forrás

05.
04.
21:34

Egy lépéssel közelebb kerültek a lengyelek az uniós helyreállítási alap pénzeihez

Jóváhagyta a lengyel alsóház kedden az Európai Unió 2021-2027-es költségvetési keretéhez és a 750 milliárd eurós, a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülést célzó uniós helyreállítási alaphoz fűződő saját források ratifikációjáról szóló törvénytervezetet. A törvény most a szenátus elé kerül.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
04.
24.
10:31

TI: a magyar kormány terve alkalmatlan a korrupció érdemi csökkentésére

A magyar kormány egy 431 oldalas dokumentumban próbálja győzködni az Európai Bizottságot arról, hogy jogosult az országnak megítélt mintegy 5800 milliárd forintos uniós keretre, és ennek jegyében számos intézkedést is ígér. A Transparency International Magyarország azonban úgy véli, a dokumentum helyzetértékelése alapvetően téves, a valós problémákat nem tartalmazza, így a célokhoz vezető eszközök sem lehetne alkalmasak arra, hogy a hatásukra érdemben visszaszoruljon a rendszerszintű korrupció Magyarországon.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
04.
17.
08:07

Uniós források: a tervek már megvannak, de még van egy kis bökkenő

A magyar kormány szinte már az összes operatív programot kiküldte Brüsszelnek és gőzerővel folynak az egyeztetések, miután a hó végén lejár a határidő, ameddig a tagállamok beadhatják az Európai Bizottságnak (EB) az uniós pénzek elköltésére vonatkozó terveiket. Ezzel párhuzamosan ugyan folyik társadalmi egyeztetés is, de gazdasági szereplők részéről még mindig kritika az információhiány - derült ki az MKT fejlesztéspolitikai konferenciáján. Mindezzel együtt viszont annak ellenére, hogy a magyar kormánynak is az a célja, hogy az uniós források áramlása folyamatos legyen, a jelen állás szerint kétséges, hogy nyáron tényleg elindulhat-e a finanszírozás a Next Generation EU keretén belül, miután az ehhez szükséges jogszabályi keretet több uniós tagállam - köztük Magyarország - még nem ratifikálta.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
04.
13.
22:53

Gyula egymilliárd, Szarvas 730 millió forintot nyert el turizmusfejlesztésre

A gyulai önkormányzat egymilliárd, Szarvas városa pedig 730 millió forint támogatást nyert el turizmusfejlesztésre az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból (TOP) - tájékoztatta a Békés Megyei Önkormányzat kedden közleményben az MTI-t.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna