iparűzési_adó

05.
26.
20:58

Franciaország és Németország a globális, társasági minimumadó támogatására kéri a partnereit

Franciaország és Németország szerdán arra kérte a partnereit, hogy járuljanak hozzá a "történelmi megállapodáshoz" a vállalatok nemzetközi adórendszeréről - írta meg az MTI.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
18.
18:45

Nagyvállalatok - újabb településeken terelné el az adóbevételeket a Fidesz

Új, különleges gazdasági övezet létrehozására tett javaslatot Iváncsa, Rácalmás, Adony és Kulcs területén a Fejér megyei közgyűlés fideszes elnöke. Itt épül a dél-koreai SK Innovation óriási akkumulátorgyára és itt termel egyebek mellett a Hancook abroncsgyára. A kormány döntésével így a helyi adókat nem a települések vetnék ki és szednék be, hanem a megyei önkormányzat. Az ellenzéki pártok vezetői közösen tiltakoztak a tervezett lépés ellen.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
18.
10:29

Kiderült, mely települések kapnak kompenzációt az iparűzési adó elvonása miatt

Közzétette a kormány, hogy mely településeket támogatja az iparűzési adó egy résznek elvonása miatt, és arra is fény derült, melyik település mennyit kap.

Szerző(k): Németh Géza
05.
09.
17:23

Több állami pénzt kapott Mészáros egri hotelje, mint Eger városa

A járvány kitörése óta a kormány olyan elvonásokkal sújtotta az önkormányzatokat, amely az idei működést gyakorlatilag már az alapellátások terén is veszélyeztette. Gépjárműadó, parkolási bevételek, idegenforgalmi adó, az iparűzési adó fele – az ilyen jogcímen befolyó összegek többsége hiányzik az önkormányzati kasszákból. A magyar kormány kompenzál, de a megyei jogú városokat egyedi elbírásál alapján: így kapott Eger most 825 millió forintot úgy, hogy a városvezetés 2-2,5 milliárd forintos kieséssel számolt, és 1,5 milliárd forintot kért volna az államtól.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
07.
20:01

Karácsony: nem mondunk le Budapest fejlesztéséről

A városok kifosztásával szűkre szabott mozgástéren belül is belefogtunk a Lánchíd, a rakpart, a Blaha Lujza tér fejlesztésébe, nem mondunk le a zöld fejlesztésekről, a városi közlekedés modernizálásáról - írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
07.
19:51

Ha elfogynak a tartalékok, leállhat a főváros

Ha elfogynak a tartalékok, leállhat a főváros – mondta Karácsony Gergely az ATV Híradónak. Amíg néhány önkormányzat akár 2-3 milliárd forintos állami pénzre is számíthat, addig Budapest nem szerepel azon a kormányzati listán, amelyen az iparűzési adó csökkentése miatt kompenzálandó településeket felsorolják.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
06.
20:36

Budapest nulla forint kompenzációt kap

Közzétette a kormány, melyik város mennyi pénzt kap, hogy az iparűzési adó megfelezését kompenzálják. Debrecen a legnagyobb győztes, Budapest a nagy vesztes - írja a hvg.hu.

Szerző(k): Szász Péter
01.
22.
08:11

Hozzányúl a kormány az iparűzési adóhoz

Húszféle verzió hatásait számolgatja a szaktárca.

Szerző(k): F. Szabó Emese
10.
01.
23:59

Adókönnyítéseket akar a PM

A recesszió tompítása érdekében a kisebb cégeknek biztosított beruházási adókedvezmények növelésén túl adókönnyítések lehetőségét vizsgálja a Pénzügyminisztérium - mondta lapunknak Varga Mihály pénzügyminiszter, aki azonban a mai kormányülés előtt nem kívánt részletekbe bocsátkozni. A vállalkozások elsősorban a helyi iparűzési adó miatt panaszkodnak.

Szerző(k): Baka Zoltán
03.
25.
23:59

A kiszámíthatóbb ingatlanadók helyett továbbra is az iparűzési a meghatározó

Az önkormányzatok tavaly tovább növelték az iparűzési adó arányát a teljes helyiadó-bevételen belül, s mivel a helyiadó-törvények átfogó módosítása ebben a ciklusban kimerül a kedvezmények uniós követelményekhez igazításában, a közeljövőben sem változik ez a helyzet. A szakemberek szerint viszont az ingatlan típusú adóknak kellene nagyobb teret engedni a jövőben.

Szerző(k): Baka Zoltán