filmipar

06.
07.
14:21

Csúnya évük volt tavaly a magyar moziknak és filmeseknek

A hazai mozik 4,3 millió látogatót fogadtak 2020-ban, 72 százalékkal kevesebbet, mint az azt megelőző évben, a jegybevételük pedig közel 71 százalékkal maradt el a 2019-estől. A hazai filmgyártás is jelentősen megtorpant: 2019-hez képest 16 százalékkal kevesebb egész estés magyar film készült tavaly, a mozikínálatban pedig továbbra is az amerikai filmek domináltak – tette közzé friss adatait a KSH.

Szerző(k): Domokos Erika
06.
03.
15:35

Siker: két magyar filmet is meghívtak a cannes-i fesztiválra

Ma hozták nyilvánosságra, hogy a július 6-án kezdődő 74. Cannes-i Fesztivál versenyprogramjába válogatták a Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó új filmjét, az európai koprodukcióban készült A felesége történetét. Mundruczó Kornél Evolúció című, német-magyar filmje pedig a fesztivál újonnan létrehozott, Cannes Première szekciójába kapott meghívást - adta hírül a Filmintézet.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
26.
19:10

Az Amazon 8,45 milliárd dollártért megveszi az MGM filmstúdiót

A Jeff Bezos alapította Amazon megállapodott a Metro Goldwyn Mayer (MGM) megvásárlásáról - közölte az internetes kiskereskedelmi vállalatra hivatkozva az MTI.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
26.
13:18

Kitalálja melyik magyar hírességről gyártanak animációs filmet?

Újabb támogatásokat osztott szét a Nemzeti Filmintézet (NFI), ezúttal tévés bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő öt animációs sorozatra ítéltek oda 428 millió forint gyártási támogatást. A Puskás Öcsi és barátai című filmtervre 137 millió jutott, ennek gyártója az NFI-pályázatokon páratlanul sikeres Lajos Tamás operatőr-producernek (aki az új SZFE kuratóriumi tagja is) az egyik cége.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
25.
09:37

Az MGM felvásárlási bejelentését várják az Amazontól

Már kedden bejelenheti az Amazon az MGM felvásárlását - írja a Wall Street Journal.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
28.
19:22

Eperjes Károly 300 milliós tévéfilmet forgat

Elkezdődött Eperjes Károly rendezésében a Krisztus inge munkacímmel futó tévéfilm forgatása, amely az 1950-es években, a szerzetesrendek feloszlatásakor játszódik. A film gyártását 300 millió forinttal támogatta a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Szerző(k): Domokos Erika
03.
28.
08:08

Rákay Philip nagy vállalkozásba vágta a fejszéjét - milliárdos munka készül

A Petőfi-emlékévre, 2023-ra nagyszabású történelmi film készülhet 1848. március 15-éről és a márciusi ifjakról, amelynek előkészítésében Rákay Philip kommunikációs szakember is részt vesz. Rákay az elmúlt években sikeres tanácsadóként tevékenykedett, de tavaly ősszel visszatért a közéletbe, és elindította Facebook-csatornáját a "patrióta értékrend" közvetítésére.

Szerző(k): Domokos Erika
03.
15.
14:00

Ez lett minden idők legnagyobb bevételt hozó filmje

Miután Kínában újból műsorra tűzték a mozik, ismét az Avatar lett minden idők legtöbb bevételt produkáló filmje - írja a BBC hírportálja nyomán az MTI.

Szerző(k): Domokos László
03.
09.
17:48

Újabb díjra jelölték Mundruczó filmjének főszereplőjét

A Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA) igen sokszínű jelöltlistával állt elő díjaira, a színészkategóriákban a 24 jelölt közül 16 etnikai kisebbséghez tartozik. Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjében szereplő Vanessa Kirbyt is jelölték a legjobb színésznő díjára - írja az MTI.

Szerző(k): Domokos Erika
03.
05.
13:45

Váratlan magyar siker született Belinben

Az elsőfilmes Nagy Dénes a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve-díjat nyerte el a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a Természetes fény című filmjével, amelyről elismeréssel írtak külföldi filmes lapok is. Színészdíjat is nyertek a magyarok: Kizlinger Lilla a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat kapta meg Fliegauf Bence filmjében nyújtott alakításáért.

Szerző(k): Domokos Erika