A svájci Nestlé, a világ egyik vezető élelmiszeripari cége 9,3 milliárd frank (3603 milliárd forint) adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet, ami jelentős, 45,2 százalékos csökkenés a 2021. évihez viszonyítva. A csökkenő nyereséget áremeléssel fogja kompenzálni a vállalat.
Szerző(k): Varga CsengeTovább tart a brutális drágulás a gyerekek által kedvelt mindennapos termékek esetében. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben 81 százalékkal nőtt.
Szerző(k): Varga CsengeElefántcsontpart olyan szerződést kötött a Cargill-lal 25 ezer tonna kakaóbab exportjáról, amelynek keretében már megfizetik a kért prémiumot, amely az elszegényedett helyi gazdák bevételeit hivatott növelni.
Szerző(k): Csernik-Varga AdriennMintegy 1,3 milliárd forintból kapacitás- és anyagbiztonság-növelő beruházásokat végzett a Tutti Élelmiszeripari Kft. – adta hírül a rábapatonai székhelyű vállalat.
Szerző(k): Domokos LászlóA klímaváltozás miatt egyre nagyobb veszélyben van a csokoládégyártás: a termőterületek zsugorodnak, emiatt kevesebb kakaóbabot lehet szüretelni. De az általános inflációs hatások is nehézkessé teszik a csokoládékészítést. Mikor éri el a fogyasztókat a drágulás? Mi a csokoládékészítés? Létezik környezetbarát édesség? Többek között ezekről beszélgettünk a Globalopoly podcastsorozat legújabb adásában Intődy Gáborral, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkárával.
Szerző(k): Szabó DánielA Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kéri a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el a Torras Bio nevezetű kakaóport, amelynek 2023. január végi lejárati ideje van. A termék aflatoxinnal szennyezett lehet.
Szerző(k): Domokos ErikaFelére csökkenhet a kakaótermesztésre alkalmas területek nagysága a klímaváltozás miatt a 2040–2070 közötti időszakra, miközben az elmúlt évtizedekben csak a kakaótermesztés miatt több millió hektár erdőt irtottak ki, jelentősen hozzájárulva ezzel a klímaválsághoz.
Szerző(k): Tér DiánaA csokoládé alapanyaga a kakaó, melynek “világközpontja” Elefántcsontpart. Az elmúlt hetek időjárása alapján onnak jelentették, nem kell aggódni a csokoládé alapanyaga miatt, jó lesz az idei termés, - írta meg a Reuters.
Szerző(k): Szabó M. IstvánA kakaóbab termesztés ínségesebbé válása a világban, és a cukor drágulása is felfelé hajtja az árakat, de az édességipari fejlesztések és hatéknyságjavító lépések megerősítik az iparágat - írta a Magyar Édességgyártók Szövetségének sajtótájékoztatójáról az MTI.
Szerző(k): Szabó M. István