energia

04.
14.
14:47

Steiner Attila: 16-17 milliárd eurót hívna le Magyarország az uniós helyreállítási alapból

Az ITM államtitkára szerint a brüsszeli pénzből juthatna egy olyan, akár 100 milliárd forintos keretösszegűnél nagyobb pályázatrra is, ami kifejezetten a komplex háztartási energiakorszerűsítést célozza - írta meg az MTI.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
14.
14:35

Venne áramot 3 forint / kilowattóra egységáron? És olcsóbban?

Évek óta lefelé mutató spirálban esik a napelemmel termelt áram ára, de a szaúd-arábiai aukción, ahol ráadásul 600 MW termelőkapacitáshoz nem csak az új rekordalacsony ár társult, de az a bejelentés is, hogy e téren sem méretben, sem árban nincs megállás.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
14.
08:12

Mosás 30 vagy 40 fokon? Nagyon nem mindegy

Ha a 40 fok helyett 30 fokon mosnának a háztartások, évente 27 kiló szén-dioxiddal menne a környezetbe. Az Electrolux friss kutatása szerint a háztartások 47 százaléka szerint az alacsony hőfokon koszos marad a ruha, 21 százalékuk pedig megszokásból mos melegebb vízzel.

Szerző(k): Csernátony Csaba
04.
13.
14:59

Ha hitelből is, de sokan tervezik, hogy napelemet tesznek a háztetőre

A megkérdezettek kétharmada szeretne otthonába napelemes rendszert telepíteni, mert azt környezettudatos és megtérülő beruházásnak tartja - derült ki az E.On 1500 fős online, nem reprezentatív felméréséből. Sokan az otthonfelújítási támogatásból is erre fókuszálnak.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
13.
12:59

Megadták az engedélyt a fukusimai szennyezett víz tengerbe ürítéséhez

A sérült reaktorok hűtésére felhasznált, sugárszennyezetté vált víz tározókapcitása a végéhez közeledik, így a japán kormány - ha feltételekkel is, de - megadta az engedélyt arra, hogy egymillió tonna szennyezett anyagot a tengerbe engedhessenek a fukusimai atomerőmű közelében.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
13.
12:18

A tavalyinál kisebb volt a villamosenergia-fogyasztás januárban

Magyarországon a villamosenergia-felhasználás 4326 gigawattóra (GWh) volt januárban, 1,4 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Szerző(k): Szász Péter
04.
13.
10:08

A görögök tisztább levegőt akarnak venni

Hivatalossá vált, hogy Görögországban négy széntüzelésű erőműegységet lekapcsolnak a hálózatról, az egyik közülük a kibocsátási határérték tizenötszörösével szennyezett. A még megmaradó kazánblokkoknak is meg vannak számlálva a napjaik.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
13.
07:08

Felkészültek a svédek az ezeréves ugrásra

A megújuló energia után, akár már holnap zöld lesz a hidrogén, de egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz is, hogy a vasból és acélból is legyen zöld. Nem a színe, hanem az eredete és az előállítása lesz a tradicionális gyártásúnál sokkal-sokkal környezetkímélőbb. És ha ez a mutatvány a svédeknek sikerül, ezzel tizedével lejjebb húzzák az egész ország szén-dioxid-kibocsátását is.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
10.
15:31

Teherán atommal ünnepel, szembemegy a nemzetközi tilalommal

Irán bejelentette szombaton, hogy az atomprogramjáról szóló 2015-ös hathatalmi megállapodást szándékosan megsértve újabb, modernebb, ezáltal gyorsabb urándúsító centrifugákat helyezett üzembe, valamint hogy elkezdte a legújabb fejlesztésű centrifugájának gépészeti próbáját.

Szerző(k): Rácz Gergő
04.
10.
12:03

Minimális települési hulladék kerülhet a lerakókba

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter rendelete kimondja: 2030-tól a hulladéklerakókban nem lehet újrafeldolgozásra vagy egyéb hasznosításra alkalmas hulladékot, különösen települési hulladékot elhelyezni.

Szerző(k): Németh Géza