károsanyag-kibocsátás

06.
24.
15:16

Döntött az EP, meg kell emelni a kibocsátáscsökkentési célt

Az új uniós klímarendelet 40 százalék helyett legalább 55 százalékos kibocsátáscsökkentést ír elő. Az új karbonelnyelőknek köszönhetően ez az érték akár 57 százalékra is emelkedhet.

Szerző(k): Rácz Gergő
06.
23.
11:33

Megbukott a canberrai szénpuccs

Az ausztrál szenátus elutasította az a kormányzati előterjesztést, hogy megújuló energia fejlesztési és támogatási projektjeit kezelő ügynökségbe fosszilis üzemanyag-projekteket is bekössenek. A szén és a gáz nem megújuló energia! - szól az üzenet.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
22.
21:25

Hiába tiltották be 20 éve, érezni az ólmozott benzin hatásait

A húsz éve betiltott ólmozott benzinből származó ólom még mindig kimutatható a brit főváros levegőjében a londoni Imperial College kutatói szerint, akik úgy vélik, hogy az ólmozott üzemanyagok öröksége ráül a világ legtöbb városára - írja az MTI.

Szerző(k): Szász Péter
06.
14.
10:11

Azt akarják, hogy a zöldhidrogén kilójának ára egy dollár legyen

Egy dollár legyen a költsége egy kiló tiszta hidrogénnek! - Ezt a célt jelölte meg az Egyesült Államok energetikai minisztériuma (DOE), miután úgy látják, hogy 2030-ra fel kell gyorsítani “a bőségesebb, megfizethetőbb és megbízhatóbb tiszta energia megoldások” érvényre jutását az energetikában. A célár ettől még brutális vállalás: jelenleg a zöldhidrogén ára ennek az ötszöröse.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
12.
12:33

A régió egyik rákfenéje a drága áram

Romániában többe kerül az áram a fogyasztóknak, mint számos nála fejlettebb országban, ahol jobban élnek az emberek. A magyarázat az elmaradott infrastruktúrában keresendő.

Szerző(k): Barabás Júlia
06.
11.
08:52

Elfüstöli a reményeit a Mátrai Erőmű

A szén-dioxid kibocsátásra kivetett adó árfolyamának nekilódulása lehetelten helyzetbe hozza a Visontán működő utolsó magyar áramtermelő szénerőművet.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
09.
20:27

VW-botrány: százmilliárdos kártérítést fizetnek a cégvezetők a cégnek

Rekord nagyságú összeget, csaknem 300 millió eurót (mintegy 100 milliárd forint) fizet a Volkswagen (VW) csoport dízelbotrányával okozott károk miatt a német autógyártó társaságnak Martin Winterkorn volt vezérigazgató és három társa - jelentették szerdán német hírportálok.

Szerző(k): Domokos Erika
06.
08.
08:00

Csalódást okozhat a Covid-19 utáni világ

Bár sokan reménykedtek abban, hogy a koronavírus-járvány miatti lezárások, utazási korlátozások és az életünk takarékra állítása hosszú távon is csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását és lassítja a globális klímaváltozást, szakértők a világgazdaság erőteljes visszapattanására számítanak, amelynek következményeképpen újra nagy mennyiségű fosszilis energiahordozót fogunk elégetni.

Szerző(k): Szász Péter
06.
05.
11:45

Olyan időjárási folyamat indult, ami még szélsőségesebb jelenségeket hoz

A kutatók szerint az Északi-sarkvidék nagy részén kétszer olyan gyorsan vékonyodik a tengeri jég, mint korábban gondolták. A gyorsabb jégveszteség azt jelenti, hogy a Kínából Európába vezető rövidebb északkeleti hajózási útvonal könnyebben hajózhatóvá válik, de azt is jelenti, hogy az új olaj- és gázkitermelés is könnyebben megvalósítható. Közben az új és rövidebb északkeleti hajózási útvonalaknak hála kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár a kereskedelem.

Szerző(k): Szabó Dániel
06.
03.
11:11

30 éves mélységbe zuhant Ausztrália, és ennek örülni is lehetne

1990 óta nem volt olyan alacsony Ausztrália szén-dioxid-kibocsátása, mint tavaly - közölte az ország ipari minisztériuma. A pandémia látványosan visszavágta a közlekedési ágazat szennyezését, de ahhoz, hogy a kibocsátás 2020-ban benézzen az évi 500 millió tonna alá, az energiaszektorban kénytelen-kelletlen megkezdett széntelenítési folyamatokra is nagyon szükség volt. Ugyanakkor ez a tempó sem tűnik most elégségesnek a klímavédelmi vállalásokhoz.

Szerző(k): Szabó M. István