egyetem

05.
25.
14:42

A Yale Egyetem is díszdoktorai közé választotta Karikó Katalint

A Yale Egyetem is díszdoktorai közé választotta Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszorával együtt idén tíz kiválóság részesült az 1701-ben alapított amerikai magánegyetem elismerésében - közölte az SZTE.

Szerző(k): Szász Péter
05.
13.
12:56

Nem kér a rangsorokból több kínai egyetem

Egyes kínai egyetemek kivonták magukat minden nemzetközi rangsorolásból, miután Hszi Csin-ping kínai elnök arra szólította fel a kínai felsőoktatási intézményeket, hogy "törjenek új utat maguk előtt" - számolt be internetes kiadásában pénteken a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Szerző(k): Szász Péter
05.
13.
07:16

Túlélte a spanyolnáthát, egy tűzvészt és több válságot, most egy zsarolóvírus miatt kell bezárnia

157 évvel az alapítása után bezár egy illinois-i szabad művészeti iskola, ugyanis a koronavírus-járvány és egy zsarolóvírus pénzügyileg ellehetetlenítette - írja a Bleeping Computer.

Szerző(k): Szász Péter
05.
10.
12:47

Már mesterséges intelligencia tanszék is van Magyarországon

Az ELTE informatikai karának új tanszékén a magyarországi Bosch-csoport támogatásával és partnerségével a jövő iparát kiszolgáló kutatások folynak majd, szorosabbra fűzve a hazai felsőoktatás és az ipari kutatás-fejlesztés kapcsolatát - közölte az ELTE.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
07.
18:00

Sok külföldi diák maradna Magyarországon

A külföldi diákok tizede kifejezetten úgy tervezi, hogy Magyarországon marad egyetemi tanulmányai befejezése után, további 28 százalékuk pedig szintén szívesen maradna hazánkban, ha találna a szakmájának megfelelő munkát - derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem saját nemzetközi hallgatói körében végzett kutatásból.

Szerző(k): Domokos László
05.
06.
18:30

Kezdődhet a Nemzeti Orvosi Innovációs Képző Központ építése

A West Hungária Bau Kft. építheti meg a Nemzeti Orvosi Innovációs Képző Központot (NOIKK), nettó 14 milliárd 720 millió forintért.

Szerző(k): Németh Géza
05.
02.
08:07

Áttörést értek el a műanyagok lebontásában

Az elmúlt másfél évtizedben a műanyagokat lebontó enzimekkel kapcsolatos kutatások sok eredményt hoztak, de a hőmérséklet problémájára nem találtak választ, vagyis hogy ne kelljen lágyulásig melegíteni a PET-palackokat. Most úgy tűnik, az Austinban működő Texasi Egyetem mérnökei és tudósai létrehozták azt az enzimváltozatot, amely akár környezeti hőmérsékleten is képes elvégezni a munkát.

Szerző(k): Szász Péter