károsanyag-kibocsátás

05.
02.
13:50

Már 145 millió elektromos autó megjelenésével számolnak

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) frissen közzétett prognózisa szerint a tisztán elektromos autók, buszok, kisteherautók és nehéz gépjárművek száma 2030-ra megközelítheti a 150 millió darabot.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
22.
23:14

ENSZ-főtitkár: a szakadék szélén állunk

Több határozott lépést követelt a világ vezetőitől a klímaválság elleni küzdelemben António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön a Fehér Ház virtuális klímavédelmi csúcstalálkozóján - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
04.
22.
15:40

Biden eltüntette Trump örökségét és Obamára is rávert

A Biden-adminisztráció csütörtökön ígéretet tett arra, hogy 2030-ig a 2005-ös szinthez képest 50-52 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az Egyesült Államokban. Washington reméli, hogy a Barack Obama-féle vezetés által tettnél nagyobb visszavágással a többi nagy kibocsátó országot is arra ösztönzi, hogy növeljék az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos ambícióikat.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
22.
12:23

Óriási román siker Amerikában

Sikeresen debütált a New York-i tőzsdén az UiPath nevű romániai szoftverfejlesztő vállalat, amely hat évvel ezelőtt még tíz főnek adott munkát egy bukaresti bérlakásban.

Szerző(k): Barabás Júlia
04.
21.
14:04

Mindenki rábólintott az uniós klímatervre

Az EU vezetői és az Európai Parlament tárgyalói szerdán megállapodásra jutottak arról, hogy törvénybe foglalják a blokk azon célkitűzését, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegessé váljon, és az 1990-es évek szintjéhez képest legalább 55 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
20.
16:05

Ha így jövünk ki a válságból, annak katasztrófa lesz a vége

A globális szén-dioxid kibocsátás idén 5 százalékkal emelkedhet, ami arra utal, hogy a koronavírus járványt követő gazdasági fellendülés nem tűnik fenntarthatónak - figyelmeztetett friss jelentésében a Nemzetközi Energetikai Ügynökség.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
04.
15.
13:34

A tőke is a környezetvédelembe menekül

A fenntartható kötvények kibocsátása az első negyedévben rekordmagasra emelkedett, mivel egyre több ország és vállalat igyekezett kihasználni a befektetők világszerte növekvő keresletét.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
14.
18:55

Továbbra is Szerbia Európa piszkos szenesembere

Miközben az Európai Unióban tavaly több mint ötödével csökkent a szenes erőművek termelése, Szerbia és Boszina-Hercegovina továbba is befűtött, és még többet füstölgött. Új jelenség viszont a Balkánon a negatív áramár; még szokni kell a meglétét. Többek közt ez olvasható ki a legfrissebb kontinentális energiamérlegből.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
13.
12:59

Megadták az engedélyt a fukusimai szennyezett víz tengerbe ürítéséhez

A sérült reaktorok hűtésére felhasznált, sugárszennyezetté vált víz tározókapcitása a végéhez közeledik, így a japán kormány - ha feltételekkel is, de - megadta az engedélyt arra, hogy egymillió tonna szennyezett anyagot a tengerbe engedhessenek a fukusimai atomerőmű közelében.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
13.
10:08

A görögök tisztább levegőt akarnak venni

Hivatalossá vált, hogy Görögországban négy széntüzelésű erőműegységet lekapcsolnak a hálózatról, az egyik közülük a kibocsátási határérték tizenötszörösével szennyezett. A még megmaradó kazánblokkoknak is meg vannak számlálva a napjaik.

Szerző(k): Szabó M. István