fukusima

05.
22.
12:12

Külsősökkel katalizálják zöldebbre Japánt

A japán kormány energiapolitikája sarkítva: a szigetországnak le kell válnia a szén használatáról. Ehhez külföldi segítséget is szívesen vesznek, és bár mostanáig nemigen érezték szükségét, hogy a Japán tengerbe szélturbinákat állítsanak, ez mostantól megváltozik.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
14.
07:55

Újabb földrengés rázta meg Fukusimát

Hatos erősségű földrengést mértek Japán Fukusima prefektúrájában péntek reggel.

Szerző(k): Domokos László
05.
10.
18:25

Veszélyes reakció indult Csernobilban, ami új atombalesettel fenyeget

Harmincöt évvel azután, hogy az ukrajnai csernobili atomerőmű a világ legnagyobb nukleáris katasztrófáját okozva felrobbant, újra beindultak a hasadási reakciók a reaktorcsarnokban. Több elmélet létezik, hogy mi erősítette fel a folyamatot, de még keresik a pontos magyarázatokat. Néhány éven belül megoldást kell találni a problémára, mert a folyamat vége olyan robbanás lehet, amely kárt tesz a szétolvadt erőművet körülvevő betonszarkofágban.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
13.
12:59

Megadták az engedélyt a fukusimai szennyezett víz tengerbe ürítéséhez

A sérült reaktorok hűtésére felhasznált, sugárszennyezetté vált víz tározókapcitása a végéhez közeledik, így a japán kormány - ha feltételekkel is, de - megadta az engedélyt arra, hogy egymillió tonna szennyezett anyagot a tengerbe engedhessenek a fukusimai atomerőmű közelében.

Szerző(k): Szabó M. István
03.
26.
22:00

Ma már több problémát generál az atomenergia, mint amennyit megod

Két tanulmányt is publikált az Energiaklub, az egyik az atomenergia működési anomáliáit, a másik a radioaktív hulladékok kérdését feszegeti.

Szerző(k): Szabó M. István
03.
21.
17:40

Új, erősen radioaktív anyagot találtak a szabadban, Fukusimában

A fukusimai nukleáris katasztrófa után egy évtizeddel, a törmelékek között találtak az új, nagy méretű részecskékre. A kutatók úgy gondolják, hogy a reaktor építőanyag-maradványaiból és az üzemanyagból elpárolgó céziumból is születhetett a rekordszintű radioaktivitást mutató anyag.

Szerző(k): Szabó M. István
03.
11.
11:08

Fukusima: sebészkést forgatnak a sebben

Tíz éve előbb a tóhokui földregés, majd az ezt követő cunami, végül az ennek következményeként kialakuló nukleáris katasztrófa tette ismertté világszerte Fukusima nevét. A békebeli Japán eddigi legnagyobb iparági rombolásának hatásai és következményei mára elég jól kivehetővé váltak.

Szerző(k): Szabó M. István
02.
13.
18:18

Komoly földrengés volt Fukusimában

Masszív, 7-es erősségű földrengés rázta meg Fukusimát.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
10.
16.
10:00

Meghökkentő dolog történt Fukusimánál

A japán kormány eldöntötte, hogy az óceánba eresztik a 2011-ben katasztrófát szenvedett fukusimai atomerőmű radioaktív elemeket tartalmazó, már kezelt hűtővizét - jelentette japán médiaközlésekre hivatkozva a Reuters.

Szerző(k): Domokos László
09.
20.
16:30

Ez a legújabb fejlemény Fukusima ügyében

Múzeum nyílt Japánban a fukusimai nukleáris katasztrófa bemutatására vasárnap - számolt be az Euronews.

Szerző(k): Domokos László