gazprom

05.
20.
14:45

Az orosz gáz európai vevői közül sokan nyitottak rubelszámlát

A Gazprom Export ötvennégy vállalati ügyfelének mintegy fele nyitott már rubelszámlát az orosz gázért való fizetéshez - jelentette be Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes egy moszkvai fórumon.

Szerző(k): Domokos László
05.
20.
14:23

Nem kapnak holnaptól orosz gázt a finnek

A Gazprom orosz földgázkitermelő vállalat arról tájékoztatta Finnországot, hogy holnaptól nem fog földgázt szolgáltatni számára, miután a Gasum finn cég nem volt hajlandó rubelben fizetni az orosz energiahordozóért - írja a Reuters.

Szerző(k): Ambrus-Nagy Boglárka
05.
18.
17:29

Földgáz: megkavarta az árakat az uniós bejelentés

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy egy 300 milliárd eurós programot indít, hogy a tagállamok minél előbb leváljanak az orosz energiahordozókról, míg kedden azt közölték, hogy ugyan lehet gázt vásárolni a Gazpromtól, de rubelszámlát nem lehet nyitni ehhez. A földgázárak pedig erősen ingadoztak a két közlés hatására.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
17.
19:01

Orosz földgáz: Brüsszel enged, de Magyarország megütheti a bokáját

Az Európai Bizottság egyértelműsítette, hogy milyen szabályok szerint üzletelhetnek a tagállamok és a cégek a Gazprommal, ami könnyebbé teszi a földgázvásárlást. Azonban azt is világossá tették, hogy az eredeti szerződésektől nem lehet eltérni, így rubelben senki nem utalhat Moszkvába. Brüsszeli diplomaták a Napi.hu-nak azt mondták, hogy problémák még ebből bőven lehetnek, főként Magyarországnak és más tagállamoknak.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
13.
08:37

A Gazprom meglépte: leállt a gáz a Jamal vezetéken

Oroszország elzárja az Európába érkező gázt a Jamal gázvezetéken. A vezeték lengyelországi működtetőjével szemben Moszkva szankciókat vezetett be. Az energiaárak hétről hétre emelkednek, a döntéssel pedig egy újabb utánpótlási vonal szűnt meg - írja az Euronews.

Szerző(k): Szász Péter
05.
11.
21:59

Gázellátás: Putyin egy magyar és több európai gázipari cégre is szankciókat vetett ki

Moszkva szankciókkal sújtotta az orosz gázt Európába szállító Jamal-vezeték lengyelországi szakaszának tulajdonosát, valamint a Gazprom orosz gázipari vállalat korábbi németországi egységét, amelynek leányvállalatai kiszolgálják Európa gázfogyasztását. Egy komoly magyar céget is büntetőintézkedések alá vont Vlagyimir Putyin elnök utasítására a Kreml. Bár egyelőre nem világos, milyen következményekkel jár ez, de egy korábbi rendelet szerint megtilthatják, hogy az oroszoktól vásároljanak.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
11.
19:36

Olcsóbban vesz amerikai LNG-t Bulgária, mint amennyit a Gazpromnak fizetett a gázért

Bulgária júniustól amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításokból pótolja a kieső gázmennyiséget, miután az orosz Gazprom leállította a gázszállításokat - közölte a bolgár kormány szerdán.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
11.
16:06

Ársokkot hozott a földgáznál az ukrán tranzitpont leállítása

Az európai földgázárak megugrottak, miután az ukrán állami tulajdonú hálózatüzemeltető felfüggesztette az orosz gázforgalmat egy kulcsfontosságú betáplálási ponton keresztül.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
10.
23:44

Gáztranzit leállása: reagált a Gazprom

A Gazprom értesítést kapott Ukrajnától, hogy május 11-én leállítja a gázszállítást az (orosz ellenőrzés alá került) ukrajnai szohranivkai mérőállomáson keresztül, de nem látja akadályát a tranzit folytatásának - közölte kedd este Szergej Kuprijanov, az orosz gázipari holding szóvivője az MTI szerint.

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
09.
09:46

Megtekerték az oroszok a gázcsapot, de már lehet, hogy későn

Márciusban már több orosz gáz érkezett Európába, mint az előző hónapokban, de a leszállított mennyiség még mindig elmarad az egy évvel korábbitól - írta közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Az európai forrásátrendeződés azonban továbbra is az oroszok szerepének csökkenése irányába mutat.

Szerző(k): Szabó M. István