ema

04.
14.
21:20

A letteknek is, a cseheknek is jól jönne a dánoknál betiltott vakcinakészlet

Lettország kész átvenni a brit-svéd gyártású AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagkészletét,amiről Dánia korábban lemondott - közölte Daniels Pavluts lett egészségügyi miniszter. Az MTI híradása szerint aa lettek mellett Csehország is jelezte: a Dániában leállított oltóanyagot, akár mind a 2,4 millió adagot megvennék.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
10.
07:02

Berlin az EMA-engedélyre vár, hogy vehessen Szputnyikot

Csak az orosz féltől függ, hogy mikor kap európai uniós forgalmazási engedélyt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen védő Szputnyik V orosz vakcina - mondta Jens Spahn, a német kormány egészségügyi minisztere.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
09.
21:51

Vérrögképződés: az egydózisú oltást is vizsgálja az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a Johnson and Johnson gyógyszeripari vállalata, a Janssen által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaggal végzett oltásokat követően jelentett nagyon ritka vérrögképződéses estek kivizsgálását - közölte az uniós gyógyszerügynökség.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
09.
11:32

Négy eltitkolt haláleset derült ki a Szputnyik V. vakcina kapcsán

Oroszországban nemrégiben négy ember halt meg röviddel a Szputnyik V korona elleni oltás beadása után, eddig nem jelentett esetekben, amelyeket az uniós szabályozó hatóság, az amszterdami Európai Gyógyszerügynökség (EMA) "komolyan vesz". A szervezet jelenleg is vizsgálja, hogy uniós engedélyt adjon a készítmény használatára, amelyet Magyarországon már használnak. Szlovákia ugyan rendelt belőle, de az ottani hatóságok hiányosnak tartják az orosz dokumentációt, amire a gyártó vissza is követelt magának 200 ezer adag vakcinát.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
08.
17:37

Szputnyik V: hiába várt Magyarországról dokumentumokat Szlovákia

Szlovákiában egyre több a probléma a Szputnyik V. vakcina engedélyezése körül: először a kormány bukott meg, most pedig az országba érkezett 200 ezer dózis engedélyeztetésével nem haladnak. A biztonságosság megállapítására a helyi gyógyszerészeti hatóság dokumentumokat kért a gyártótól, de onnan nem érkeztek meg. Magyarországhoz fordultak, amely nem adta át azokat. - Pénteken a magyar külügyminiszter jelezte, segítünk a szlovákoknak.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
08.
16:47

AstraZeneca: Spanyolország is változtat az oltás protokollján

A fiatalabb nőknél nagyon ritkán tapasztalható vérrögképződés miatt Spanyolország biztonsági okokból csak a 60 és 65 év közöttiek oltja az AstraZeneca készítményével. Fontos jelezni, hogy ez nem jelenti azt, hogy veszélyes lenne az oltóanyag használata.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
06.
20:27

AstraZeneca-vakcina: az olaszok nem függesztik fel a használatát

Az Európai Gyógyszerügynökségnek kell dönteni az AstraZeneca használatáról Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár szerint, aki egy keddi interjúban kijelentette, nem függesztik fel a vakcina alkalmazását, legfeljebb módosítják a védőoltásban részesülők életkorát.

Szerző(k): Szepesi Anita
04.
06.
17:50

AstraZeneca oltóanyag vizsgálat: megszólalt az Európai Gyógyszerügynökség - frissítés

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem jutott meghatározó következtetésre az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának mellékhatásaival kapcsolatban, a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek vizsgálatának részeredményeiről az ügynökség szerdán, vagy csütörtökön ad tájékoztatást - közölte az uniós ügynökség kedden az MTI szerint.

Szerző(k): Szepesi Anita
04.
06.
15:46

Az AstraZeneca-oltások körüli káoszból lett jelentős pánik

Az Európai Gyógyszerügynökség egyik szakértője szerint valószínű, hogy összefüggés van az AstraZeneca-oltások beadása és utána nagyon kevés esetben előforduló vérrögképződéses esetek között. Ettől még az EMA nem javasolja a készítmény használatának felfüggesztését, további vizsgálatokat sürgetnek, hogy feltárják az okokat, hangsúlyozva, hogy egyelőre kevés esetről tudni. Közben Magyarországon a négy héttel ezelőtti oltási káosz, valamint az ismétlő dózisok protokolljának megváltozása miatt lehetett újabb kavarodás. Az operatív törzs cáfolta, hogy felfüggesztették volna a készítmény használatát Magyarországon.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
01.
15:03

Szinte a karácsonyi rohamig pörgött fel az eMagnál a házhozszállítás

Miután bejelentették, hogy április 4-ig ingyenesen kiszállítják a megrendelt termékeket, mintegy 40 ezer rendelés futott be az online kereskedőhöz. Az eMag közlése szerint a 70 ezer termék kiszállítása mintegy másfélszer nagyobb a tavaly számláltnál; a koronavírus-járvány miatt elrendelt boltbezárásoknak az pedig egyenes következménye, hogy a csomagpontos átvétel népszerűsége is megnőtt.

Szerző(k): Szabó M. István