atom

04.
13.
12:59

Megadták az engedélyt a fukusimai szennyezett víz tengerbe ürítéséhez

A sérült reaktorok hűtésére felhasznált, sugárszennyezetté vált víz tározókapcitása a végéhez közeledik, így a japán kormány - ha feltételekkel is, de - megadta az engedélyt arra, hogy egymillió tonna szennyezett anyagot a tengerbe engedhessenek a fukusimai atomerőmű közelében.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
10.
15:31

Teherán atommal ünnepel, szembemegy a nemzetközi tilalommal

Irán bejelentette szombaton, hogy az atomprogramjáról szóló 2015-ös hathatalmi megállapodást szándékosan megsértve újabb, modernebb, ezáltal gyorsabb urándúsító centrifugákat helyezett üzembe, valamint hogy elkezdte a legújabb fejlesztésű centrifugájának gépészeti próbáját.

Szerző(k): Rácz Gergő
03.
28.
13:03

Rendületlenül bolondítja a közvéleményt a lengyel kormány

A lengyel kormány továbbra is azzal eteti a közvéleményt, hogy atomerőművek építésével kiválthatják az ország széntüzelési áramtermelő erőműveit.

Szerző(k): Barabás Júlia
03.
26.
22:00

Ma már több problémát generál az atomenergia, mint amennyit megod

Két tanulmányt is publikált az Energiaklub, az egyik az atomenergia működési anomáliáit, a másik a radioaktív hulladékok kérdését feszegeti.

Szerző(k): Szabó M. István
03.
26.
16:12

Heten szorgalmazzák az atomenergia figyelembevételét az uniós klímapolitikában

Az Európai Unió hét tagállama, köztük Lengyelország és Magyarország az atomenergia figyelembevételét szorgalmazza az uniós klímapolitikában – adta hírül az MTI a lengyel sajtóban megjelent varsói kormányzati levélre hivatkozva.

Szerző(k): Szabó M. István
03.
26.
15:15

Satuféket nyomtak Pakson, de állítják, nincs semmi baj

A hivatalos közlemény szerint tervezett karbantartást rendeltek el a paksi atomerőmű egyik blokkjában. A nullára letekert nukleáris termelőegység 500 MW kiesést jelentett a rendszerben, az ígéret szerint egy nap lesz a javítás.

Szerző(k): Szabó M. István
03.
21.
17:40

Új, erősen radioaktív anyagot találtak a szabadban, Fukusimában

A fukusimai nukleáris katasztrófa után egy évtizeddel, a törmelékek között találtak az új, nagy méretű részecskékre. A kutatók úgy gondolják, hogy a reaktor építőanyag-maradványaiból és az üzemanyagból elpárolgó céziumból is születhetett a rekordszintű radioaktivitást mutató anyag.

Szerző(k): Szabó M. István
03.
21.
11:26

Meghaltak a brit-orosz diplomáciai kapcsolatok

Oroszország brit nagykövete azzal vádolta az Egyesült Királyság kormányát, hogy megszegte nemzetközi szerződéses kötelezettségvállalásait az ország nukleáris arzenáljára vonatkozóan. A britek ugyanis bővítenék készleteiket és fejlesztenék azokat. Az oroszok szerint ezért a Moszkva és London közötti politikai kapcsolat "majdnem meghalt".

Szerző(k): Szabó Dániel
03.
20.
07:20

Fehérorosz atomerőműteszt, pánik Litvániában

A litván energetikai minisztériumban rendkívüli szakértői ülést hívtak össze azért, mert Fehéroroszország az új atomerőművét is érintő teszteket tervez végezni az áramhálózatán.

Szerző(k): Barabás Júlia