helyreállítási_alap

05.
11.
09:13

Rossznak és nem támogathatónak nevezte a kormány uniós terveit az EB (frissítés)

Magyarország már jelezte, hogy az 5800 milliárd forintos uniós helyreállítási alap hitelrészéről lemond. Az EU-s forrás esetében az Európai Bizottság jelezte, hogy a magyar terveket annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem fogják támogatni. Korábban Orbán Viktor azzal érvelt, hogy nem akar a kormány adósságot növelni. Frissítés: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egyik állítás sem igaz ezekből.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
09.
14:32

Karácsonyék nem hagynák veszni az EU 3500 milliárdos hitelkeretét, íme a terv

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap bemutatta a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) alternatív tervét az uniós helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
05.
13:44

Hiányosnak tartják a kormány 925 milliárdos zöld terveit

Szakmai szervezetek egyoldalúnak tartják a kormány klímavédelmi beruházási terveit, amelyeket az uniós helyreállítási alap forrásaiból finanszírozna. A hazai program túlságosan koncentrál a napenergiára, míg más zöld forrásokat figyelmen kívül hagy, és nem fordít elég figyelmet a vízgazdálkodás és az öntözés kérdésére. A WWF és az Energiaklub szerint is hiányosak a 925 milliárd forint sorsát meghatározó kormányzati klímavédelmi tervek.

Szerző(k): Nagy Martin
05.
04.
21:34

Egy lépéssel közelebb kerültek a lengyelek az uniós helyreállítási alap pénzeihez

Jóváhagyta a lengyel alsóház kedden az Európai Unió 2021-2027-es költségvetési keretéhez és a 750 milliárd eurós, a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülést célzó uniós helyreállítási alaphoz fűződő saját források ratifikációjáról szóló törvénytervezetet. A törvény most a szenátus elé kerül.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
04.
30.
12:28

Van mozgástér a 3400 milliárd forintos uniós hitel kérdésében az ÁSZ-elnök szerint

Magyarországnak van mozgástere a mintegy 3400 milliárd forintos uniós hitel kérdésében, az összeg ugyanis 2023-ig rendelkezésére áll, ám az ország külső sérülékenysége és adósságpályája szempontjából érdemes megfontolni az eladósodást - mondta a Növekedés.hu-nak adott interjúban Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
04.
27.
18:53

A németek szerint új szint az uniós eszköz, amiről Magyarország lemondott

Új szintre emeli az európai egységfolyamatot a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) - jelentette ki Olaf Scholz német pénzügyminiszter kedden Berlinben az RRF forrásainak felhasználásáról szóló német és francia nemzeti terv közös bemutatóján, amelyet Bruno Le Maire francia pénzügyminiszterrel tartott.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
21.
11:02

Elgördítette az akadályt az uniós pénzosztás elől a német alkotmánybíróság

Az Európai Unió 750 milliárd eurós helyreállítási alapjának elfogadásához német részről már semmi sem áll az útjában: megbukott az az alkotmányjogi panasz, amit a szélsőjobboldali AfD kezdeményezett, hogy blokkolja a közös uniós hitelfelvételt.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
15.
13:53

Magyarország még nem ratifikálta az uniós mentőcsomagot, de már költené

Az EU Bizottsága azt tervezi, hogy 2026-ig évente legalább 150 milliárd eurót vesz fel a blokk gazdaságélénkítési alapjának finanszírozására, hogy segítse az európai gazdaságot a Covid-19 világjárvány utáni kilábalásban - közölte az uniós végrehajtó testület az EUobserver szerint. Ehhez azonban a tagállami parlamenteknek is bele kell még mennie a tervbe és Magyarországon a kormány még nem ratifikálta az egyezményt.

Szerző(k): Szabó Dániel