jogszabály

06.
08.
10:37

Június 15-től megszűnik a felmondási tilalom az egészségügyi dolgozók és a rendőrök számára

Június 15-től megszűnik a felmondási tilalom az egészségügyi dolgozók számára- szúrta ki a Telex a Magyar Közlönyben.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
06.
04.
15:58

Új uniós szerzői jogi szabályok: hétfőn fontos határidő jár le

A tagállamoknak jövő hétfőig, vagyis június 7-ig kell átültetniük nemzeti jogukba az új uniós szerzői jogi szabályokat - közölte az Európai Bizottság, amely közzétette a tartalommegosztó platformokra vonatkozó új iránymutatásokat is.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
06.
04.
11:02

Változnak a nyugdíjszabályok júliustól, egyesek ellátását újraszámolhatják

Július 1-jétől több szabály is módosul a nyugellátással, adategyeztetéssel, illetve korhatár előtti ellátással kapcsolatban. A jogszabálymódosítás a 97. számú Magyar Közlönyben jelent meg - hívja fel a figyelmet Széles Imre tb-szakértő.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
28.
11:10

Félmilliárdos bírságot is kaphat a magyaroknak rosszabb minőséget áruló multi

2022 május 28-tól lép hatályba a kettős minőség szankcionálását lehetővé tevő törvényi előírás. Jövő nyártól tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt akár félmilliárd forint bírságot is kaphat a magyar vásárlóknak rosszabb árucikket kínáló multi. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idei laborvizsgálatán ellenőrzött 120 termékpár mintegy harmadánál a külföldi változatban több volt a hatóanyag, vagy a csomagoláson bővebb a tájékoztatás - áll a tárca közleményében.

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
22.
17:34

Van egy kis gond a kilakoltatási moratóriummal

A kormány pénteken meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot, melynek értelmében várhatóan őszig nem lehet kilakoltatni senkit. Azonban a jogszabály az országgyűlési ülésszakok kezdő dátumához köti a moratórium végét, ami általában nem állandó, tehát egészen annak kitűzéséig nem lehet majd tudni, hogy a gyakorlatban meddig védi az érintetteket a moratórium - hívja fel a figyelmet az Utcajogász Egyesület.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
05.
22.
16:50

Társasházak: mégsem lehet közgyűléseket tartani

A pénteki bejelentéseket követően megjelentek a Magyar Közlönyben a magánrendezvényekre, esküvőkre, gyűlésekre, sportrendezvényekre vonatkozó enyhítések, ám ezek alapján társasházi közgyűléseket valamilyen rejtélyes okból kifolyólag még mindig nem lehet tartani - hívja fel a figyelmet a tht.hu.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
05.
18.
15:09

Be kell jelenteni a 10 ezer eurónál nagyobb készpénzmozgást

Az Országgyűlés kedden elfogadott egy pénzmosás elleni jogszabálymódosítást, amelynek értelmében létrehoznak egy tényleges tulajdonosi nyilvántartást. Emellett a képviselők elfogadtak egy olyan jogszabálymódosítást is, amelynek értelmében be kell jelenteni a 10 ezer eurót (mintegy 3,5 millió forint) meghaladó készpénzmozgást.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
05.
17.
10:44

Rendszámok cseréje: mi várható?

Bár a rendszámcseréről szóló jogszabályok még kidolgozás alatt vannnak és a minisztérium szerint a mostani karakterkészlet még elég náhány évig, a Totalcar szerint mégis elképzelhető, hogy jövőre elindul a váltás. Addig viszont a rendszám felhasználásával működő informatikai rendszerek (útdíj, bírságolás, stb.) átalakításának is meg kell történnie.

Szerző(k): Csernátony Csaba