energiaklub

12.
09.
17:53

Egyablakos segítséget adnak az otthonfelújítási programokhoz Józsefvárosban

RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központ nyílt Budapest VIII. kerületében, ahol a világ számos pontján már sikerrel működő, idehaza most meghonosodó, „egyablakos” szolgáltatással várják az energetikai felújításra készülő lakosokat. A frissen átadott irodában helyet kap egy a PowerPoor projekt keretein belül létrejött, energiaszegénységgel küzdő háztartásokat segítő szolgáltatás is.

Szerző(k): Napi.hu
11.
15.
11:45

Paks II: az osztrákok akarnak, a magyarok takarnak

Kifarolhatott az utolsó pillanatban az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az elől a hónapok óta előkészítés alatt álló, osztrák környezetvédelmi minisztériumi kérés elől, melyben Ausztria hivatalos tájékoztatást kért a tervezett új magyar atomerőművel kapcsolatban, különösen annak telephelyéül választott terület földrengés biztonságát illetően. Egy hírhedt európai szervezet viszont ettől függetlenül, bő egy tucat kérdést tartalmazó levélben arról tudakozódik, hogy az OAH korábban tényleg jól végezte-e a dolgát.

Szerző(k): Szabó M. István
07.
12.
07:08

Rögös út vár a Paks II-re akkor is, ha ősszel megkapja az engedélyét

Ahhoz képest, hogy milyen régóta elindult, sehol sem tart a Paks II. beruházás - már abban az értelemben, hogy még az "építés alatt" kategóriába sem sikerült bekerülnie. Ez néhány hónapon belül akár meg is változhat, de attól, hogy hivatalosan is építeni kezdik az új magyar atomerőművet, a cél felé vezető út nem kevésbé kockázatos. Egy friss tanulmány tételesen végigvette a világ összes "építés alatt" álló nukleáris erőműprojektjét, és több tanulságos történetet is talált.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
05.
15:55

Zuhanórepülésben a szélenergia költsége

A világ legjelentősebb szélenergiás kutatólaborjában készült modellezés szerint 2035-ig 35 százalékkal, 2050-ig pedig akár majdnem a felére is visszaeshet a tengeri és a szárazföldi szélfarmok mai, fajlagos építési és üzemeltetési költsége.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
05.
13:44

Hiányosnak tartják a kormány 925 milliárdos zöld terveit

Szakmai szervezetek egyoldalúnak tartják a kormány klímavédelmi beruházási terveit, amelyeket az uniós helyreállítási alap forrásaiból finanszírozna. A hazai program túlságosan koncentrál a napenergiára, míg más zöld forrásokat figyelmen kívül hagy, és nem fordít elég figyelmet a vízgazdálkodás és az öntözés kérdésére. A WWF és az Energiaklub szerint is hiányosak a 925 milliárd forint sorsát meghatározó kormányzati klímavédelmi tervek.

Szerző(k): Nagy Martin
04.
20.
12:09

Egyetlen projekttel is lefőzi már a magyar szélerőműves potenciált Románia

Egy tavaly nyáron alapított cég is elég már ahhoz, hogy Romániában egyetlen szelerőmű-beruházással nagyobb teljesítményt produkáljon, mint amennyire az összes magyarországi szélturbina képes. Ráadásul még csak nem is ez a legnagyobb, frissen bejelentett szeles projekt.

Szerző(k): Szabó M. István
03.
26.
22:00

Ma már több problémát generál az atomenergia, mint amennyit megod

Két tanulmányt is publikált az Energiaklub, az egyik az atomenergia működési anomáliáit, a másik a radioaktív hulladékok kérdését feszegeti.

Szerző(k): Szabó M. István
08.
01.
11:53

Itt a riasztás a paksi atomerőműre, mert túl meleg a Duna

Szinte napra pontosan egy évvel a tavalyi hosszú, nagy kánikula beköszönte után ugyanonnan indul újra a paksi atomerőmű hűtési mizériája, mint 2018-ban: augusztussal átlépett a kritikus hőmérsékleti sávba a Duna.

Szerző(k): Szabó M. István
07.
31.
07:08

Széllel szemben: Magyarország teljesen leszakadt Európától

Miközben lassan három éve jogszabály tiltja Magyarországon új szélerőművek építését, Európában a 2010-ig megépített kapacitásunk majd' tízszeresét kapcsolják az áramhálózatára - félévenként.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
27.
07:08

"Az nem mindegy, hogy erről a vonatról is lemaradunk-e"

Új formáció jött létre: a V4-országok és Ausztria zöldenergiával foglalkozó szakmai szervezetei és kutatóközpontjai egyetlen nagy platformba tömörültek. Ennek kapcsán kérdeztük Ámon Adát, a berlini E3G főmunkatársát.

Szerző(k): Szabó M. István