gáz

07.
21.
21:36

IMF-vezér figyelmeztetett: átoltottság nélkül nem lehet legyőzni a járványt

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jövő heti új, globális gazdaságnövekedési előrejelzésében az áprilisival megegyező, 6 százalékos növekedési ütem szerepel majd - közölte szerdán az IMF ügyvezető igazgatója az MTI szerint.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
07.
21.
21:27

Élelmiszerveszteség: lelepleződött egy tévhit

Egy új globális jelentés szerint évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a mezőgazdaságban, körülbelül 1,2 milliárd tonnával több, mint a korábban becsült 1,3 milliárd tonna. Az összes megtermelt élelmiszer körülbelül 40 százaléka megy kárba a korábban becsült 33 százalékkal szemben - olvasható a Driven to Waste: Global Food Loss on Farms című jelentésben, amelyet a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Tesco rendelt meg.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
07.
21.
11:41

Hideg volt az április, meg is látszik a rezsiszámlán

A földgáz belföldi felhasználása 33,002 petajoule (PJ) volt Magyarországon idén áprilisban, 37 százalékkal több, mint egy éve, a villamosenergia-felhasználás pedig 13,6 százalékkal 3851 gigawattórára (GWh) nőtt tavaly áprilishoz képest - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán az MTI-vel, áprilisi energiastatisztikai riportja alapján.

Szerző(k): Szabó Dániel
07.
21.
07:06

A mágnások mellett a kisember is megélheti a maga űrélményét

Az űrutazás iránt rajongó mágnások megteremtették maguknak a lehetőséget, hogy szétnézzenek a Föld szomszédságából a világűrből, ami felháborítja azokat, akik szerint, amíg a klímaváltozás, a túlnépesedés és az emberek után keletkező hulladék problémája a nyakunkon van, talán nem kéne ilyen hóbortoknak hódolni. A kép azonban bonyolultabb ennél.

Szerző(k): Komócsin Sándor
07.
20.
08:38

Űrsétára indul a világ leggazdagabb embere

Az Amazon tulajdonosa, Jeff Bezos többedmagával kedden megy az űrbe.

Szerző(k): Csernátony Csaba
07.
19.
17:08

Lassulására számítanak amerikai gazdasági elemzők

Az Egyesült Államok gazdasági növekedése tavasszal valószínűleg csúcsra ért, és bár az év hátralévő részében, illetve jövőre is erős marad az ütem, fokozatosan lassulni fog, párhuzamosan a költségvetési gazdaságösztönző intézkedések és az újranyitás hatásainak kifutásával - vélik a The Wall Street (WSJ) című amerikai gazdasági napilap által megkérdezett közgazdászok.

Szerző(k): Domokos Erika
07.
19.
15:08

Matolcsy: a felzárkózás helyreállításának forrásai rendelkezésre állnak

A magyar gazdaság 2021 második negyedévében újraindult, és az év végéig el fogja érni a 2019. év végi teljesítményét, a teljes helyreállítás azonban ezzel nem ér véget, mert még rendezni kell az egyensúlyi mutatókat és a felzárkózás folyamatait is - írta legfrissebb cikkében a jegybankelnök.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
07.
19.
12:42

Ismét eléri történelmi rekordját a benzinár

Bruttó 2 forinttal emelkedik szerdán a benzin literenkénti átlagára. Ezzel az emeléssel elértük a történelmi rekordnak számító benzinátlagárszintet, ami 2012 tavaszán következett be - írja a Holtankoljak.hu. Jó hír azonban, hogy hétfőn csökkent a kőolaj ára a világpiacon, miután az OPEC+ csoport vasárnap megállapodott a kitermelés növeléséről.

Szerző(k): Domokos Erika
07.
19.
09:15

Új uniós erdőstratégia: zúgolódik az Agrárminisztérium

Elfogadhatatlan az a törekvés, ahogy az Európai Bizottság a tagállamok és az Európai Parlament véleményét figyelmen kívül hagyva el akarja lehetetleníteni az erdőgazdálkodást - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az EU új erdő stratégiája kapcsán. A tárcavezető szerint a nyilvánosságra hozott dokumentum figyelmen kívül hagyja az erdők társadalmi és gazdasági szerepét és egy olyan torz szemléletmódot képvisel, ami nincs összhangban a fenntarthatósággal és a körforgásos gazdaság eszmerendszerével.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
07.
19.
08:30

Jöhet a földgáztöbblet Szerbia felől

Jóváhagyta a Szerbiából érkező földgázszállítási kapacitás növelését az Energiahivatal. Az orosz gáz Törökország-Bulgária-Szerbia útvonalon érkezik, és a magyar fogyasztók ellátásán túl jelentős mennyiségű tranzitgázt is szállíthat majd.

Szerző(k): Szabó M. István