európai_parlament

04.
17.
11:08

Eldönthetetlen kérdés: kik utazhatnak a nyáron?

Élénk vita folyik arról az EU-s politikában, hogy miként lehessen utazni a koronavírus-járvány alatt a tagállamok között. Vannak hangok, amely egyértelműen az oltásokhoz kötnék a határátlépést, míg mások a negatív teszteredményt is elengedőnek tartják. A Pulzus Kutató és a Napi.hu közös reprezentatív kutatása szerint a kérdés a magyar társadalmat is megosztja, de az emberek harmada elégnek érzi a negatív tesztet, míg 20 százalék csak ezzel engedné az utazást.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
12.
12:33

Jogállamiság: hatékonyabbá tenné az EP a 7. cikk szerinti eljárást

Az EU-s tagországok jogállamiság terén nyújtott teljesítményének alaposabb és kiterjedtebb brüsszeli vizsgálatát sürgeti az európai parlamenti határozati javaslat, amelyet ezen a héten kezdenek tárgyalni az illetékes szakbizottságok. A képviselők értékelik a tavalyi országjelentéseket és tartalmi változtatásokat javasolnak a későbbi jelentésekbe.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
04.
09.
21:37

Az EU újabb támogatást hagyott jóvá a járványkezelés sürgős kiadásaira

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta, hogy az unió költségvetéséből 121,5 millió euró összegű kiegészítő támogatás nyújtsanak a koronavírus-járvánnyal összefüggő sürgős szükségletek fedezésére - közölte az uniós tanács pénteken.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
08.
19:47

"Eleve exporttilalommal kellett volna az EU-nak szerződnie"

Az Európai Unió nem érte el az első negyedévre kitűzött oltási céljait az akadozó szállítások miatt, ami Peter Liese, német néppárti EP-képviselő szerint mutatja, hogy naiv volt az államszövetség. A holland kormányban van, aki úgy véli, hogy az exporttilalmat eleve bele kellett volna írni a szerződésekbe.

Szerző(k): Szabó Dániel
03.
30.
07:35

Új uniós covid-igazolvány: utazhatnak-e szabadon az orosz vagy kínai vakcinával beoltottak?

Az EU turizmusának felélesztéséhez - ami több uniós tagállam számára is lényeges kérdés - létfontosságú lenne a szabadabb utazás az EU-n belül. Bár az Európai Parlament gyorsított eljárásban nyomná végig a Bizottság javaslatát az ezt lehetővé tevő digitális zöldigazolványról, még így is leghamarabb csak június elejére állhatna fel a rendszer, ami félig jó hír a turizmusra erőteljesen támaszkodó országoknak. Azonban azok a magyarok is idegeskedhetnek egy kicsit, akik már utaznának, de a kínai vagy orosz vakcinából kaptak. Egyáltalán nem biztos, hogy minden EU-országba zöld utat kapnak.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
03.
25.
21:17

Jogállamiság: az EP befenyítette az Európai Bizottságot

A képviselők készek jogi eljárást indítani az Európai Bizottság ellen, ha az tovább késlekedik az uniós költségvetés védelmére létrehozott jogállamisági feltételrendszer alkalmazásával - derül az Európai Parlament által csütörtökön elfogadott állásfoglalásából.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
03.
25.
16:29

Covid-igazolvány: nyárra már működhet a rendszer

Nyárig életbe léphet a biztonságos és szabad utazáshoz szükséges digitális zöldigazolvány, miután az Európai Parlament képviselői csütörtökön sürgősségi eljárás alkalmazása mellett döntöttek.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
03.
24.
22:55

Az EU és az Egyesült Államok újrakezdi a párbeszédet Kínáról

Az Európai Unió és az Egyesült Államok újrakezdi a kétoldalú párbeszédet Kínáról, hogy megvitassák és összehangolják megközelítésüket - közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán az Európai Bizottság épületében, ahol az uniós végrehajtó testület vezetőjével találkozott.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
03.
23.
22:18

EU: Kaczynskiék frakciója szívesen látná soraiban az EPP-ből kihátrált Fideszt

A lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt érdekelt az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti frakciójának bővítésében, melynek maga is tagja - közölte kedden Beata Mazurek lengyel EP-képviselő annak kapcsán, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppártból.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
03.
23.
08:30

Kispadra ültették a fideszes képviselőket

Várhatóan majdnem egy évet kell várniuk a Fidesz európai parlamenti képviselőinek arra, hogy újra helyet kapjanak a parlamenti szakbizottságaiban.

Szerző(k): Komócsin Sándor