földgáz

05.
27.
18:16

Kijev elvágná Németország köldökzsinórját Oroszországhoz

Szerhij Makohon, az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat vezérigazgatója felszólította pénteken az Európai Uniót, hogy állítsa le az Északi Áramlat-1 orosz gázvezetéket, de legalábbi jelentősen csökkentse a rajta áramló gáztranzitot.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
27.
14:13

Teljes a kavarodás a gázpiacon, a megújulók is veszélyben

Az energiaellátás kiegyensúlyozásában kiemelt szerepe van a földgáznak. Azonban az orosz-ukrán háború miatt az EU-tagállamok rekordmennyiségű lng-t vásároltak, ami most az ázsiai piacokról hiányzik. Ez pedig lassítja, hogy a világ leállítsa a legszennyezőbb szénerőműveket.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
26.
19:58

Még több gázt vesz Olaszország Algériától

Az Olaszországba érkező gázszállítmányok további növeléséről írtak alá egyetértési megállapodást az algériai elnök Abdel-Madzsid Tebbun római látogatásán - közölte az olasz miniszterelnöki hivatal csütörtökön.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
26.
10:30

Áprilisban még jónak tűnt a gázbetárolási helyzet

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss, áprilisra szóló jelentése szerint 100 eurós egységár körül stabilizálódtak a földgázárak Európában, de a betárolással el vagyunnk maradva.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
24.
20:34

Embargó helyett importvámot javasol az osztrák Wifo

Embargó helyett az orosz olajra importvám kivetését részesítené előnyben a Wifo osztrák gazdaságkutató intézet kedden publikált elemzésében. Az év végéig fokozatos importkorlátozással járó uniós olajembargó a mennyiségi csökkenést az átmeneti időszakban az emelkedő olajárakkal ellensúlyozná, ami viszont stabilizálná Oroszország bevételeit - idézi az elemzést az MTI.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
24.
18:22

A lengyelek Norvégiának is keményen üzentek az energiaszállítások miatt

A lengyel miniszterelnök szerint Norvégiának meg kellene osztania azt a „gigantikus” olaj- és gázipari nyereségét, amelyet az oroszok ukrajnai háborúja óta bezsebel az energiahordozók árának elszállásával. Meg is mondta, hogy kinek kellene adni ezt az összeget. Norvégia reagált: a norvég gazdaságot és fogyasztókat is érintik a magasra szökő energiaárak, és visszaestek az olajalap bevételei.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
24.
11:31

Átpolitizált lett az orosz szankciók kérdése, amelyről sokaknak saját véleményük sincs

Az EU-nak Oroszországgal szemben bevezetett szankciói megosztják a magyarokat, komoly törésvonal mutatkozik a Fidesz és az ellenzék szavazói között. Abból ugyanakkor, hogy a pártnélküli bizonytalan szavazók túlnyomó többsége nem tudott véleményt alkotni a témában az látszik, hogy inkább a pártüzenetek hatnak a magyarokra - derül ki az Idea Intézet friss felméréséből.

Szerző(k): Szász Péter
05.
23.
11:01

Korlátozott lakossági fogyasztás, elbocsátási hullám: ezek lehetnek az orosz energiaembargó következményei

Az Allianz Trade szakértői szerint gyors intézkedések szükségesek az uniós tagországok részéről az orosz energiaembargó negatív következményeinek mérséklése érdekében. Ezek nélkül ugyanis nemcsak az energiahiány kockázata fenyegeti a tagországokat, de ennek következtében elbocsátási hullám is lehet.

Szerző(k): Herman Bernadett
05.
23.
09:44

Iparkodnak a gázbetárolással: harmadához közelít a töltöttség

Jelentett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a hazai földgáztározók töltöttségéről: folyamatos a betárolás.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
21.
16:08

Gyorsan áttekerte a kapcsolót Finnország, ahogy levágta őket a Gazprom

Finnország balti összeköttetésen keresztül könnyedén helyettesíti az orosz gázt: a hálózatüzemeltető Gasgrid szerint a szombati orosz leállás ellenére a Finnországba irányuló gázszállítások továbbra is folyamatosak.

Szerző(k): Szabó Dániel