belarusz

06.
13.
08:08

A csomó, amit még Putyin sem tud kibogozni

Fehéroroszország elszigetelődése az elcsalt 2020-as elnökválasztás és az ország ellenzékének legyalulása után megkönnyíti a Kremlnek az ország ellenőrzését, ám ez többe kerül és van egy meglepő körülmény, amit az oroszok kénytelenek tudomásul venni.

Szerző(k): Komócsin Sándor
06.
05.
07:20

Putyin üzent, rendezné a kapcsolatokat az USA-val

Meg kell próbálni megtalálni a módját Moszkva és Washington kapcsolatai javításának a június 16-án esedékes genfi orosz-amerikai csúcstalálkozón - jelentette ki az MTI szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum egy panelbeszélgetésén. Putyin szerint nincs közük ahhoz, hogy Minszk leszállásra kényszerítette a Ryanair repülőgépét.

Szerző(k): Domokos Erika
06.
04.
07:31

Kényszerrel vallhatott maga ellen Protaszevics

A fehérorosz újságíró az állami tévében ismerte el államellenes tevékenységét és ígérte meg, hogy megváltozik.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
28.
13:10

Az oroszok vágtak vissza a fehérorosz légtér bojkottja miatt

Elkerülik a fehérorosz légteret az európai légitársaságok a Ryanair gép múlt heti földre kényszerítése miatt, azonban így az oroszországi célpontok elérése is kérdésessé vált. Oroszország ugyanis két légitársaságnak sem engedélyezte, hogy Moszkvába tartó gépeik módosított útvonalon közelítsék meg az orosz fővárost - írja a 444.hu a BBC nyomán.

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
28.
11:40

A nap, amikor a belorusz politikai válság nemzetközi biztonsági kockázattá vált

A belorusz rendőrállamból eltűntek a józan hangok, nincs aki a rezsim túlélési reflexeivel szemben a nemzeti érdeket képviselhetné, Alekszandr Lukasenko a nép elnyomásával politikai apátiát épít ki. A vasárnapi karhatalmi gépeltérítés egy olyan új eszköz, amely egyértelmű üzenet a Nyugatnak: nem lesz már konszolidáció.

Szerző(k): Napi.hu
05.
25.
16:41

Szijjártó is megszólalt a fehérorosz válságról

Elfogadhatatlan a Ryanair légitársaság járatának vasárnapi, fehéroroszországi földre kényszerítése - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dublinban, üdvözölve az Európai Unió gyors és határozott fellépését az ügyben.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
25.
11:44

A gépeltérítés után egy új Észak-Korea alakul ki Európa szélén

Azzal, hogy két európai uniós ország között közlekedő repülőgépek kényszerített földre a fehérorosz rezsim, nemzetközi válsággá szélesítették az ország belpolitikai háborúját - vélik belorusz ellenzékiek. A fehérorosz illiberális rezsim elindul az Észak-Koreára jellemző önkény irányába, az EU-nak ez már biztonságpolitikai probléma és erős lépést várnak az uniótól.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
24.
18:26

EU-csúcs: szankciókról dönthetnek Fehéroroszországgal szemben

Mivel a Ryanair légitársaság járatának előző napi, minszki földre kényszerítése elfogadhatatlan, már az Európai Unió hétfői csúcstalálkozóján döntés születhet szankciók bevezetéséről Fehéroroszországgal szemben - hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
24.
18:10

Fehérorosz válság: a britek keményebbet léptek

A brit kormány hétfőn azonnali hatállyal felfüggesztette a Belavia fehérorosz légitársaság nagy-britanniai működési engedélyét és intézkedett arról is, hogy a brit légitársaságok ne használják Fehéroroszország légterét.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
24.
17:16

Fehérorosz válság: felszólítás érkezett a Kremlből

Nem szabad elhamarkodottan ítélkezni a minszki Ryanair-incidens ügyében, a fehérorosz fél észszerű magatartást tanúsít az ügyben - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Szocsiban, a görög hivatali partnerével közös sajtótájékoztatóján.

Szerző(k): K. Kiss Gergely