borászat

11.
30.
07:47

Védelmet kaphat a tokaji bor Kínában

Száz uniós termék földrajzi árujelzője, köztük a tokaji jelölésű bor kap védelmet a kínai piacon az Európai Unió és Kína között létrejött, a jövő év elején hatályba lépő megállapodás értelmében - írja hétfői számában a Világgazdaság.

Szerző(k): Szász Péter
11.
14.
12:35

Nagyon elhúzódott a szüret a Varga Pincészetnél

Az idén három hónapon át tartott a szüret, az időjárás és a környezeti feltételek sok szempontból kedveztek a szőlőknek, amiből 17,8 millió kilogrammot dolgozott fel a badacsonyi és az egri borvidéken feldolgozóüzemekkel rendelkező Varga Pincészet - írja az MTI.

Szerző(k): Szász Péter
10.
17.
15:57

Az amerikai üzletember esete a magyar polgármesterrel

Jó tokaji borok mellett a mai magyar valóságba is belekóstolt a hazánkban letelepülő magyar származású amerikai üzletember. A tállyai polgármester börtönbe juttatása miatt most bosszúval fenyegetik – ezért tett legutóbb feljelentést.

Szerző(k): Napi.hu
10.
13.
07:08

Konyári Bori: Ezek a sebek most már ott maradnak

A borvilág és a hazai borászatok is túlpörögtek, és talán szükséges volt már egy szusszanásnyi szünet, hogy a piac szereplői újragondolják a helyüket és a szerepüket – állítja a dél-balatoni borrégiót meghatározó Ikon pincészet vezetője. Konyári Borit arról is kérdeztünk, hogy borházasításokkal nevet szerző borászként miért a tiszta rajnai rizling és a furmint jelenti számára a legnagyobb kihívást.

Szerző(k): Szabó M. István
10.
01.
15:25

Kevesebb lesz a magyar bor, de jó minőségű

Az idén minden borvidéken később kezdődött a szüret tavalyhoz képest, a szárazság és a tavaszi fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalékos terméskiesés várható - közölte Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Szerző(k): Szász Péter
09.
29.
20:23

Hatalmas tűz ütött ki a híres borvidéken

A Kalifornia északnyugati vidékén fekvő Napa-völgyben új erőre kaptak, és nagyon gyorsan terjednek a bozóttüzek. Mintegy 4500 hektárnyi területen keddre virradóra - az éjjel folyamán - több mint 34 ezer embert kellett kiköltöztetni az otthonából, és a tűzoltóság további 14 ezer embert értesített, hogy álljon készenlétben a költözésre - írja az MTI.

Szerző(k): Szász Péter
09.
21.
18:05

Kaotikus időjárás nehezítette a borvidékek munkáját

Az ország legtöbb borvidékén elkezdődött a szőlőszüret. Az évek óta tartó kaotikus időjárás idén is nagy kihívások elé állította a szőlészeket és borászokat. Azt már tudjuk, hogy gyenge az idei alma-, cseresznye-, meggy-, kajszibarack- és őszibaracktermés, de mi a helyzet a szőlővel?

Szerző(k): Kónya Ádám
08.
31.
06:42

Tó fenekéről árulnak bort Svájcban

Egy év és három és fél hónapig a Boden-tó mélyén fekvő fehérbort emeltek ki szombaton a Németország, Svájc és Ausztria határán fekvő tóból - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Dániel
08.
28.
07:08

Bukolyi Marcell: Úgy kezdtünk bele, hogy bevállaltuk, két évig nem lesz borunk

Hogyan lehet egy vaddisznó túrta susnyás helyére álmodott rendszer-újraindítás annyira idealista, hogy annak a Covid-járvány (illetve: az így földbe állt gasztro-, és turizmus miatt leállt borpiac) se ártson igazán? Erről is kérdeztük Eger és Noszvaj közé álmodott birtokán Bukolyi Marcellt, borász-interjú sorozatunk következő alanyát.

Szerző(k): Szabó M. István
08.
06.
11:17

Borászok is milliárdos támogatási kerethez juthatnak

Jelentős érdeklődésre számít a borászatok részéről az agrártárca a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhíteni hivatott átmeneti támogatási programja. Az első pályázatokat augusztus 10-étől lehet benyújtani, az igénylésekhez szükséges igazolásokat azonban már most érdemes beszerezniük az érintetteknek.

Szerző(k): Rácz Gergő