környezetvédelem

04.
21.
14:04

Mindenki rábólintott az uniós klímatervre

Az EU vezetői és az Európai Parlament tárgyalói szerdán megállapodásra jutottak arról, hogy törvénybe foglalják a blokk azon célkitűzését, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegessé váljon, és az 1990-es évek szintjéhez képest legalább 55 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
20.
18:56

Gigászi összeget költ az IKEA zöld projektekre

Az IKEA anyacége, az Ingka Group 4 milliárd eurót (közel 1444 milliárd forint) különítettet el különböző zöld projektekre. Köztük van például szél- és napenergiához és hidrogén üzemanyag-fejlesztéshez kapcsolódó befektetés is.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
04.
20.
17:56

Nagy változásra készül az Aldi a tészta- és rizstermékek értékesítésénél

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik - írja a magyarmezőgazdaság.hu.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
04.
18.
11:34

Forradalmi lépés a környzetvédelemben Erdélyben

Egy Kolozsvári irodaház Romániában elsőként kapta meg a nulla hulladék termeléséről szóló tanúsítványt, amely meglepő módon nem igényelt költséges beruházást.

Szerző(k): Barabás Júlia
04.
17.
20:53

Erre figyeljen, ha tisztítószert vásárol! - teszteltek a fogyasztóvédők

Hiányos termékcímkék, megkérdőjelezhető hatékonyság jellemezte többek között a Tudatos Vásárlók Egyesülete által vizsgált általános felülettisztítókat. A megvásárolt szerek közül 17 terméket laboratóriumban is bevizsgáltattak a fogyasztóvédők. A pénzkidobásra csábító termékek nem feltétlenül olcsók. Literenkénti egységáruk 300 forinttól akár 10 ezer forintig is felkúszhat.

Szerző(k): Szepesi Anita
04.
16.
14:35

Környezetkárosítási vádak zúdulnak a vezető német autógyártókra

A Volkswagen, a BMW és a Daimler valószínűleg a brazíliai erdőirtások egyik közvetett felelőse, miután kiderült egy nemzetközi kutatásból: a német autógyártók olyan brazíliai beszállítóktól vásárolnak marhabőrt az üléshuzatokhoz, amelyek aktívan pusztítják az Amazonas vízgyűjtőjénél a területet. Két Bács-Kiskun megyényi esőerdő tűnt el két év alatt. Az autógyárak arra hivatkoznak, hogy próbálják korlátozni a beszállítóiknál az ilyen gyakorlatot.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
15.
19:16

Lassú kilábalást vár a Mol vezére

A Mol meg tudta őrizni stabil pénzügyi helyzetét tavaly is, és felismerte, hogy kisebb-nagyobb stratégiai módosításokat kell végrehajtania működési modelljén - mondta az MTI szerint Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a közgyűlés utáni online sajtótájékoztatóján.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
15.
16:59

A Mészáros-csoport beszállt a hulladékbizniszbe, kapott is nagy állami megrendelést

Egy éve szerezte meg a Mészáros-csoport az ipari hulladék-kezelő bizniszben meghatározó Envirotis Holding Zrt.-t, most pedig két nagy állami megrendelést is kapott a cég leányvállalata - adta hírül a 24.hu. A beszerzéseket európai uniós támogatással finanszírozzák.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
15.
14:19

Tüntettek a Mol-székház előtt: ne egy nemzeti parkban fúrjanak!

Tovább folyik a Mol Nyrt. Őrségbe tervezett fúrásai elleni demonstráció, csütörtökön délelőtt az éves közgyűlésre igyekvő igazgatósági tagokat szembesítette a Greenpeace azzal, hogy ki mindenki nem akarja, hogy szénhidrogént keressenek természetvédelmi területen.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
14.
08:12

Mosás 30 vagy 40 fokon? Nagyon nem mindegy

Ha a 40 fok helyett 30 fokon mosnának a háztartások, évente 27 kiló szén-dioxiddal menne a környezetbe. Az Electrolux friss kutatása szerint a háztartások 47 százaléka szerint az alacsony hőfokon koszos marad a ruha, 21 százalékuk pedig megszokásból mos melegebb vízzel.

Szerző(k): Csernátony Csaba