energiaellátás

05.
28.
08:39

Változik az elszámolás a napelemes beruházásoknál

Az önerőből megvalósított napelemes rendszert telepítők 2023. december 31-ig szerződhetnek szaldó elszámolásban az áramhálózati cégekkel, ugyanakkor a beruházást állami támogatással megvalósítók esetében ezt idén július 1-jétől felváltja a bruttó elszámolás - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel.

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
27.
12:48

Egy negyedév alatt leiskoláztak minket a lengyelek

A lengyel napelemes kapacitás-növekedés tempót váltott: az első negyedévben annyi fotovoltaikus (pv) áramtermelő panelt kapcsoltak be a rendszerbe, amire Magyarország csak egy év alatt képes.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
02.
08:06

Tizedével nőtt a megújulók aránya, de háromból ketten ezzel sem elégedettek

Tavaly Baden-Württembergben nem csak (a német átlagot jóval meghaladó tempóban) napelemeket telepítettek, de miközben elköszöntek egy atomerőműtől, a fűtési és a szállítási ágazatban is drasztikusan emelték a megújuló források felhasználásának arányát. A német tartomány 2020-ban produkált olyan mutatót is, mely szerint 10 százalékot ugrottak egyetlen év alatt, de a polgárok többsége ennél is többet akar.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
06.
08:38

Beperelték az amerikai energiaszolgáltatókat az extrém magas áram- és gázszámlák miatt

A februári, texasi nagy áramkimaradás egyik következményeként perre mennek azok a fogyaszók, akiknek az áram-, és földgázszolgáltatás akadozása és szünetelése közben drámai módon megugrott tarifája.

Szerző(k): Szabó M. István
03.
18.
10:34

Hiába a rengeteg napelem, az ausztrál rezsicsökkentéshez még ennyi sem elég

Rekordévet zártak az ausztrál háztartások, 2020-ban mivel több mint 350 ezer kiméretű, háztetőre telepített napelemes rendszert kapcsoltak be hálózatba. Az így több mint 3 gigawattos (GW) rekord azonban nem lesz hosszú életű - közölte a Tiszta Energiaszabályozó Hatóság (CER), miután a prognózisok azt mutatják, hogy idén átléphető akár a 4 GW-os szint is.

Szerző(k): Szabó M. István
02.
28.
15:16

Németországból érkezik a megváltás az európai acélgyártás számára

Noha idehaza nem sok szó esik róla, az energetika karbonmentesítését követően a vas-, és acélgyártás a következő olyan terület, ahol a szén-dioxid-kibocsátást drasztikus mértékben, drámaian rövid idő alatt csökkenteni kellene. A Thyssenkruppnál kis is ókumulálták, hogyan kéne mindezt.

Szerző(k): Szabó M. István
01.
27.
20:10

A paksi atomerőmű túl van az első pandémiás főjavításán

A koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán hozott intézkedéseknek és a munkavállalók fegyelmezettségének köszönhetően sikeres volt a paksi atomerőmű életének első "pandémiás" főjavítása és a folyamatos üzemközbeni karbantartások is - közölte tavalyi évéről az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az MTI-vel.

Szerző(k): Domokos Erika
12.
01.
14:38

Téli időszak: bejelentést tett az Energiahivatal

A fogyasztók ellátása a fűtési időszakban biztosított, a hétfői adatok szerint több mint 6 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre, és a villamosenergia-, valamint a távhőszektor is felkészült a hidegebb hónapokra az ellátásbiztonság fenntartása érdekében - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden az MTI-vel.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
10.
13.
13:46

600 milliárdot hagyott a rezsicsökkentés a lakosságnál, de hiába

Két kutató mérlegre tette a kormány rezsiharcát, és arra jutottak, hogy bár szemszerűsíthető és eleinte látványos eredményeket felmutatni tudó volt a konstrukció, de az évekig fenálló lehetőségeket, illetve a támogatási rendszer felépítésének ziccereit kihagyta a kormány, a politikai döntéssorozat anyagi és vagyoni hozadékával pedig nem tudott kellőképpen élni a lakosság.

Szerző(k): Szabó M. István
10.
09.
18:08

Családi háza van? Fontos hír érkezett

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megkezdte a lakossági napelemes rendszerek kiépítéséhez vissza nem térítendő beruházási támogatást biztosító program kidolgozását. Az újfajta támogatás várhatóan 2021 júliusától lesz elérhető - közölte az innovációs tárca.

Szerző(k): Szepesi Anita