export

05.
26.
07:43

Örülhetnek a vásárlók, hogy csak ennyivel drágult a tojás Magyarországon

Magyarországon a ketreces tartásból származó – M+L méretű – étkezési tojás csomagolóhelyi ára darabonként 35,43 forint volt 2022 első tizenkilenc hetében, ami 25 százalékkal múlta felül a 2021. év azonos időszakának átlagárát - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adataiból.

Szerző(k): Tér Diána
05.
25.
07:06

Migrációs világháborúra törekedhetnek az oroszok

Oroszország óriási hasznot szerez azon az élelmiszerválságon, amelyet Ukrajna elleni inváziójával maga idézett elő, miután ezzel gyakorlatilag kiütötte a gabona világpiacáról legfontosabb versenytársát. Az élelmezési válság egyfajta közvetett eszköz, amivel a Kreml a kelet-európai régión túlra is kiterjesztheti háborúját az ukránokat támogató Nyugattal szemben, miközben az élelmiszerekért az orosz vevőknek is egyre mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
23.
14:46

Idén a spárga szezonja is más, mint régen

Később kezdték el szedni, cserébe idén tovább lehet majd számolni a kínálattal.

Szerző(k): Rácz Gergő
05.
21.
09:19

A korlátozás ellenére özönlik külföldre a magyar gabona

Az elmúlt két és fél hónapban az állam egyszer sem élt a gabona-elővásárlási jogával, válaszolta a Népszava kérdésére az Agrárminisztérium sajtóosztálya.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
20.
10:59

ENSZ: nyílt hadüzenet a fekete-tengeri kikötők orosz blokádja

Moszkva csak akkor hajlandó feloldani a fekete-tengeri ukrán kikötők blokádját, ha a Nyugat is visszavonja az Oroszországot sújtó szankciókat. Mariupoltól Odesszáig több millió tonna búza, kukorica és napraforgómag rekedt a raktárakban. Ha rövidesen nem rakják hajókra az árut, komoly élelmiszerhiány léphet fel számos országban, főként az afrikai kontinensen - figyelmeztet az ENSZ.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
19.
22:06

Vámmentesen jöhet az ukrán áru Európába

Az Európai Parlament (EP) jóváhagyta csütörtökön az Európai Bizottság javaslatát, hogy az Európai Unió egy évre függessze fel az EU-ba irányuló valamennyi ukrán exportra, köztük az acélexportra kivetett dömpingellenes és importvámot, és minden vonatkozó uniós védintézkedést - adta hírül az MTI.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
19.
07:40

Nagy bajt okozhat az élelmiszerek exportjának korlátozása

A szlovákiai élelmiszer-ipari vállalatok tiltakoznak a kormány élelmiszer-kivitelt tiltó tervei ellen. Úgy vélik, súlyos gondokat okozhat, ha más országok is ezt teszik, ami bizonyos termékekből hiányt okozna a szlovákiai piacon.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
17.
15:07

Román kikötő mentheti meg az ukrán élelmiszerimporttól függő országokat

Az ukrán áru exportja nagyon nehézkessé vált az orosz-ukrán háború miatt, hiszen a katonai konfliktus miatt folyamatosan változtatni kell a szállítmányozási útvonalakon. Az ukrán kikötők orosz blokádja ellenére azonban egy román kikötőből el lehet juttatni a gabonát az élelmiszerhiánytól szenvedő országokba - írja az ESM Magazine.

Szerző(k): Ambrus-Nagy Boglárka
05.
16.
10:30

Tovább nőtt a német digitális export - de az import még dinamikusabb volt

Márciusban is nőtt a német elektronikai és digitális ipari export, de már érezhető az oroszok háborúja miatti fékező hatás is - írta meg az MTI.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
16.
09:55

A pesszimista jóslatoknál is rosszabb lesz az élelmiszerválság

A világ legjelentősebb árutőzsdéjén közel hat százalékkal drágult a búza, miután India a hét végén némileg váratlanul exporttilalmat rendelt el a termék kivitelére. Ezzel kiesett az ukrán és az orosz kivitel kiesését pótolni hivatott egyik forrás.

Szerző(k): Komócsin Sándor