atomenergia

05.
27.
17:26

Úgy halnak le az atomerőművek, hogy egész Európa energiaválságba kerülhet

Európa legnagyobb atomenergia-termelője, az Electricite de France (EDF) nukleáris energetikai vállalat erőműveiben rengeteg a meghibásodás. Ez pedig azzal jár, hogy hiányzik az olcsó francia villamos áram, ami fontos volt eddig az európai energiamixben.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
23.
22:08

Izrael szerint bármilyen iráni atomalku jobb, mint a semmi

Az iráni nukleáris megállapodás felújításának elmaradása még egy "rossz" megállapodásnál is sokkal nagyobb veszélyt jelent - mondták izraeli hírszerzési források a Jerusalem Postnak.

Szerző(k): Rácz Gergő
05.
22.
10:58

Brüsszel döntése elkaszálja a paksi gigaberuházást, de az átállás nehéz lesz

Az Európai Bizottság ösztönözni akarja a tagállamokat abban, hogy megszüntessék az orosz nukleáris fűtőanyagtól való függőségüket, mivel 2027-ig leválasztanák az államszövetséget az orosz energiahordozókról. A REPowerEU program része, hogy nem orosz gyártmányú fűtőanyagot vásároljanak a tagállamok, így Magyarország is az atomerőművébe. Már egy cég jelezte is, hogy készen áll az üzemanyagcellák szállítására, de azért egy ilyen átállás soha nem zökkenőmentes.

Szerző(k): Szabó Dániel, Szabó M. István
05.
14.
10:45

Az atomlobbi lenyúlná a hidrogéngyártást a zöldektől

Akciózni kezdett az utóbbi időben ismét felbátorodott Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség (NAÜ): Miután a nukleáris ipar és az NAÜ is arcvesztés nélkül átvészelte az oroszok ukrán atomerőművek elleni támadásait, s miután az energiaárboom megoldását jó néhányan ismét az olcsó áram ígéretével kábító atomerőművekben látják, a NAÜ talált is magának egy új támadási felületet. Kezdeményezték, hogy atomenergiát használjanak fel a közeljövő energetikai mesterkulcsának tekintett hidrogén kereskedelmi célú előállításához. Az ötletnek nem csak az a kockázata, hogy zsákutcába viheti a megújulókra szabott energiatárolási technológiát. Kezdeményezték, hogy atomenergiát használjanak fel a közeljövő energetikai mesterkulcsának tekintett hidrogén kereskedelmi célú előállításához. Az öltetnek nem csak az a kockázata, hogy zsákutcába viheti a megújulókra szabott energiatárolási technológiát.

Szerző(k): Szabó M. István, Ambrus-Nagy Boglárka
05.
07.
18:20

Az atomenergia oké, de a nukleáris hulladékból nem kérnek a csehek

Akik szeretik az atomenergiát, azoknak is számolniuk kell azzal, hogy az más energiaformákhoz képest sokkal több babusgatást igényel, mindezt sokáig.

Szerző(k): Komócsin Sándor
04.
30.
17:10

Még sincs minden rendben az új finn atomerőművel

Úgy tervezték, hogy már a nyár folyamán eléri a termelési-terhelési csúcsát a finn Olkiluoto-3, ám a március közepe óta termelő atomerőműben máris javításokat kellett elrendelni. Most az a terv, hogy a "teljes gázzal" menésre csak ősszel kerülhet majd sor.

Szerző(k): Szabó M. István