expo

04.
14.
16:41

Késve, de máris érkezik a boltokba a magyar spárga

Idén később kerül a boltokba a magyar spárga, de a héten már jelentős mennyiségre számíthatnak a vásárlók – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményére hivatkozva az MTI.

Szerző(k): Szabó M. István
03.
29.
11:23

Beszakadt éves szinten a külkereskedelem

Januárban az export euróban kifejezett értéke 5,2, az importé 10,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 1,5 százalékkal nagyobb, a behozatalé 2,4 százalékkal kisebb lett. Decemberhez képest az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 3,0 százalékkal nőtt, az importé 1,8 százalékkal mérséklődött - közölte hétfőn második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szerző(k): Szabó Dániel
03.
29.
07:19

Bővült a magyar mezőgazdaság exportja

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar exportja értékben 2,3, mennyiségben 4,5 százalékkal nőtt tavaly az előző évihez képest – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből, amit a hétfői Világgazdaság dolgozott fel.

Szerző(k): Szabó Dániel
03.
26.
21:30

Gázforradalmat terveznek az oroszok

Oroszország az alternatív energia előretörés ellenére óriási jövőt lát a folyékony gáz (LNG) felhasználásában, már csak azért is, mert nem csupán elégetni lehet ezt a nyersanyagot.

Szerző(k): Barabás Júlia
03.
24.
20:20

Koronavírus: ma is ütést váltott egymással Brüsszel és az AstraZeneca

Lapértesülés szerint az AstraZeneca gyógyszergyártó 29 millió adag koronavírus elleni oltást "rejtegetett" egy olaszországi üzemben. A cég szerint a vakcinákat nem "készletezték", azokat minőség-ellenőrzést követően ki fogják szállítani Európába és a Covaxnak, ami a szegényebb országok vakcinaellátását végzi. Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy új kritériumokat vezet be az oltóanyagok unión kívüli exportjára vonatkozóan.

Szerző(k): Domokos Erika
03.
24.
17:15

Brüsszel szigorította a vakcinák kivitelét az EU-ból

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy új kritériumokat vezet be a koronavírus elleni oltóanyagok unión kívüli exportjára vonatkozóan, amellyel a vakcinák kivitelének átláthatóságát javítaná. A testület úgy döntött, egyértelműbb jogot biztosít arra, hogy engedélyhez lehessen kötni a vakcinák szállítását olyan országokba, ahol már eleve magas a beoltottsági arány, vagy olyanokba, amelyek maguk nem exportálnak oltóanyagkészleteikből - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
03.
22.
11:58

Brüsszel veszedelmes játékba kezdett a vakcinaháborúban

Miután az Európai Bizottság meglebegtette az EU-ban gyártott koronavírus-vakcinák exporttilalmának lehetőségét, ami elsősorban az Egyesült Királyságba irányuló kivitelt korlátozná, Boris Johnson brit miniszterelnök lobbizik az EU-tagállamok kormányainál, hogy ne járuljanak hozzá ehhez. A korlátozásnak az erkölcsi ára lenne a legnagyobb.

Szerző(k): Komócsin Sándor