gazdaság

05.
07.
07:47

Lendületesen nőtt a kínai export és import áprilisban is

Folytatódik Kínában a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállás: lendületben az export és az import is.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
06.
23:26

Nagyon nőhet a brit gazdaság

Jelentősen javította a brit gazdaság idei növekedési ütemére adott előrejelzését csütörtökön a Bank of England, elsősorban a koronavírus-járvány visszavonulásával és a járvány megfékezésére elrendelt korlátozások folyamatos enyhítésével indokolva a módosítást. A brit hazai össztermék (GDP) 7,25 százalékkal nőhet 2021 egészében a korábbi előrejelzésben szereplő 5 százalék helyett - írja az MTI.

Szerző(k): Szász Péter
05.
04.
22:10

Mager Andrea: a nemzeti vagyont a nemzeti kormánytól nem kell félteni

Az állami társaságok stabilitása meghatározó tényező a járvánnyal terhelt gazdaság működőképességének megőrzésében, a gazdaság újraindításában - hangsúlyozta Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kedden az országgyűlés gazdasági bizottságában az MTI szerint.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
05.
04.
21:46

Mérsékelten nőtt az amerikai gyáripar új megrendeléseinek értéke márciusban

Mérsékelten, a vártnál valamivel kisebb mértékben nőtt az amerikai gyáripar új megrendeléseinek értéke márciusban, miközben a vállalatok igyekeztek növelni a termelést, hogy ki tudják elégíteni az új autók, építőipari berendezések, számítógépek, bútorok és más tartós fogyasztási cikkek iránt megnövekedett keresletet - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
05.
04.
09:45

Tízmilliárdokat mozgat meg a kormány, a negyede a titkosszolgálatra megy

Mintegy 20 milliárd forintot csoportosított át a kormány az idei költségvetésben. Ennek egynegyede a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnak jutott, de szerepel a listán a sport, az egészségügy és a kultúra is.

Szerző(k): Németh Géza
05.
03.
19:54

Az IMF megdicsérte a magyar kormányt

A magyar kormány gyors és hatékony választ adott a koronavírus-járvány által generált válságra és a jegybank is alapvetően jól vizsgázott. Az oltások gyors üteme más EU-tagállamokhoz képest gyorsabb nyitást is eredményezhet - állapította meg Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról szóló éves jelentésében, amelyben egy-két kritikát is lehet találni.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
05.
03.
15:48

A magyar jövőképről üzent Matolcsy György, ismét ázsiai példákkal

Magyarország hat olyan növekedési forrással rendelkezik, amelyekhez társítani lehet a koreai, izraeli, dubaji/emirátusi, szingapúri és a három kínai sikerváros fejlődési motorjait - írta Matolcsy György jegybankelnök a Növekedés.hu portálon Csizmadia Norberttel, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) kuratóriumi elnökével közösen jegyzett írásában.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
02.
14:52

Ostobaságnak tűnik Kínára tenni a Nyugat helyett

Kína irdatlan gyors felemelkedésének grafikonját sokan szeretik meghosszabbítani felfelé, amivel szemben egyre laposabbnak látszik az USA és szövetségesei fejlődését jelző vonal, ám lehet, hogy nem szerencsés összehasonlítást választanak. Más dimenzióban másnak látszik a verseny.

Szerző(k): Komócsin Sándor
04.
29.
19:10

Titokban dúl a Kína-USA harc legsötétebb oldala

Az USA és Kína stratégiai versenyük részeként külön csatát vívnak azért, hogy gazdaságilag kívánatos szinten tartsák népességüket. Ebben a harcban a napokban mindkét fél rossz hírt kapott, már ha úgy gondoljuk, hogy az a jó, ha az emberek minél nagyobb tömegben élnek egy országban, mert akkor sokat fogyasztanak és sok adatot szolgáltatnak a számítógépes adatbázisoknak.

Szerző(k): Komócsin Sándor
04.
29.
06:40

Előrehozott választások jöhetnek Lengyelországban

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországot vezető kormánykoalíció nagy pártja, a Jog és Igazságosság elnöke, az ország tényleges vezetője azt fontolgatja, hogy meg kellene szabadulniuk a koalícióban részt vevő két törpe párttól.

Szerző(k): Barabás Júlia