összeg hogyan viszonyul a 2012. január 1. előttihez. A javaslat alapján a károsultak félmillió forintot kapnak, de nem egyhamar.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
03.
27.
13:35

Zelenszkij visszavonta az ukrán alkotmánybíróság elnökének kinevezését

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton rendeletet adott ki, amelyben visszavonta Olekszandr Tupickijnak, az ukrán alkotmánybíróság elnökének alkotmánybírói kinevezését - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
03.
24.
14:51

Megnyílt az út Putyin újraválasztása előtt

Harmadik, végleges változatában megszavazta az orosz parlament alsóháza szerdán a választársi törvény módosítását, amely összhangba hozza az orosz elnökválasztás rendjét a tavaly elfogadott alkotmánymódosítással, megnyitva Vlagyimir Putyin elnök előtt a lehetőséget, hogy még kétszer jelöltesse magát a tisztségre - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
03.
23.
12:39

Fideszes képviselőnél is kiverte a biztosítékot a Balaton-part megalomán beépítése

A Magyar Közlönyben megjelent az a módosított kormányrendelet, amely a balatonvilágosi egykori úttörőtábor helyszínére vonatkozóan visszaállítja az eredeti építési szabályozást - írta Witzmann Mihály, a térség fideszes képviselője a Facebook-oldalán. Ez azt jelenti, hogy a Balaton-parti - korábban éppen a kormány engedélyével a helyi építési szabályokat felülírva - túlméretezett, 92 lakásos társasház nem épül meg az eddig tervezett formájában.

Szerző(k): Domokos Erika
03.
12.
16:35

Megsemmisített egy jogszabályt az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette az anyakönyvi eljárásról szóló törvény azon bekezdését, amelynek értelmében a folyamatban lévő eljárásokra is alkalmazni kell az anyakönyvben szereplő nem megváltoztatásának tilalmát.

Szerző(k): Domokos László
03.
05.
11:09

Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság egykori elnöke

Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság egykori elnöke. Az ELTE volt rektorhelyettese több évig volt elnöke az Országos Választási Bizottságnak is.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna