ingatlan

10.
17.
09:02

Koronavírus: erre a járványhatásra nem gondolt senki

A vírushelyzet olyan területekre is hatással van, amelyre kevesen gondolnánk. Egyre inkább körvonalazódik, hogy még a családi házak kialakítására, funkcióira is befolyással van a pandémia. Az építtetők olyan megoldásokat szeretnének látni otthonukban, amelyekkel korábban nem, vagy jóval kevésbé kalkuláltak – mutat rá a Wienerberger Zrt. a Mesterház programjában gyűjtött információk alapján.

Szerző(k): Szepesi Anita
10.
17.
07:40

Megállt a lakbérek emelkedése Romániában

Romániában óriási hatással volt a bérlakáskeresletre az a körülmény, hogy kezdetben úgy tűnt, jelenléti oktatással indul a felsőoktatási intézményekben a tanév, aztán kiderült, hogy mégsem.

Szerző(k): Komócsin Sándor
10.
15.
16:41

Nincs megállás egyre drágább a lakásvásárlás Budapesten

A fővárosban átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett a használt társasházi lakások ára, míg a panelek értéke 7,5, a családi házaké pedig majdnem 11 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában.

Szerző(k): Rácz Gergő
10.
15.
08:37

Egyre reménytelenebb lakáshoz jutnia az átlagmagyarnak

Hiába növekedtek az elmúlt fél évtizedben látványosan a bérek, a lakások négyzetméterára jóval nagyobb tempóban ment felfelé, így a magyar rosszabb helyzetben van a lakásszerzés szempontjából mint korábban.

Szerző(k): Komócsin Sándor
10.
14.
13:35

A koronavírus eltüntette a külföldieket a magyar lakáspiacról

Jelentősen visszaesett a külföldi ingatlanvásárlók száma Magyarországon az elmúlt két év adatai alapján. EU-n kívüli vevők mindössze 2200 esetben nyújtottak be vásárlásra irányuló kérelmet, háromnegyedrészben fővárosi lakásra. A vevők 39 százaléka kínai állampolgár volt, de Algériából, Ausztráliából, Tunéziából és Venezuelából is érkeztek befektetők.

Szerző(k): Szepesi Anita
10.
14.
10:00

Szigorú az MNB, de eredményeket akar

Az MNB 2021. októberében elindult NHP Zöld Otthon Programja (ZOP) a jegybank új fenntarthatósági mandátuma keretében a hazai lakáshitelpiacon elsőként vezeti be a „zöld” szempontokat. A ZOP-ban az új építésű lakásokra vonatkozó aktuális, és 2022. júliustól szigorodó energetikai követelményeknél is alacsonyabb energiaigényt vár el a jegybank. Ezzel az MNB célja, hogy a jelenleg európai összehasonlításban rendkívül gyenge energiahatékonyságú ingatlanállományt környezeti szempontból fenntarthatóbb és az aktuális szabályozásnál mindig kedvezőbb energetikai megújulás felé terelje keresleti, majd ezzel összeköttetésben a kínálati oldalon is. A ZOP szigorúbb követelményei az EU taxonómiával is összhangban állnak, amelyek biztosíthatják, hogy a program tényleges hatást érhessen el „zöld” átállás terén.

Szerző(k): Napi.hu
10.
13.
16:32

Új veszélyt jelenthet az egész világra a kínai elnök becsvágya

Súlyosbíthatja a kínai ingatlanbefektetési piacon és az energiaellátásban kialakult válságot, s ezzel a világgazdaságra óriási hatással lévő kínai gazdaság bajait, hogy Hszi Csin-ping államfő nem a válságkezelésre koncentrál, hanem jóléti reform terveinek megvalósítására.

Szerző(k): Komócsin Sándor
10.
13.
15:29

Egészen elképesztő tájékoztatást kaptak az új jogviszonyt aláíró egészségügyi dolgozók

Az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal (eszj) együtt jár a főálláson kívüli egyéb keresőfoglalkozások, díjazásért végzett tevékenységek engedélyeztetése. Egy körlevél szerint ennek értelmében az eszj-t aláíróknak a saját tulajdonú ingatlan bérbeadását is előzetesen engedélyeztetni kell az Országos Kórházi Főigazgatósággal.

Szerző(k): Szepesi Anita
10.
13.
09:45

Három új kézilabdacsarnok épül az országban

Három új kézilabda munkacsarnok építését támogatja a kormány, összesen közel 4,4 milliárd forinttal. Ebből az idei büdzsét 405 millió forint terheli a Gazdaság-újraindítási Alapból. A maradékot a 2022-es és a 2023-as központi költségvetésbe kell betervezni.

Szerző(k): Németh Géza
10.
13.
08:00

Klímát venne? A szakértők elmondják, mire kell feltétlenül figyelni

Az idei nyár egyik kellemetlen meglepetése volt a korán jött, júniusi hőségriadó, amely sokakat ébresztett rá, hogy légkondicionálás nélkül nem könnyű átvészelni a három meleg hónapot. A klímabeszerzés azonban nem csak arról szól, hogy megvesszük, felszereltetjük és bekapcsoljuk: figyelembe kell venni otthonunk adottságait és a saját igényeinket - hívják fel a figyelmet a Gépész Holding szakértői.

Szerző(k): Szász Péter