bértárgyalás

02.
26.
15:16

Március első napjaiban pénzt ígér a kormány a cégeknek

Meghosszabbítja a kormány márciusra is az ágazati bértámogatási rendszert, így a következő hónapban is fizetéshez jutnak azok a munkavállalók, akik a járvány miatt nehéz helyzetbe került szektorokban dolgoznak - közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára, aki szerint a támogatásokat már március első napjaiban folyósítják.

Szerző(k): Domokos Erika
02.
23.
13:23

Már látszik: ekkora béremelésre számíthatnak a magyar dolgozók idén

A szakszervezetek visszajelzései alapján jelentős a szórás a béremeléseknél: vannak cégek, ahol nem vagy alig lesz, a többségnél átlag feletti az emelés, és akad, ahol jócskán meghaladja azt. Ahol lesz bérfejlesztés, ott 5-6 százalékra is számíthatnak a dolgozók

Szerző(k): K. Kiss Gergely
02.
20.
08:30

Megkezdődött a nyolcórás sztrájk a Continental makói üzemében

Az új kollektív szerződésről folyó tárgyalások eredménytelensége miatt nyolcórás sztrájkot tartanak a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában szombat reggel 6 órától.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
02.
19.
17:21

Sztrájk lesz egy magyar egészségügyi cégnél

Megrekedtek a bértárgyalások az egyszer használatos orvosi eszközöket gyártó gyöngyösi B. Braun Medical Kft.-nél, ezért a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi szervezete február 16-án sztrájkbizottságot alakított - derítette ki a Népszava.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
02.
12.
14:25

Nagy a feszültség a BKV-nál és a fővárosi cégeknél, sztrájk is szóba kerülhet

A Fővárosi Önkormányzat kijelentette, hogy a tulajdonában álló szolgáltatók számára idén nem tud bérfejlesztésre fedezetet biztosítani. A BKV-nál működő szakszervezetek viszont elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormányzati adóelvonások a fővárosi cégek dolgozóin csapódjanak le. Az önkormányzati fenntartású társaságok munkavállalói képviseletei egységes nyomásgyakorlást terveznek, és végső esetben sztrájkot is kezdeményeznének.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
02.
08.
07:09

Hatalmasat bukott a MÁV és a Volán, mégis komoly béremelés jöhet

Durván visszaesett az utasforgalom az állami közlekedési cégeknél, ám a takarékoskodás és a kapacitások visszafogás szóba sem jöhetett. Sőt, a MÁV-nál két számjegyű jövedelem-emelkedést kért a szakszervezet 2021-re, míg a Volánnál a bérfelzárkóztatás kerül napirendre.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
01.
27.
18:16

Koronavírus: kiállja a próbát a német válságkezelés

Lefelé módosította gazdasági előrejelzését a német szövetségi kormány, a szerdán bemutatott prognózis szerint Németország hazai összterméke (GDP) a korábban valószínűsített 4,4 százalék helyett 3 százalékkal növekedhet az idén - írja az MTI. A gazdasági miniszter szerint a válságkezelés tapasztalatai megmutatták, hogy a szociális piacgazdaság modellje kiállja a próbát.

Szerző(k): Domokos Erika
01.
16.
07:20

A bolti dolgozók is bukhattak a kijárási tilalom miatt, hatalmas túljelentkezés a láncoknál

A Sparnál már megszületett a bérmegállapodás, de a többi nagy láncnál egyelőre kezdeti stádiumban vannak a tárgyalások. A kereskedők jellemzően nyereségesek, de a munkavállalók pozícióin nem javít a komoly túljelentkezés. Egyes magyar láncoknál a kijárási tilalom miatt megrövidítették a munkaidőt, ami sokaknak érzékeny veszteséget okozhat - tudtuk meg Karsai Zoltántól, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnökétől.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
01.
15.
13:39

A kormány nem akarhatta a minimálbér-megállapodást, befagyaszthatják a juttatásokat

Nem támogatja a Munkástanácsok által felvetett kompromisszumos megállapodást Kordás László, a legnagyobb hazai szakszervezeti konföderáció vezetője, bár ennek most már csak elvi jelentősége lehet. Meglátása szerint a kabinet időhúzásra játszott a minimálbér-tárgyalások során, emiatt jelen állás szerint befagyasztják az álláskeresési támogatást és a táppénzt is, hiszen számos szociális juttatásnál a 2020-as minimálbér lesz az irányadó.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
11.
19.
19:45

Mi jöhet a bértárgyalásokon?

A munkaadói oldal képviselői számára a reálbérek megőrzése és a munkahelyek megtartása, a munkavállalói oldalon pedig a munkabérek reálértékének további növelése az elsődleges szempont a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről szóló tárgyalásokon - derült ki a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) csütörtökön, amelyről a felek egy-egy résztvevője nyilatkozott az MTI-nek.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna