ep_2021

05.
20.
11:25

Magyarország 160 milliárdos szorítást kap, az EP is beleállt a multik keményebb adóztatásába

A képviselők csütörtökön jóváhagyták azt a bizottsági javaslatot, amely kötelezővé tenné a globálisan minimum 15 százalékos társaságiadó-kulcsról született nemzetközi megállapodást. Ezzel lényegében a legnagyobb multinacionális cégek adóterhei nőnek, nehezebb lesz számukra a bevételek transzferálása, ami az adóparadicsommá előlépett Magyarország esetében is komoly változást jelenthet.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
19.
22:06

Vámmentesen jöhet az ukrán áru Európába

Az Európai Parlament (EP) jóváhagyta csütörtökön az Európai Bizottság javaslatát, hogy az Európai Unió egy évre függessze fel az EU-ba irányuló valamennyi ukrán exportra, köztük az acélexportra kivetett dömpingellenes és importvámot, és minden vonatkozó uniós védintézkedést - adta hírül az MTI.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
19.
18:45

Új uniós gázmegállapodás született, amin Magyarország nyer, a Gazprom veszít

Az Európai Tanács és az Európai Parlament előzetes megállapodásra jutott az uniós gázbetárolási szabályokról. A javasolt rendelet célja annak biztosítása, hogy a téli szezon előtt megfelelő mennyiségű földgázt tároljanak be a tagállamok és azt egymás között megosszák. Az új szintek már kedvezők a nagy tárolókapacitással rendelkező Magyarország számára, de a Gazprom árbefolyásoló trükkjei alól kirántják a széket.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
19.
16:24

Külön bíróságot hozna létre az EP az orosz agresszorok megbüntetésére

Különleges nemzetközi törvényszék elé kellene állítani Oroszország politikai vezetőit, katonai parancsnokait és szövetségeseiket az Ukrajna elleni agresszió bűntette miatt.

Szerző(k): Rácz Gergő
05.
11.
18:57

Az EP-től haladékot kaptak a benzines és dízeles autók

Az Európai Unió törvényhozói a Parlament környezetvédelmi bizottságában egy olyan módosítás ellen szavaztak, amely az évtized végéig az autóiparban a kibocsátások erőteljesebb csökkentését irányozta volna elő.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
10.
08:21

Magyarország "választási autokráciává" vált volna?

Újabb jelentés készül Magyarországról az Európai Parlamentben, amelynek tartalmáról annyit már tudni lehet, hogy súlyosabbnak írja le a jogállamiság itteni helyzetét, mint a négy évvel ezelőtti Sargentini-jelentés.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
09.
17:50

Az uniós vétójog megvonásával fenyegette Orbán Viktort von der Leyen

Az Európai Unió feladata, hogy minél gyorsabban megfeleljen az uniós polgárok elvárásainak Európa jövőjére vonatkozóan, az uniós szerződések hatályán belül, ha pedig ez nem lehetséges, akkor azok megváltoztatásával - jelentette ki hétfőn Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat záróeseményén Strasbourgban.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
07.
14:52

Macron megkezdte második öt évét

Beiktatták hivatalába szombaton Emmanuel Macron újraválasztott francia államfőt második ötéves mandátumára.

Szerző(k): Domokos László
05.
06.
06:40

Egy évvel meghosszabbíthatják az uniós védettségi igazolványokat

Annak biztosítására, hogy az uniós állampolgárok élhessenek az Európai Unión belüli szabad mozgáshoz való jogukkal, az Európai Parlament (EP) támogatja a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós tanúsítványok június 30-án lejáró érvényességének egyéves meghosszabbítását, és tárgyalásokat kezd a tagállamokkal ennek részleteiről - közölte az EP csütörtökön.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
04.
11:29

Nem háríthatja át az Apple az új európai szabályok költségeit a felhasználókra

Az Európai Unió törekvései alapján ikerkeretekkel szabnának korlátokat a technológia óriások működésének mind piacszabályozási, mind adatvédelmi szempontokból. A kérdésről az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságának előadója, Andreas Schwab nyilatkozott a Napi.hu-nak

Szerző(k): Rácz Gergő