alkotmány

03.
24.
14:51

Megnyílt az út Putyin újraválasztása előtt

Harmadik, végleges változatában megszavazta az orosz parlament alsóháza szerdán a választársi törvény módosítását, amely összhangba hozza az orosz elnökválasztás rendjét a tavaly elfogadott alkotmánymódosítással, megnyitva Vlagyimir Putyin elnök előtt a lehetőséget, hogy még kétszer jelöltesse magát a tisztségre - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
03.
23.
12:39

Fideszes képviselőnél is kiverte a biztosítékot a Balaton-part megalomán beépítése

A Magyar Közlönyben megjelent az a módosított kormányrendelet, amely a balatonvilágosi egykori úttörőtábor helyszínére vonatkozóan visszaállítja az eredeti építési szabályozást - írta Witzmann Mihály, a térség fideszes képviselője a Facebook-oldalán. Ez azt jelenti, hogy a Balaton-parti - korábban éppen a kormány engedélyével a helyi építési szabályokat felülírva - túlméretezett, 92 lakásos társasház nem épül meg az eddig tervezett formájában.

Szerző(k): Domokos Erika
03.
12.
16:35

Megsemmisített egy jogszabályt az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette az anyakönyvi eljárásról szóló törvény azon bekezdését, amelynek értelmében a folyamatban lévő eljárásokra is alkalmazni kell az anyakönyvben szereplő nem megváltoztatásának tilalmát.

Szerző(k): Domokos László
03.
05.
11:09

Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság egykori elnöke

Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság egykori elnöke. Az ELTE volt rektorhelyettese több évig volt elnöke az Országos Választási Bizottságnak is.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
03.
04.
18:17

Népszavazás tilthatja be a burkaviselést Svájcban

Március 7-én népszavazáson nyilváníthatnak véleményt arról, hogy szeretnék-e beleíratni az alkotmányba az arc eltakarásának tilalmát - írja az Euronews. Viszont nagyjából, ha 30 nőt érint az egész szabályozás Svájcban.

Szerző(k): Szabó Dániel
03.
03.
13:13

Samsung-gyár: az Alkotmánybíróság elvetette a gödiek kérelmét

Az Alkotmánybíróság elutasította a Göd Város Önkormányzata beadványát, amelyben a különleges gazdasági övezetről szóló törvény, a Samsung-gyári beruházás területének különleges gazdasági övezetté nyilvánítását, továbbá az iparűzési adó elvonását is alkotmányellenesnek tartotta az önkormányzat.

Szerző(k): Németh Géza
02.
26.
22:53

A Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybíróság elé vitte az SZFE-törvényt

Alkotmánybírósághoz fordult a Fővárosi Törvényszék a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltását megvalósító törvény semmissé tételét indítványozva. Az Alkotmánybíróságnak soron kívül, de legkésőbb kilencven napon belül döntenie kell - olvasható az SZFE hallgatóinak közleményében.

Szerző(k): Szepesi Anita
02.
20.
16:15

Elhunyt Bagi István, volt alkotmánybíró

Elhunyt Bagi István, az Alkotmánybíróság volt tagja - tudatta a testület a honlapján szombaton az MTI szerint.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
02.
19.
16:21

Új ügyben döntött az Alkotmánybíróság: reménykedhetnek az önkormányzatok

Nem alaptörvény-ellenes a gödi különleges gazdasági övezet kijelölése az Alkotmánybíróság (Ab) döntése szerint, ugyanakkor a testület szerint az országgyűlésnek az önkormányzati feladatellátáshoz azzal arányban álló költségvetési támogatást kell adnia. Karácsony Gergely főpolgármester szerint az Ab megerősítette azt, amit az önkormányzatok hónapok óra mondanak, hogy a kormánynak kötelessége kompenzálni az iparűzési adó elengedése miatti bevételkiesésüket.

Szerző(k): Domokos Erika
02.
08.
14:36

Feljelentik Müller Cecíliát visszaélés miatt

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő feljelentést tesz Müller Cecília ellen hivatali visszaélés miatt. Eddig is láttuk, mert nem egy és nem kettő adatkérésünk és megkeresésünk húzódik időtlen idők óta – például a szociális intézmények helyzetét november óta titkolják –, hogy a tisztifőorvos visszaél a vészhelyzet adta lehetőséggel és anélkül tartja vissza a közérdekű adatokat akár 90 napig, hogy azok kiadása veszélyeztetné a közfeladatai ellátását, de: most maga küldte el a bizonyítékot Hadházy Ákosnak – indokolta a képviselő a feljelentést.

Szerző(k): K. Kiss Gergely