borászat

06.
14.
07:08

„Sokan majdnem keresztre feszítettek ezért a vörösborért”

Magyarországon egyedüliként kísérletezik egy borász 2500 évre visszamenően jegyzett, etruszk eredetű vörösborral a Balaton északi partján egy tenyérnyi kis birtokon, a Szent György-hegyen, amely ősidők óta hűvösebb klímájú, fehér szőlő termelésére alkalmasnak tartott terület. A tulajdonos ráadásul az olajfák szerelmese, és az elmúlt őszön Magyarországon elsőként palackozott saját termelésű bogyókból saját préselésű szűretlen extraszűz olívaolajat. Szőlő és olíva. Bor és olaj.

Szerző(k): Molnár Csaba
06.
01.
07:25

Szereti a bort? Ennek a hírnek nem fog örülni

Emelkedik az idén a bor termelői ára az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) mérései szerint - idézi a Világgazdaság cikkét az MTI.

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
17.
10:31

Meghalt Szeremley Huba

Nyolcvanegy éves korában meghalt Szeremley Huba.

Szerző(k): Domokos László
05.
12.
07:07

Eladó a francia pezsgőiről híres, 150 éves pécsi pezsgőgyár

Dobra verik Magyarország második legrégebbi pezsgőgyárát, a pécsi Littke Pezsgőház Kft.-t. Hat éve abbahagyták, négy éve újrakezdték a pezsgők erjesztését.

Szerző(k): Molnár Csaba
05.
06.
12:05

Már Magyarországon is beszerezhetők a legexkluzívabb borok és spiritek

Az extraordinary jelzőt használják azokra a rendkívüli tételekre a nemzetközi boros oldalakon, amelyek a finestwine.hu jóvoltából immár Magyarországon is beszerezhetők. A válogatott borok főleg Burgundiából, Bordeaux-ból, Champagne-ból, Toszkánából, Lombardiából és Napából, míg a spiritek inkább a skót felföldről érkeztek. Egy különleges palack Romanée-Conti, vagy egy limitált kiadású Dom Perignon, akár egy magnum palack Sassicaia eredeti fadobozában a legjobb évjáratokból már itthon is elérhető az értő közönség számára.

Szerző(k): Axioart
03.
31.
12:35

Magyar siker a Chardonnay világbajnokságon

Thummerer Vilmos 2019-es évjáratú Egri Chardonnay Battonage bora aranyérmet hozott haza Franciaországból, a Chardonnay világbajnokságról. Harminchat ország bortermelői vettek részt a borversenyen, ahol egyedüli magyarként nyert aranyérmet a Thummerer pincészet.

Szerző(k): Domokos Erika
01.
24.
08:07

Visszavonul a tokaji borász, miután a száraz furmintja bekerült a világ száz legjobb bora közé

A Tokaj-hegyaljai Oremus birtok első birtokigazgatója az eredeti tervek szerint már tavaly nyugdíjba ment volna, de a koronavírus-helyzet miatt végül dolgozott még egy - utólag már látható: sok szempontból extra - évet. Bacsó András utódját a napokban mutatták be a birtok spanyol tulajdonosai.

Szerző(k): Szabó M. István
12.
28.
07:08

Pátzay István: Mindenki jobban dédelgeti a saját gyerekét, de ez akkor sem egy lelkizős helyzet

Hogyan lehet egymillió pillangóval eladni fehér bort? Drágább vagy olcsóbb borokat veszünk a neten? Túlértékeltek-e a magyar borok - elkényelmesedtek-e a magyar borászok? Miért nem evidencia, hogy a borászat elsősorban egy üzleti vállalkozás? Melyik boros webáruháznak segít be a Google? Hosszan kérdeztük Pátzay Istvánt, a Veritas Borkereskedés ügyvezető tulajdonosát.

Szerző(k): Szabó M. István
12.
15.
07:18

A magyarok fizetik meg a borászatok válságát

Január és november között 11 százalékkal emelkedett a hazai földrajzi jelzés nélküli (FN) és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott (OFJ) borok értékesítési ára az egy évvel korábbihoz képest, míg az exporttermékek ára esett - írja a KSH adatai alapján a Világgazdaság.

Szerző(k): Szabó Dániel
11.
30.
07:47

Védelmet kaphat a tokaji bor Kínában

Száz uniós termék földrajzi árujelzője, köztük a tokaji jelölésű bor kap védelmet a kínai piacon az Európai Unió és Kína között létrejött, a jövő év elején hatályba lépő megállapodás értelmében - írja hétfői számában a Világgazdaság.

Szerző(k): Szász Péter