betegség

10.
19.
09:44

Szennyvíz: lassan, de nő a koronavírus koncentrációja

Több magyar nagyvárosban - köztük Miskolcon és Székesfehérváron - emelkedést mértek, ugyanakkor csökkent a koronavírus koncentrációja például Szekszárdon.

Szerző(k): Csernátony Csaba
10.
19.
09:01

Koronavírus: 859 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, elhunyt 16 beteg

A magyarországi járvány eddig 30 418 halálos áldozatot követelt. Több mint 1 millióan már mgkapták a harmadik oltásukat.

Szerző(k): Csernátony Csaba
10.
19.
07:19

Koronavírus: romlott a helyzet, jelentősen nőtt a fertőzöttek száma

Keddre virradóra több mint 450 ezer új esetet azonosítottak világszerte.

Szerző(k): Csernátony Csaba
10.
17.
18:41

Mozgásérzékelős szövetanyagot fejlesztenek az MIT kutatói

Az OmniFiber intelligens szövetéből olyan ruházatot lehetne készíteni, amely alkalmazkodik a viselője mozdulataihoz, ráadásul a jelenlegi mesterséges izomrostokkal ellentétben kedvezőbb előállítani. A technológia nagymértékben segíthet az előadóművészeknek és a sportolóknak, valamint a légzőszervi nehézségekkel küzdő betegeknek is.

Szerző(k): Nagy Martin
10.
17.
17:57

Koronavírus: lassul a fertőzés terjedése Romániában

Romániában tíz százalékkal több koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak a vasárnap véget érő héten az előző héthez viszonyítva, ami azt jelzi, hogy - immár második hete - lassul a fertőzés terjedésének üteme, de még nem tetőzött a járvány negyedik hulláma.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
10.
17.
11:50

Egy egészen egyszerű módszer segíthet a rettegett kór megállításában

Becslések szerint világszerte 55 millió ember szenved a szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kórban, számuk 2030-ra 78 millióra emelkedhet. Az egyik legnagyobb népegészségügyi kihívást jelentő betegségre egyelőre nincs specifikus terápia, egy friss kutatásból azonban kiderült, hogy a MIND-diéta igazolt Alzheimer-kórban is segíti a kogníció megőrzését.

Szerző(k): Szepesi Anita
10.
15.
11:55

Már látszik, sikeres volt-e a laza svéd járványkezelés

A sokat vitatott svédországi járványkezelés, amely 2020 első felében az emberek önkéntes óvatosságára épített, majd az év végén a kötelező korlátozásokra váltott, nem hagyja nyugodni a szakembereket. Hogy sikeresebbnek vagy sikertelenebbnek látjuk-e ezt a modellt a más országokban követett módszereknél az attól függ, milyen összehasonlítást veszünk alapul.

Szerző(k): Komócsin Sándor
10.
14.
15:21

Egy napok alatt vaksághoz, bénuláshoz vezető kór Magyarországon kétszer olyan gyakori, mint az EU-ban

A szem betegségén túl az idegrendszer károsodása is veszélyeztetheti a látást – figyelmeztetnek vezető neurológusok a Látás Világnapján. Az agyat és az idegrendszert fiatalkorban megtámadó sclerosis multiplexnek (SM) gyakran az egyik kezdeti tünete a látóideg-gyulladás, Devic-szindrómában vagy ahogy újabban nevezik, NMO betegségben pedig tünetmentes állapotból akár napokon belül teljes vakság alakulhat ki. Ha egy hirtelen fellépő látásproblémának nincs kézenfekvő szemészeti oka, forduljon mielőbb neurológushoz.

Szerző(k): Szepesi Anita
10.
13.
09:24

Koronavírus: majdnem duplájára nőtt az új esetek száma egy nap alatt

Szerda reggelre 814 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon a hivatalos adatok szerint, szemben az egy nappal korábbi 455 új esettel. Tíz beteg elhunyt.

Szerző(k): Csernátony Csaba
10.
13.
07:25

Koronavírus: közel 239 millió fertőzöttet azonosítottak eddig

Több mint 400 ezer új esetet regisztráltak világszerte az szerda reggelre.

Szerző(k): Csernátony Csaba