hatalom

06.
13.
08:08

A csomó, amit még Putyin sem tud kibogozni

Fehéroroszország elszigetelődése az elcsalt 2020-as elnökválasztás és az ország ellenzékének legyalulása után megkönnyíti a Kremlnek az ország ellenőrzését, ám ez többe kerül és van egy meglepő körülmény, amit az oroszok kénytelenek tudomásul venni.

Szerző(k): Komócsin Sándor
06.
05.
19:00

Miért nincs még börtönben az USA volt elnöke?

Donald Trumpot, az Egyesült Államok volt elnökét egyebek mellett azzal gyanúsítják, hogy visszaélt a hatalmával és kétes üzleteket kötött, hogy csak a legsúlyosabbakat említsük, ám semmivel sem vádolták meg. Amíg hivatalában volt, bizonyos ügyekben immunitást élvezett, ám ma már csak egyszerű állampolgár, így nincs akadálya a jogi eljárásoknak ellene.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
19.
19:50

Feltérképezték a NER titkos pénzeszsákjait

Bár a Fidesz nagy offshore-ellensségét hangoztatta 2010 előtt, az elmúlt évtizedben az ért neki is sikerült létrehoznia a Nemzeti Együttműködés Rendszere titkos „pénzeszsákjait”, amelyekre aztán óriásvállalatokat épített. A Covid-időszakban különösen elszaporodtak az úgynevezett magántőkealapok; számuk mára a hatvanat is meghaladja. A Válaszonline szerint 43-at egyértelműen a kormányközeli felsőelit kezel, de a többi sem esett messze a hatalomtól.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
05.
09.
11:24

Lukasenka azt állítja, merényletet terveztek ellene

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében jogköreit a nemzetbiztonsági tanácsra ruházza át, ha bármilyen okból nem tudná ellátni hivatali teendőit - írja az MTI a BelTA állami hírügynökség nyomán.

Szerző(k): Szász Péter
05.
05.
08:59

"Nézze meg a tévében, fáradtnak néz ki, pihenésre lenne szüksége"

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke elvesztheti a jövő évi választásokat, már amennyiben úgy dönt, hogy a 2022-t követő négy évet pihenéssel akarja tölteni - véli egy neves amerikai szakértő, a magyar közjogi viszonyok jó ismerője.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
02.
14:52

Ostobaságnak tűnik Kínára tenni a Nyugat helyett

Kína irdatlan gyors felemelkedésének grafikonját sokan szeretik meghosszabbítani felfelé, amivel szemben egyre laposabbnak látszik az USA és szövetségesei fejlődését jelző vonal, ám lehet, hogy nem szerencsés összehasonlítást választanak. Más dimenzióban másnak látszik a verseny.

Szerző(k): Komócsin Sándor
02.
28.
11:55

Ki az a Gorbacsov, akinek a magyarok is köszönhették szabadságukat?

Egy néhány évvel ezelőtt készült portréfilmben megkérdezik Mihail Gorbacsovtól, a szovjet állampárt utolsó főtitkárától, aki a napokban lesz 90 éves, mit írna a fejfájára. Nem a saját sírkövéről beszélne – válaszolta –, hanem idézne egy sírfeliratot, ami beégett az emlékezetébe: „Megpróbáltuk.”

Szerző(k): Komócsin Sándor
02.
25.
07:08

Az EU már nem tölt, csak lő a britekre, kő kövön nem marad

Egyre jobban távolodik a lehetőség, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió megállapodik arról, hogy pénzügyi szolgáltatásaik összhangban vannak egymással, ezért pénzügyi vállalataik tevékenykedhetnek egymás piacán. Ez bizony nagyon-nagyon rossz hír a briteknek.

Szerző(k): Komócsin Sándor
02.
20.
20:39

Az EU elítélte a civilek elleni erőszakot Mianmarban

Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője felszólította szombaton a mianmari hatóságokat, hogy azonnal vessenek véget a civilek elleni erőszaknak - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
02.
08.
15:43

A Putyin-rezsim zombivá alakul

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezér támogatottsága az ősz óta nagyot nőtt. Már nem a lakosság két százaléka szavazna rá egy elnökválasztáson, hanem az öt százaléka. Ennek alapján a hatalom lévőknek nem kellene törődniük vele. Mégis kell, és ez sokkal nagyobb baj, mint amit a börtönbe küldött politikus népszerűségi indexe mutat.

Szerző(k): Komócsin Sándor