hatékonyság

05.
08.
11:17

A NovaVax-vakcinája hatékony a dél-afrikai mutáció ellen

A Novavax Covid-19 vakcinájának hatékonysága 51 százalékos volt a dél-afrikai változat által okozott fertőzésekkel szemben a HIV-negatív emberek körében, és 43 százalékos a HIV-pozitív embereket is magában foglaló csoportban - derül ki egy szerdán közzétett új elemzésből.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
30.
13:52

Sinopharm-oltás: kelleni fog harmadik oltás, akiknél nincs védettség a szerbek szerint

Magyar és szerb oltottak körében is elindult az antitest-vadászat, vagyis az érintettek a második oltások után tesztekkel próbálják kideríteni, milyen védettséget szereztek. Sokan aggódnak a negatív eredményeik miatt, viszont a szerb hatóságok mindenkit megnyugtattak: az oltottak többségénél kialakult a megfelelő immunizálás készítménytől függetlenül. A Sinopharm-oltottak esetében viszont hamarosan oltani kezdenék azokat, akiknek nincs immunválaszuk. A helyi egészségügyi szakértők szerint idővel minden oltásból kellhet egy ismétlés, de a Pfizer és a Szputnyik esetében több mint egy éves védettségi idővel számolnak.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
27.
11:14

"Ha sötétben tapogatózunk, az minden magyarnak fájni fog"

Alkalmatlannak tartja a vakcinahatékonyság megítélésére azt a táblázatot Zsiday Viktor, amelyet az Orbán Viktor vezette kormány közreadott a hétvégén. Szerinte az időtartamok közötti különbség, az oltottak állapota miatt ezek alapján nem lehet összehasonlítást készíteni. A brit, izraeli vagy chilei kutatásokhoz hasonlót várna el a magyar kormánytól.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
27.
10:18

A MOK is megszólalt a kormány vakcina-hatásossági adatairól

A kormány által az egyes vakcinák hatékonyságáról közzétett adatok nem alkalmasak a vakcink közötti hatékonyságkülönbség megállapítására - írja az operatív törzshöz címzett levelében a Magyar Orvosi Kamara (MOK), megerősítve ezzel számos szakértő figyelmeztetését.

Szerző(k): Szepesi Anita
04.
25.
12:56

Hatásosak az itthon használt vakcinák, de nagyon mást mutatnak a magyar adatok, mint a szerbek

A szerbiai egészségügyi hatóságok és a magyar kormány is közzétett adatokat arról, hogy melyik vakcina mennyire hat a koronavírussal szemben. Biztató, hogy minden vakcina megfelelő védelmet nyújt a második oltás után, de a két ország adatai között jelentősebb eltérések mutatkoznak azt illetően, hogy a Pfizer, a Sinopharm, a Szputnyik és az AstraZeneca készítményei milyen hatékonyak. Ott szinte az ellenkezőjét tapasztalták, mint itthon.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
21.
12:13

A gyártó szerint minden mutációtól véd a Szputnyik V.

Az új koronavírus minden eddig ismertté vált mutációjával szemben védelmet nyújt a Szputnyik V vakcina - jelentette ki Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója a vesti.ru-nak adott interjújában az MTI szerint.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
20.
08:09

Újabb oltásra lehet szükségük a kínai vakcinával oltottaknak

Egy hét alatt le lehetne bonyolítani egy olyan tömeges tesztelést, amelyből kiderülne, hogy mennyire hatásos a kínai koronavírus-vakcina. Akiknél esetleg lyukas, azoknál újabb oltással lehetne betömni a védettségükön tátongó rést.

Szerző(k): Komócsin Sándor
04.
14.
11:07

A kínai vakcinák körül egyre nagyobb problémák merülnek fel

Azontúl, hogy a helyi járványügyi hivatal vezetője is arról beszélt, hogy a Sinopharm- és a Sinovac-vakcinák hatékonysága nem elég magas, egyre több ország hiányolja a 3. fázisú kutatási eredményeket az esetükben. A gyártóknak viszont aggasztó probléma az is, hogy egyre kevésbé tudják tartani a vállalt szállítási határidőket, miközben Magyarország mellett számos országnak, köztük a fejlődő világ államainak is odaígérték a készítményeket.

Szerző(k): Szabó Dániel