európai_unió

04.
21.
20:33

Az EU szabályozná a mesterséges intelligencia alkalmazását

Az Európai Bizottság szerdán közzétette a mesterséges intelligencia (AI) szabályozására vonatkozó tervét, amelynek elsődleges célja, hogy korlátozza a magas kockázatú AI alkalmazások használatát - adta hírül az MTI.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
21.
18:26

Az EU egyelőre nem rendel több Astra- és Janssen-oltóanyagot

Az Európai Unió várhatóan nem tart igényt az AstraZeneca és Johnson & Johnson gyógyszergyárakkal kötött szerződések záradékában lehetőségként szereplő további, összesen 300 millió pótlólagos adag koronavírus elleni vakcinára, a kieső dózisokat az EU a Pfizer/BioNTech vállalat oltóanyagával kívánja pótolni - közölte az Európai Bizottság illetékes szóvivője a Reuters hírügynökséggel.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
18.
21:13

Az EU és az USA is komolyan aggódik Navalnij romló egészsége miatt

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap komoly aggodalmát fejezte ki az oroszországi börtönben éhségsztrájkot folytató orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egyre romló egészségügyi állapota miatt - írja az MTI brüsszeli tudósítója. Az amerikai kormányzat pedig figyelmeztette Oroszországot, hogy következményei lesznek, ha Navalnij meghal a börtönben.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
18.
20:50

Uniós biztosnak is tetszik az egységes multiadó ötlete

Thierry Breton, a belső piacért felelős európai uniós biztos üdvözölte vasárnap azt az amerikai elképzelést, amely szerint egy 21 százalékos globális társaságiadó-minimumot állapítanának meg a nemzetközi tevékenységet folytató vállalatok számára függetlenül attól, hogy a nyereségük mely országhoz kötődik - írja az MTI.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
17.
14:55

Magyarország elégtelent kapott

Az Európa Tanács korrupcióellenes szakmai testülete (GRECO) az elmúlt években összesen 18 ajánlást tett Magyarországnak a korrupció megelőzésére a parlamenti képviselők, a bírák és ügyészek körében.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
04.
15.
15:15

Koronavírus: Brüsszel a belga jog alapján perelheti be az AstraZenecát

Az AstraZeneca és az Európai Unió közötti konfliktus egyik oka a korábbi megállapodásuk értelmezéséből fakadó eltérés - vélik a Taylor Wessing Budapest ügyvédi iroda szakértői.

Szerző(k): Domokos László
04.
14.
18:55

Továbbra is Szerbia Európa piszkos szenesembere

Miközben az Európai Unióban tavaly több mint ötödével csökkent a szenes erőművek termelése, Szerbia és Boszina-Hercegovina továbba is befűtött, és még többet füstölgött. Új jelenség viszont a Balkánon a negatív áramár; még szokni kell a meglétét. Többek közt ez olvasható ki a legfrissebb kontinentális energiamérlegből.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
09.
15:44

AstraZeneca: az EU szerint nem kell felfüggeszteni, a franciák mégsem adják be 55 év alatt az oltást

Nem adják be az AstraZeneca-vakcina második adagját az 55 év alattiaknak Franciaországban. Az európai uniós szóvivő ugyanakkor ma azt közölte, hogy nem indokolt az oltás alkalmazásának felfüggesztése, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdai véleményében ugyanis ismételten megerősítette: az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
06.
11:23

Ez Orbán fricskája Macronnak? Egy Habsburgot küldött Párizsba

Márciusban kezdte meg munkáját Magyarország franciaországi nagyköveteként Habsburg György, az utolsó magyar király unokája, akivel a Le Figaro, az egyik legrangosabb jobbközép irányultságú francia lap készített interjút. A cikk kommentelőinek egy része felzúdult a kinevezésen, mivel "egy Habsburgot" küldtek Párizsba - hívja fel a figyelmet Euronews.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
05.
16:18

Merkel lepattant Macronról, de neki van vesztenivalója a választásokon

Nagyon úgy tűnik, hogy Emmanuel Macron újraválasztása Franciaország elnökévé 2022 májusában azon múlik, hogy a nép hogyan értékeli az államfő teljesítményét a járvány és a gazdasági válság kezelésében. Macron magabiztos, úgy gondolja, menni fog a dolog, ám meccs nincs lefutva.

Szerző(k): Komócsin Sándor