atomalku

08.
29.
14:53
Furcsa segítséget kaphat Európa az energiagondjai megoldásához

Furcsa segítséget kaphat Európa az energiagondjai megoldásához

Ha sikerülne tető alá hozni a második iráni atomalkut, amelyben a perzsa állam betekintést engedne a nemzetközi szervezeteknek atomprogramja alakulásába cserébe azért, hogy az ország vállalatai megszabaduljanak külkereskedelmük amerikai korlátozásától, akkor jelentős mennyiségű nyersolaj és finomított olajtermék kerülhetne egy csapásra a világpiacra, megdobva a kínálatot, s ezzel vélhetően csökkentve az olajárat.

Szerző(k): Komócsin Sándor
08.
09.
17:03
Gyanús műholdat lőttek fel az oroszok Iránnak

Gyanús műholdat lőttek fel az oroszok Iránnak

A szatellit fellövése jelképezi a két ország közti "stratégiai együttműködés" kezdetét az űriparban. Bár a műhold orosz gyártású és orosz rakétával állították Föld körüli pályára, az iráni űrügynökség állítja, hogy csak nekik lesz hozzáférésük és az oroszok nem használhatják majd semmilyen katonai célra. A Nyugat szkeptikus.

Szerző(k): Sasvári Marcell
06.
29.
21:53

Irán már békülne az Egyesült Államokkal

Irán szerdán kijelentette, hogy az ország atomprogramjáról folyó tárgyalásokon lehetséges a megegyezés az Egyesült Államokkal, ugyanakkor hangoztatta, hogy nem enged a "vörös vonalakból" - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
07.
20:02

Az iráni patthelyzet sem oldódik fel

Az iráni atomalku felélesztését célzó nemzetközi egyezmény véglegesítését sürgette az izraeli védelmi miniszter, aki a Middle East Monitor londoni székhelyű hírportál csütörtöki közlése szerint leszögezte azt is: ha zátonyra futnak a megbeszélések, új tervre lesz szükség - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Dániel
03.
07.
19:01

Oroszország új frontot nyitott Iránban az atomalku kárára

Miközben a nyugati országok már azt tervezik, hogy leállítják az orosz olaj vásárlását az EU-ban és az Egyesült Államokban válaszul az Ukrajna elleni invázióra, addig Iránnal próbálnak megegyezésre jutni a perzsaország atomprogramjáról. A terv az lenne, hogy a világpiacról az OPEC+ országok által nem kitermelt mennyiséget kipótolják és versenyhelyzetet teremtsenek.

Szerző(k): Szabó Dániel
03.
07.
16:33
Irán a legújabb front az orosz-ukrán konfliktusban

Irán a legújabb front az orosz-ukrán konfliktusban

Franciaország hétfőn figyelmeztette Oroszországot, hogy ne folyamodjon zsaroláshoz az Irán és a világhatalmak közötti nukleáris megállapodás tárgyalásán. Moszkva nem akarja, hogy a kereskedelmi szankciók Iránra is kiterjedjenek, míg a Nyugat számol az iráni olaj megjelenésével a piacon.

Szerző(k): Szabó Dániel