jogalkotás

03.
03.
13:13

Samsung-gyár: az Alkotmánybíróság elvetette a gödiek kérelmét

Az Alkotmánybíróság elutasította a Göd Város Önkormányzata beadványát, amelyben a különleges gazdasági övezetről szóló törvény, a Samsung-gyári beruházás területének különleges gazdasági övezetté nyilvánítását, továbbá az iparűzési adó elvonását is alkotmányellenesnek tartotta az önkormányzat.

Szerző(k): Németh Géza
01.
03.
10:28

Nagyüzem a magyar jogszabálygyárban

Közel 12 ezer oldalon férnek el a múlt évben megjelent magyar jogszabályok, ez a töredéke a 2018-as és 2017-es mennyiségnek. Darabszámban viszont rekordév volt a 2020-as.

Szerző(k): Csernátony Csaba
11.
28.
00:16

A kormány az SZFE-re szabta a jogalkotást - Vidnyánszkyék érvénytelenítik a hallgatók félévét

Pénteken este megjelent a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium közleménye a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) honlapján, amely szerint a kormány szerdai veszélyhelyzetre hivatkozó rendelete alapján beszüntetik az oktatást februárig az SZFE-n. Az egyetemük autonómiájáért kiálló hallgatóknak így elveszik az idei őszi féléve.

Szerző(k): Domokos Erika
11.
08.
15:29

Kiszélesítené a fegyverviselési jogot a Mi Hazánk

Fegyverviselési jogot adna a fegyveres testületek szolgálaton kívüli tagjainak, a sportlövőknek és a vadászoknak a Mi Hazánk.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
10.
12.
12:11

Változnak az adószabályok - örülhetnek az őstermelők

Átalakul a családi gazdaságok jogi háttere, így 290 ezer őstermelőnek és 83 ezer családi gazdaságban dolgozó embernek csökkennek az adminisztrációs terhei, kedvezőbben adózhatnak, a cél a családi gazdaságok erősítése és a generációváltás támogatása.

Szerző(k): Tóth László Levente
10.
07.
18:39

Lex CEU: tarthat-e a magyar állam egy 200 millió eurós kártalanítástól?

Az Európai Bíróság kimondta kedden, hogy a magyar felsőoktatási törvény módosítása az uniós joggal és a WTO-val kötött egyezménnyel is összeegyeztethetetlen. A törvénymódosítás miatt azonban a CEU arra kényszerült, hogy átköltöztesse székhelyét Bécsbe, ami az egyetemnek 200 millió eurójába került. Vajon járna kártérítés az egyetemnek?

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
03.
23.
16:41

Koronavírus: jövő héten állandósulhat a rendeleti kormányzás

Sürgősséggel a jövő héten szavazhatja meg a parlament a járványhelyzet miatt a kormányt rendkívüli intézkedésekre felhatalmazó törvényt, ami fenntartaná a veszélyhelyzetet - így a rendeleti kormányzás lehetőségét is - előre meg nem határozott időpontig.

Szerző(k): Rácz Gergő
01.
12.
16:12

Erre számíthatnak idén a gazdák

Folytatódik a vidékfejlesztés és az agrárium megerősítése, a gazdák pedig kiszámítható támogatáspolitikára számíthatnak 2020-ban – mondta Nagy István agrárminiszter a szaktárca évindító sajtótájékoztatóján vasárnap Budapesten.

Szerző(k): Tóth László Levente
10.
22.
12:44

Rokkantnyugdíjasok: mulasztásos alkotmánysértésben van az Országgyűlés

Két ügyben is mulasztásos alkotmánysértésben van a törvényhozás Harangozó Tamás MSZP-s frakcióvezető-helyettes szerint, aki a helyzet megoldására szólította fel kedden a kormányoldalt - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
09.
24.
09:48

Átírnák a Munka törvénykönyvét - megszólalt a Kúria

A Kúria joggyakorlat-elemző csoportja a munkavállalókat érintő versenytilalmi és tanulmányi szerződések vizsgálata után felvetette a munka törvénykönyve (Mt.) módosításának szükségességét - hangzott el a munkacsoport összefoglaló jelentéséről tartott háttérbeszélgetésen a Kúrián.

Szerző(k): K. Kiss Gergely