hatékonyság

06.
18.
17:36

Sinopharm: rövidebb ideig véd, sokaknál nem indul be az antitest-termelés friss adatok szerint

Szerbiában már augusztusban újraolthatják a Sinopharm-vakcinával immunizáltakat, mert az eddigi mérések alapján hat hónapig ad csak védettséget a készítmény, és a 60 év felettiek közel felénél nem tapasztaltak antitest-termelést. Vélhetően számukra másik oltóanyagot adnak majd be. Lehetnek azonban olyanok is, akik egy évig is védettek lehetnek - közölte Zoran Radovanović szerb epidemiológus helyi adatok alapján. Magyarországon eddig más eredményekről számoltak be.

Szerző(k): Szabó Dániel
06.
18.
16:49

Koronavírus: vizsgálják a Magyarországon alkalmazott vakcinák hatékonyságát

Több mint háromezer személy bevonásával vizsgálják a hazánkban elérhető oltóanyagok (AstraZeneca, Pfizer, Szputnyik, Sinopharm, Moderna) hatékonyságát – írja a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapott sajtóközleményre hivatkozva.

Szerző(k): Szepesi Anita
06.
10.
18:12

A nap jobban süt, a szél jobban fúj, az energiakereskedőkre hárított plusz költségek viszont az egész rendszert más dimenzióba lökik

A Napi.hu által már tizenkettedik alkalommal megtartott magyar energetikai fórum második részében a nyugodt vízenegia és a “le nem zárt” szélenergia kérdés mellett a januárban bevezetett, pilot évét nyögő EKR rendszer tapasztalatait osztották meg a konferencia résztvevőivel a szakemberek. Hungarian Energy Investors Forum 2021, a Napi.hu és a Lounge Communication közös rendezvénye.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
30.
07:40

Nem kell többé a tetőre mászni a tiszta napelemért: felküldhető a robot

Alig 5 kilogramm a tömege, akkumulátoros, nem használ vizet és mobiltelefonról is irányítható az a bot, amellyel egy indiai cég a lakóházak tetejére telepített napelemes panelek tisztán tarthatóságát ígéri.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
12.
19:47

Sinopharm-vakcina: az idősek 40 százalékánál nincs antitestválasz, de védettségük lehet

Szerbiában az eddigi vizsgálatok alapján 40 százalékban nem alakult ki antitestválasz Sinopharm-vakcinával oltott idősebb személyeknél, de a helyi hatóságok hangsúlyozzák, hogy másfajta immunválaszuk ettől még lehet és van is. Fontolóra veszik egy harmadik dózis beadását, amiről Bahreinben már döntöttek is. Azt is jelezték, hogy az országban használt oltások hatékonyak a járvány ellen.

Szerző(k): Napi.hu
05.
08.
11:17

A NovaVax-vakcinája hatékony a dél-afrikai mutáció ellen

A Novavax Covid-19 vakcinájának hatékonysága 51 százalékos volt a dél-afrikai változat által okozott fertőzésekkel szemben a HIV-negatív emberek körében, és 43 százalékos a HIV-pozitív embereket is magában foglaló csoportban - derül ki egy szerdán közzétett új elemzésből.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
30.
13:52

Sinopharm-oltás: kelleni fog harmadik oltás, akiknél nincs védettség a szerbek szerint

Magyar és szerb oltottak körében is elindult az antitest-vadászat, vagyis az érintettek a második oltások után tesztekkel próbálják kideríteni, milyen védettséget szereztek. Sokan aggódnak a negatív eredményeik miatt, viszont a szerb hatóságok mindenkit megnyugtattak: az oltottak többségénél kialakult a megfelelő immunizálás készítménytől függetlenül. A Sinopharm-oltottak esetében viszont hamarosan oltani kezdenék azokat, akiknek nincs immunválaszuk. A helyi egészségügyi szakértők szerint idővel minden oltásból kellhet egy ismétlés, de a Pfizer és a Szputnyik esetében több mint egy éves védettségi idővel számolnak.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
27.
11:14

"Ha sötétben tapogatózunk, az minden magyarnak fájni fog"

Alkalmatlannak tartja a vakcinahatékonyság megítélésére azt a táblázatot Zsiday Viktor, amelyet az Orbán Viktor vezette kormány közreadott a hétvégén. Szerinte az időtartamok közötti különbség, az oltottak állapota miatt ezek alapján nem lehet összehasonlítást készíteni. A brit, izraeli vagy chilei kutatásokhoz hasonlót várna el a magyar kormánytól.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
27.
10:18

A MOK is megszólalt a kormány vakcina-hatásossági adatairól

A kormány által az egyes vakcinák hatékonyságáról közzétett adatok nem alkalmasak a vakcink közötti hatékonyságkülönbség megállapítására - írja az operatív törzshöz címzett levelében a Magyar Orvosi Kamara (MOK), megerősítve ezzel számos szakértő figyelmeztetését.

Szerző(k): Szepesi Anita
04.
25.
12:56

Hatásosak az itthon használt vakcinák, de nagyon mást mutatnak a magyar adatok, mint a szerbek

A szerbiai egészségügyi hatóságok és a magyar kormány is közzétett adatokat arról, hogy melyik vakcina mennyire hat a koronavírussal szemben. Biztató, hogy minden vakcina megfelelő védelmet nyújt a második oltás után, de a két ország adatai között jelentősebb eltérések mutatkoznak azt illetően, hogy a Pfizer, a Sinopharm, a Szputnyik és az AstraZeneca készítményei milyen hatékonyak. Ott szinte az ellenkezőjét tapasztalták, mint itthon.

Szerző(k): Szabó Dániel