astrazeneca

04.
20.
18:12

Jó hírt közölt a Johnson-vakcináról az Európai Gyógyszerügynökség

Az európai gyógyszerfelügyelet közölte, hogy felfüggeszti a használatra való korlátozást, vagyis mostantól az EU-ban is beadhatják a Johnson & Johnson vakcináját, de azt is jelezték, hogy lehetséges kapcsolat a beadása és ritka vérrögképződési esetek között. A szervezet hangsúlyozta, hogy az oltás előnyei összességében meghaladják a kockázatokat. Nagyon ritkán okozott veszélyes tüneteket, az Egyesült Államokban kilenc oltási reakciós esetnél csak egy érintett halt meg.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
20.
17:37

Kevésbé hatnak a vakcinák a gyorsabban terjedő indiai mutációval szemben

Az új, a tüskefehérjénél kettős mutációt mutató koronavírus-variáns egyelőre nem tűnik halálosabbnak, mint az eddig ismert változatok, azonban könnyebben terjed és a vakcinák hatékonyságát is csökkenti. Izraeli kutatók szerint a Pfizer/BioNTech készítménye legalább részben véd a B.1.617 mutációval szemben. Ugyanakkor szakértők szerint Indiában olyan gyorsan terjed a fertőzés, hogy a már meglévő duplán megváltozott vírusváltozatot újabb mutációk követhetik, amelyeket kizárt, hogy időben felismerhetnek.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
18.
08:19

Kutatás igazolja, a Sinopharm, a Szputnyik és a Pfizer által biztosított antitesttermelést

Az oltás bajnok Szerbiában 10 ezer fős mintán végeztek kutatást arról, milyen védettséget adnak a Sinopharm, a Szputnyik V. és a Pfizer koronavírus-elleni vakcinái. Az eredmények alapján az mRNS-alapú oltás után található a legtöbb antitest a szervezetben, ezt követi az orosz oltás, míg a kínai készítmény esetében minden tizedik embernél, főleg az időseknek nem mutatható ki ilyenfajta védettség.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
16.
16:35

Angela Merkel is megkapta az oltást

A német kancellár pénteken kapott vakcinát.

Szerző(k): Rácz Gergő
04.
15.
15:15

Koronavírus: Brüsszel a belga jog alapján perelheti be az AstraZenecát

Az AstraZeneca és az Európai Unió közötti konfliktus egyik oka a korábbi megállapodásuk értelmezéséből fakadó eltérés - vélik a Taylor Wessing Budapest ügyvédi iroda szakértői.

Szerző(k): Domokos László
04.
14.
21:20

A letteknek is, a cseheknek is jól jönne a dánoknál betiltott vakcinakészlet

Lettország kész átvenni a brit-svéd gyártású AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagkészletét,amiről Dánia korábban lemondott - közölte Daniels Pavluts lett egészségügyi miniszter. Az MTI híradása szerint aa lettek mellett Csehország is jelezte: a Dániában leállított oltóanyagot, akár mind a 2,4 millió adagot megvennék.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
14.
12:32

Oltás: Pfizerre, Modernára cserélik az Astrát a németek

Hatvan éven aluliaknak abban az esetben sem adnak többé az új típusú koronavírus okozta betegség elleni AstraZeneca-féle védőoltásból Németországban, ha már csak a második adag van hátra.

Szerző(k): Csernátony Csaba
04.
13.
13:48

A vérrögképződés miatt a Johnson & Johnson vakcináját is felfüggeszti az USA

Az amerikai szövetségi egészségügyi hatóságok kedden azt javasolták, hogy szüneteltessék a Johnson & Johnson egyadagos Covid-19 elleni oltóanyagának használatát, miután hat oltást kapó személynél vérrögökkel járó ritka rendellenesség alakult ki - írja a Reuters.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
11.
08:43

Koronavírus: kiterjesztették az oltásra jogosultak körét a franciák

Kiszélesítik Franciaországban a koronavírus-elleni oltásra jogosultak körét: hétfőtől minden 55 éven felüli francia feltétel nélkül kérheti a vakcinát - jelentette be Olivier Véran egészségügyi miniszter a Le Journal du dimanche című vasárnap megjelenő hetilapban az MTI szerint.

Szerző(k): Szepesi Anita
04.
10.
16:25

Szlávik János: már elérhető közelségben van a nyájimmunitás

Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.

Szerző(k): Rácz Gergő