francia

05.
16.
17:40

Zajlik az élet Franciaországban: nem unatkozik Macron

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn megkezdte a kormányalakítási tárgyalásokat - jelentette a Le Figaro című francia lap, amely arról is tudósít, hogy Jean Castex eddigi kormányfő az Elysée-palotában benyújtotta lemondását.

Szerző(k): Tér Diána
05.
07.
14:52

Macron megkezdte második öt évét

Beiktatták hivatalába szombaton Emmanuel Macron újraválasztott francia államfőt második ötéves mandátumára.

Szerző(k): Domokos László
05.
01.
11:54

Francia dominancia jöhet az EU-ban

Emmanuel Macron, Franciaország államfője újraválasztásával megkapta az esélyt arra, hogy Európa vezető politikusa legyen, és az Európai Bizottsággal összefogva elindítsa az Európai Uniót azon az úton, amelyen geopolitikai tényezővé válhat. Ez persze egyelőre inkább álom mint realitás, de a francia és az európai érdekek ezen a ponton találkozhatnak.

Szerző(k): Komócsin Sándor
04.
30.
18:10

Macron: Ukrajna még több segítséget kap a franciáktól

Emmanuel Macron francia elnök szombaton telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – derül ki az Elysée-palota közleményéből.

Szerző(k): Domokos László
04.
27.
18:44

Paradicsom repült Macron felé újraválasztása utáni első nyilvános programján

Emmanuel Macron francia elnököt szerdán egy elégedetlen néző paradicsommal dobta meg, amikor hétvégi újraválasztási győzelme után először jelent meg a nyilvánosság előtt - írja a France24.

Szerző(k): Szász Péter
04.
26.
14:27

Macron győzelme két déjà vu élményt is előhozhat

A republikánus fegyelem komolyan segítette Emmanuel Macron francia elnök újraválasztását, déjà vu érzést azonban nemcsak az adott a kampányban, hogy ismét a szélsőjobboldali Marine Le Pennel kellett mérkőzni a második fordulóban, hanem hogy egy sikkasztási ügy akkor is és most is a kezére játszott. Gazdasági programja, európai politikájának folytatása kihívásokkal néz szembe. Dr. Gazdag Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárának elemzése a francia elnökválasztásról.

Szerző(k): Napi.hu
04.
24.
20:59

Macron simán verte Le Pent, másodjára is francia elnökké választották

Közel 60-40 százalékos aránnyal nyert Emmanuel Macron jelenlegi államfő a franciaországi elnökválasztás második fordulójában.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
24.
13:45

Kevesen szavaztak eddig a francia elnökválasztáson, szoros is lehet a vége

Alacsony volt a részvétel vasárnap délig a francia elnökválasztás második fordulójában, ahol az a kérdés, hogy az Európai Uniót támogató, centrista Emmanuel Macron elnök megtartja-e hivatalát, vagy a szélsőjobboldali, euroszkeptikus Marine Le Pen politikai meglepést okozva átveszi a hatalmat. A kutatások szerint Macron áll jobban, de rengeteg a bizonytalan, aki eldöntheti a választást.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
21.
06:42

Három órán át vitázott Le Pen és Macron

Emmanuel Macron francia elnök azzal vádolta meg kihívóját, a jobboldali szuverenista Marine Le Pent az elnökjelöltek szerda esti televíziós vitájában, hogy az orosz hatalomtól és Vlagyimir Putyin orosz elnöktől függ, miután egy orosz bank hitelezte a korábbi kampányát. Le Pen visszautasította a vádakat.

Szerző(k): Szász Péter