fiskális_politika

03.
11.
22:20

Biden megpörgette a pénzhelikoptert, érkezik a gigászi mentőcsomag

Aláírta Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban azt az 1900 milliárd dolláros mentőcsomagról szóló törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy segítse a koronavírus-járvány elleni küzdelmet és a legyengült amerikai gazdaság helyreállítását.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
12.
17.
19:30

Az ECB-nek már csak a pénznyomtatás jut

Az Európai Központi Bank (ECB) múlt héten erős beismerést tett, amikor meghirdette monetáris politikájának részleteit. E szerint nem hogy idén, de három éven belül sem lesz képes elérni 2 százalékos inflációs célját. Kezdik elveszíteni a fogást az infláción és egyre inkább japanizálódik az eurózóna.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
12.
01.
15:26

Eddig tart majd a szenvedés Magyarországon - új előrejelzés érkezett

A korábbinál kisebb idei visszaeséssel, de szerényebb kilábalással számol az OECD Magyarországon. Szerintük növelni kellene a munkanélküli ellátás hosszán, s csak jövő nyártól kezdhet el normalizálódni a munkaerőpiac és a fogyasztás.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
11.
09.
19:26

A vakcina mindent borít? Hatalmas mozgás indult a piacon

Nagyon szeretik az amerikai választások eredményét az amerikai technológiai cégek befektetői. Kicsi az esélye a szenátusi demokrata többségnek, s a "kék hullám" elmaradása fékezheti az adóemeléseket. Persze a vakcina sok mindent boríthat, ma már a Pfizer oltásának hírére például hatalmas "anti-lockdown" mozgás indult a piacon.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
11.
03.
22:22

Amerika választ - kommentár érkezett az MNB igazgatójától

November 3-án kerül sor az 59. amerikai elnökválasztásra, mely során az USA 46. elnökét és 49. alelnökét választják meg a tengerentúlon. Hogy kit, azt még nem lehet tudni. Banai Ádám, az MNB igazgatója a BCE MNB Tanszékének blogján gazdasági szemüvegen keresztül számba vette, hogy mi várhat Amerikára e jeles esemény után.

Szerző(k): Napi.hu
07.
08.
15:22

Elszálltak az árak, mindenki megőrült?

Értetlenül áll a befektetési szakma a jelenség előtt, miszerint az amerikai tőzsdék mindenkori csúcsuk közelébe kapaszkodtak vissza, miközben a gazdaság a járvány okozta leállások miatt utoljára az 1929-1933-as nagy gazdasági válság idején látott visszaesést szenvedte el. Robert J. Shiller Nobel-díjas közgazdász talált egy lehetséges magyarázatot.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
07.
02.
07:04

Dicséretet kapott az európai járványkezelés, jót tehet a tőzsdéknek is

Öt éve nem volt olyan jó negyedéve az európai részvénypiacnak, mint a most zárult, azonban még mindig le van maradva az amerikaitól. Ez most megváltozhat a szakértők szerint, köszönhetően a járvány sikeresebbnek tűnő kezelése miatt.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
06.
07.
16:36

Most dőlhet el végleg, milyen lesz a második hullám

Nagyon fontos ponthoz érkezett az áremelkedés a világ vezető tőzsdéjén, hamarosan eldőlhet ugyanis, hogy milyen mértékű esésre kell felkészülni, ha jön egy második hullám a február-márciusi hatalmas zuhanás után. Már ha jön egyáltalán.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
03.
25.
16:40

Dr. Végzet megszólalt: ez most rosszabb lesz, mint gondoljuk

Nouriel Roubini szerint csak a körülmények kivételesen szerencsés közrejátszása esetén lehet elképzelni egy viszonylag gyors kilábalást a járvány okozta válságból. Szerinte rosszabbra kell felkészülni, mint 2008-ban.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
03.
18.
14:53

Megtörtek Merkelék a járvány miatt, óriási változás jön

Az EU kormányfőinek tegnapi videokonferenciáján felvetődött a közös kötvénykibocsátás terve, ami eddig a német ellenálláson mindig megbukott. Merkel ezúttal nyitott volt a kérdésre, ami sokak szerint nagy lépés lenne a fiskális unió felé. A német kötvényhozamok megugrottak a hírre.

Szerző(k): Lovas-Romváry András