jegybank

05.
26.
15:39

Surányi: négy évig kitarthat a gazdaság EU-s támogatás nélkül

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke nem lát valós esélyt a válságra, de a magyar kormány unortodox gazdaságpolitikája szinte minden tekintetben gyengébben teljesít, mintha az elfogadott gyakorlatokat igyekeznének követni. Stabilitásunkat a 2009 és 2016 között ledolgozott államadósságnak köszönhetjük, de a gazdasági növekedést gyakorlatilag teljes mértékben az uniós pénzeknek köszönhetjük. Az euró bevezetése szerinte sokáig ráért, de most már 4-5 éven belül, az állami önérdek is ezt diktálná.

Szerző(k): Sasvári Marcell
05.
26.
14:32

Nem várt háborús következmény Oroszországban

Az országgal szemben jelenleg is érvényben lévő szankciók ellenére ismét enyhített monetáris politikáján az orosz központi bank. Az irányadó kamatláb 3,0 százalékponttal 11,0 százalékra csökkent - jelentette be a jegybank csütörtökön Moszkvában.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
25.
19:55

Szigoríthat a Svájci Nemzeti Bank

A globális monetáris politika a magasabb kamatlábak új szakaszába lép az újraéledő infláció leküzdése érdekében - mondta Thomas Jordan, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elnöke a Bilanz magazinnak adott interjújában.

Szerző(k): Szász Péter
05.
24.
13:22

Megszólalt az MNB alelnöke, esett a forint

Egy sikeres évtized és egy sikeres válságkezelés van a magyar gazdaság mögött. Ugyanakkor a koronavírus, majd az orosz-ukrán háború három területen is az egyensúlyok felborulását okozta, amit egy kétéves programmal kell helyreállítani - mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke az MTI-nek.

Szerző(k): Domokos László
05.
23.
13:55

Nyugdíjkorhatár-emelés: komoly veszélyekről hallgatnak Matolcsyék

A Magyar Nemzeti Bank új csomagjában részletesen foglalkozik a hazai nyugdíjrendszer átalakításával, korszerűsítésével. A javaslat egyik elemeként a várható életkorhoz kapcsolnák a nyugdíjbavonulás időpontját, ami a gyakorlatban a nyugdíjkorhatár emelését jelenti. Farkas András nyugdíjszakértő szerint a magyar viszonyokat figyelembe véve azonban át kellene gondolni az ötlet megvalósítását.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
16.
11:50

MNB: alig változott a folyó fizetési mérleg havi egyenlege

A reálgazdasági egyenleg rosszabb, mint korábban, de a jövedelmek egyenlege már 55 millió euróval jobb, mint februárban - jelentette az MTI a jegybankra hivatkozva.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
16.
07:08

Megúszhatatlan a nyugdíjpofon: a megtakarítók gigantikus válság elé néznek

Immár beépült a köztudatba, hogy a társadalom elöregedése miatt jelentősen csökkenhet a most középkorú generációk életszínvonala, amikor a jövőben nyugdíjba vonulnak. Emiatt a fejlett világban sok százmillión - és egyre növekvő számban - vannak olyanok, akik megtakarítási kényszerbe kerültek. De valóban az öngondoskodás jelenti az abszolút gyógyírt a nyugdíjrendszerek bajaira? Sok jel utal arra, hogy az elkövetkezőkben sem az állampapírpiacok, sem a részvények és más kockázatos eszközök piacai nem lesznek képesek nagy tömegben megfelelő minőségű befektetési lehetőséget teremteni a nyugdíjpénzeknek.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
11.
14:05

Ales Michl lesz júliustól a cseh jegybank új vezetője

Ales Michl lesz júliustól a Cseh Nemzeti Bank új kormányzója. A 44 éves pénzügyi szakembert Milos Zeman cseh államfő szerdán nevezte ki hivatalába - közölte az elnöki iroda.

Szerző(k): Domokos László
05.
09.
14:23

Újabb érméket bocsát ki az MNB, ezt érdemes tudni róluk

Nyolc korábbi sorozatot folytatva tizennégy témában tervez emlékérmét kibocsátani jövőre a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a tervek szerint megemlékeznek majd a Nemzeti Levéltár alapításának 300. évfordulójáról, a Himnusz megírásának 200., valamint Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulójáról is - adta hírül az MNB.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
05.
16:29

Jöhetnek az olcsó zöldhitelek a cégeknek is

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Európai Beruházási Bank (EIB) együttműködési megállapodást kötött. Az együttműködés segíti a környezetileg is fenntartható gazdasági növekedést, a járvány utáni gazdasági kilábalást és a hazai klímavédelmi projektek finanszírozását.

Szerző(k): Herman Bernadett