aratás

05.
11.
16:18

Egy csomó élelmiszer ára emelkedik, ebből még nagy gond lehet

A többi nyersanyaghoz hasonlóan masszívan emelkedett az utóbbi időben a kukorica, a búza és más élelmiszerek világpiaci ára is. Szakértők szerint ez komoly problémákat okozhat hamarosan, elsősorban a feltörekvő országokban.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
12.
21.
12:11

Kicsi hiányzott az orosz búzacsúcshoz

Oroszországban idén 132,9 millió tonna gabonát takarítottak be, ami a második legnagyobb mennyiség az ország történetében és 9,7 százalékkal felülmúlta a múlt évi 121,2 millió tonnát.

Szerző(k): Csernátony Csaba
11.
27.
15:22

Több gabona termett idén, mint amennyi kinézett

Az idei év kihívásai ellenére a szántóföldi növénytermesztés eredményei kifejezetten kedvezően alakultak, az 2020-as kukoricahozammal egy történelmi rekord is megdőlt - közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárra a Betakarítási koordinációs bizottság ülését követően.

Szerző(k): Domokos Erika
08.
06.
15:31

Lesz elég gabona, de nagy az aszálykár is

Gyakorlatilag befejeződtek a nyári aratási munkák, a becslések szerint várhatóan mintegy 7,5 millió tonna lesz a nyári gabonatermés - közölte Tarpataki Tamás, Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára az aratási koordinációs bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón, írja az MTI.

Szerző(k): Domokos Erika
07.
27.
16:42

Leállt az aratás Zalában - kevesebb a termés, mint tavaly

Az esős időjárás lelassította Zala megyében a betakarítási munkákat, a szántóföldekre hullott nagy mennyiségű csapadék miatt a megye nagy részén leállt az aratás - közölte Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel. Az aszályos téli és tavaszi időjárás miatt a megye nagy részén alacsonyabb termésátlagra lehet számítani, míg a megye déli részán.

Szerző(k): Domokos Erika
07.
03.
15:04

Rossz hír a gabonaföldekről: gyenge termés várható

Megkezdődtek az aratási munkák az őszi árpa betakarításával, az előzetes becslések szerint az időjárási viszontagságok miatt a közepesnél gyengébb termés várható, a nyári aratású szántóföldi növényekből mintegy 7 millió tonnát takaríthatnak be több mint 1,6 millió hektárról - közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken.

Szerző(k): Domokos Erika
06.
12.
17:59

Későn jött a csapadék, vegyes hírek érkeztek a földekről

Két hét múlva az őszi árpa aratásával megkezdődhetnek a nyári betakarítási munkák, ha az elkövetkezendő időszakban jelentős lehűlés nem érkezik - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályának elnöke az MTI érdeklődésére.

Szerző(k): Szepesi Anita
04.
28.
06:40

Itt az újabb csapás a járvánnyal párhuzamosan

Az iszonyatos szárazság miatt Romániában arra számítanak a szakértők, hogy az idei gabonatermés köszönőviszonyban sem lesz a tavalyival. Van, ahol alig marad valami a vetésből.

Szerző(k): Barabás Júlia
11.
15.
18:23

Elkezdhet felfelé kúszni a kukorica ára

Magyarországon befejeződött a kukorica betakarítása, a világpiacon pedig a csökkenő készletek következtében hegymenetbe fordulhat a termény ára, aminek akár a magyar gazdák is örülhetnek.

Szerző(k): Tóth László Levente
10.
09.
18:07

Komoly kukoricadrágulást szeretnének a gazdák

Az őszi betakarítást tekintve alapvetően jó év van mögöttünk, a termelők ugyanakkor keveslik a kukorica jelenlegi árát – derült ki a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése utáni sajtótájékoztatón.

Szerző(k): Tóth László Levente