globális

06.
19.
09:24

A kormány szerint a magyar és az EU-s versenyképességre veszélyes a bideni adóreform

Miközben a világ nagy gazdaságai erősen támogatják a globális társasági adó 15 százalékos kulcsát és bevezetését, addig a magyar kormány erősen ágál ellene. Izer Norbert adóügyi államtitkár a terület magyar szakértőivel konzultálva azt állítja, hogy ez versenyképességi hátrányt okozhat Magyarországnak és az EU-nak is. Egy közvélemény-kutatás alapján viszont a magyar lakosság egyetértene azzal, hogy a multik fizessenek többet.

Szerző(k): Szabó Dániel
06.
19.
08:08

Orbán szerint méreg, de a magyarok kétharmada támogatja

A miniszterelnök szerint méreg a magyar gazdaságnak, ha bevezetik a Joe Biden amerikai elnök által propagált globális 15 százalékos társaságiadó-minimumot. A Pulzus Kutató és a Napi.hu legfrissebb közvélemény-kutatása szerint viszont kétharmados támogatottsága van a multinacionális vállalatokra kivetendő adónak: 62 százalék szerint ez a fair adózáshoz vezető út lépése, de 7 százalék ennél is magasabb kulcsot akar.

Szerző(k): Szabó Dániel
06.
18.
07:33

Koronavírus: friss számok érkeztek

A világon 177 368 659 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 840 634 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
06.
16.
07:00

Koronavírus: friss adatok érkeztek

A világon 176 571 907 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 819 693 - írja az MTI a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
06.
08.
11:39

Elkészült a jövő katasztrófa-forgatókönyve: Magyarország nagy ütést kapna

Egy friss becslés szerint a világ országainak jelenlegi klímavédelmi vállalásai alapján a Föld légkörének átlaghőmérséklete 2,6 Celsius-fokkal emelkedhet az ipari társadalom megjelenése előtti értékhez képest. Ez 2050-re 0,7-8,6 százalékot radírozhat le a magyar GDP-ből attól függően, mekkora szerepet játszanak az ismeretlen tényezők.

Szerző(k): Komócsin Sándor
06.
07.
14:45

Elfolyik a pénzünk, de pont ez a terv már 10 éve

Igen, várható az infláció emelkedése és utána a kamatok is emelkedhetnek, azonban ez egyrészt nem rossz dolog, másrészt várhatóan nem lesz tartós folyamat - mondta el álláspontját Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter. Pont ezért küzd a világ több mint egy évtizede. A pénz ettől nem fog megromlani.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
06.
04.
11:13

Franciaország átverné azt, ami ellen a magyar kormány harcol

A francia pénzügyminiszter a G7-es pénzügyminiszterek pénteki csúcsa előtt minden társországot felszólított, hogy támogassa a Joe Biden amerikai elnök által felvetett társasági adó globális minimumának támogatására. A magyar kormány élesen elutasítja a javaslatot, de egyre több partnere áll be az adókulcs mögé.

Szerző(k): Szabó Dániel
06.
01.
18:50

Az Orbán-kormány gazdasági modelljét véreztethetik ki

Valószínűleg támogatni fogják a G7-ek pénzügyminisztereinek pénteki tanácskozásán Joe Biden amerika elnök azon tervét, hogy a világ legtöbb országában egységesen 15 százalékos legyen a társasági adó minimális kulcsa. Az adókedvezményekkel nemzetközi befektetéseket az országba vonzó magyar modellre ez komoly csapást jelent, még ha Orbán Viktor egy újabb uniós vétóval megpróbálhat keresztbe tenni az elképzelésnek.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
28.
19:10

Riasztó jóslat: átlépheti a katasztrófahatárt a globális felmelegedés

A Meteorológiai Világszervezet várakozása szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a Föld légkörének felmelegedése a következő öt év valamelyikében eléri az 1,5 Celsius-fokot az ipari társadalom megjelenése előtti korszakoz képest. Ez az a határ, amelyen túl az emberi civilizáció létét veszélyeztető következményei lehetnek a globális felmelegedésnek. A világvége még nem jött el, de közeledünk felé.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
25.
13:23

Magyarországra robbanthatják a nagyhatalmak az adózási fegyvert

Wally Adeyemo amerikai pénzügyminiszter-helyettes úgy látja, hogy a G7 országai támogatják a globális társági minimumadót. Az újonnan bedobott, az amerikai 21 százaléknál jóval alacsonyabb 15 százalékos kulcs főként az olyan adókedvezményekre építő országokat érintheti hátrányosan, mint Magyarország, amelyik elutasítja a javaslatot.

Szerző(k): Szabó Dániel