igazságszolgáltatás

06.
21.
18:26

Pénze van, elég embere nincs az új európai nyomozóhatóságnak

Noha több pénzt kapott, több munkatárs felvételére azonban nem kapott engedélyt az Európai Ügyészség (EPPO) a nyomozásokhoz – erről is beszélt Laura Codruța Kövesi, az újonnan létrehozott Európai Ügyészség vezetője a Wall Street Journalnak, írja a Telex.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
18.
08:53

Június elejétől működhet az Európai Ügyészség

Június elsején megkezdheti a működését az Európai Ügyészség - közölte a szervezet szóvivője a Euronews tudósítójával. A Laura Codruta Kövesi vezette szervezettől áttörést várnak az uniós forrásokkal zajló visszaélések felderítésében. Magyarország egyelőre nem csatlakozik.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
04.
28.
17:29

Vallott a csengeri örökösnő: Kósa ajánlotta fel a segítségét (frissítve)

Továbbra sem tartja magát bűnösnek a csengeri örökösnőként elhíresült P. Mária, aki szerdán tett vallomást a Mátészalkai Járásbíróságon. A nő szerint Kósa Lajos aktívan részt vett a hagyatéki eljárása meggyorsításában, többször ment vele Svájcba, ahol a nő fizette a szállását is a fideszes politikusnak - írja a Telex.

Szerző(k): Domokos Erika
03.
02.
18:02

Uniós jogot sérthet a lengyel legfelsőbb bírák kinevezésének törvénymódosításai

Sérthetik az uniós jogot a lengyel igazságszolgáltatási tanácsról szóló törvény módosításai, amelyek a legfelsőbb bírósági tisztségekre pályázók kinevezését érintik - mondta ki kedden közzétett ítéletében az Európai Bíróság az MTI szerint.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
02.
22.
14:46

A magyar bíróságokon dermesztő hangulat uralkodik

Bár Senyei György Barna személyében 2019 decembere óta új elnöke van a rendes bíróságok központi igazgatásáért felelős Országos Bírósági Hivatalnak (OBH), a magyar bírósági rendszer függetlenségét érintő rendszerszintű problémák és gyengeségek továbbra is változatlanul jelen vannak - derül ki az Amnesty International Magyarország legújabb elemzéséből. A jelentés az elmúlt nagyjából egy év legfontosabb fejleményeit mutatja be, és azt, hogy milyen állapotban van a bíróságok függetlensége ma Magyarországon.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
02.
17.
16:32

Navalnij szabadon bocsátását követelte a strasbourgi bíróság

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ideiglenes intézkedésként arra szólította fel szerdán Oroszországot, hogy azonnali hatállyal bocsássa szabadon Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikust.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
01.
13.
06:15

A világ legerősebb maffiaszervezetének pere kezdődik Olaszországban

A dél-olasz 'ndrangheta bűnszervezet több mint háromszáz tagjának bírósági tárgyalása kezdődik meg a calabriai Lamezia Termében szerdán. A perben a világ legerősebbnek tartott maffiája által elkövetett bűncselekményeket, valamint a szervezet politikai és üzleti kapcsolatrendszerét akarják feltárni - jelentette az MTI római tudósítója.

Szerző(k): Domokos Erika
12.
07.
10:21

Kap-e börtönbüntetést egy sok pénzt zsebre tevő nőgyógyász?

Végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására és foglalkozástól eltiltásra tett indítványt a másodfokú ügyészség egy korrupt budapesti nőgyógyász bűnügyében - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

Szerző(k): Domokos Erika
11.
13.
12:48

Olyan hibát követett el a végrehajtó, hogy már az ombudsmannak kellett elmarasztalnia

A jogbiztonság követelményével, valamint a hatósági ügyek tisztességes intézéséhez és a jogorvoslathoz való joggal összefüggésben visszásságot okozott a végrehajtó eljárási mulasztása, amikor a végrehajtási kifogást határidőn belül nem terjesztette a bíróság elé - állapította meg vizsgálatában Kozma Ákos ombudsman.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
11.
05.
13:55

Brüsszel lépett: jogállami feltételekhez köthetik az EU-támogatások kifizetését

Megszületett az uniós tagállamok és az Európai Parlament között a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos megállapodás - adta hírül az EUrológus. E szerint a jogállami értékeket és az uniós kifizetéseket összekötik - ez ellen a magyar kormány kezdettől tiltakozott.

Szerző(k): Domokos Erika