kína

05.
16.
15:26

Több millió fantomgyereket gyárthatott a kínai állam

Kérdések merültek fel a Kínából származó legfrissebb demográfiai adatok megbízhatóságával kapcsolatban, a kritikusok az adatok manipulálásával vádolják a kormányt, míg egyes tisztviselők a fejüket vakargatják a számok felett, mert megjelent bennük 14 millió fantomgyerek. Egy bukott politikai program nyomait tüntethették el kutatók szerint.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
15.
18:26

Csillagászati szintre lépett a kínai hódítás

Sikeresen leszállt a Marsra a kínai Tienven-1 űrszonda fedélzetén egy marsjáróval.

Szerző(k): Rácz Gergő
05.
14.
19:13

Komoly gonddal néznek szembe a Covid elleni harc mintaállamai

A világon volt néhány olyan hely, főleg az ázsiai-csendes óceáni térségben, amelyek sikeresen vették fel a harcot a koronavírus ellen, gyakorlatilag kiirtva a kórokozót határaikon belül. Most ezek az országok komoly próbatétel előtt állnak, újra be kellene csatlakozniuk a világ vérkeringésébe, úgy hogy ott közben még mindig vidáman kering a vírus.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
05.
13.
12:02

Sterilizáció, kötelező abortusz okozhatja egy nép kipusztulását Kínában

A Kína nyugati részén fekvő Hszincsiangban 2017 és 2019 között a közelmúlt történelmének legjelentősebb ismert születésszám-csökkenése volt tapasztalható - derül ki egy ausztrál agytröszt új elemzéséből. Gyakorlatilag megfeleződött a születésszám a területen, ahol független megfigyelők és nyugati kormányok szerint a kínai állam internáló táborokba zárja a muszlim kisebbséget. Peking szerint csak foglalkoztatási és átképzési központok működnek a területen. Sterilizáció, kényszermunka, kötelezett abortusz - ezek mind a háttérben állhatnak.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
13.
07:21

Hatalmas területet kaphat a Fudan Egyetem, összezsugorodhat a Diákváros

Kedd éjszaka két törvénytervezetet nyújtott be Semjén Zsolt. Az egyik szerint a kormány a Fudan Egyetem alapítványának adná a Nagyvásártelep területét, ahová korábban a Budapest Diákváros projektet tervezte. Kiemelt állami beruházás indul Budapest Diákváros néven is, de kisebb területen, mint korában tervezték - írja a 444.hu.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
11.
12:21

A Tesla is megtorpant Kínában az amerikai nyomás miatt

A Tesla az amerikai-kínai feszültségek okozta bizonytalanság miatt leállította a sanghaji gyár bővítésére és globális exportközponttá tételére irányuló földvásárlási terveit - közölték az ügyet ismerő személyek a Reutersszel.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
11.
09:55

Összefog a kínai állami propaganda és a Fudan Egyetem

Teljes stratégiai és együttműködési partneri kapcsolatot alakított a kínai Fudan Egyetem és a China Media Group - jelentette a Kínai Nemzetközi Rádió. A CMG az ország legnagyobb állami médiavállalata, a központi ideológia terjesztője. Az egyetem hamarosan Budapesten is megnyitja kapuit.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
11.
07:42

Lassan fogyásnak indul Kína népessége

Kína népességnövekedése a 2020-ig tartó évtizedben az 1950-es évek óta vezetett hivatalos feljegyzésekben szereplő legalacsonyabb szintre esett vissza, és ezzel tovább fokozta a Pekingre nehezedő nyomást, hogy erősebben ösztönözze a párokat több gyermek vállalására. 2016 és 2019 között az éves születési ráta többnyire csökkent. A lakosságszám így is 1,4 milliárd fölé nőtt.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
11.
07:19

Berlinből erősen kritizálják a kormányt az uniós Kína elleni fellépés vétózása miatt

Erősen bírálta Heiko Maas német külügyminiszter hétfőn a magyar kormányt a "teljesen érthetetlen" döntéséért, amellyel blokkolta azt az uniós nyilatkozatot, amelyben Pekinget a hongkongi demokrácia elleni fellépés miatt kritizálták volna. A magyar vétó miatt az Európai Unió nem hozhatta meg az egyhangú döntéshez kötött nyilatkozatot.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
10.
15:39

Megszólaltak a győzelmi harsonák, itt a válság vége

A réz ára pénteken több mint egy évtizede nem látott rekord magasságba emelkedett. A jó amerikai gazdasági adatok alapján elemzők arra számítanak, hogy fokozódni fog az ipari termelés a világon, így nő majd a keresletet a gyártásban és az építőiparban használt fémek iránt. Ha ez a drágulás tartós lesz, biztosak lehetünk abban, hogy vége a válságnak.

Szerző(k): Szabó Dániel