kakaó

02.
22.
06:02
Csak idő kérdése és luxustermék lesz a kakaó és a csokoládé

Csak idő kérdése és luxustermék lesz a kakaó és a csokoládé

Az egekbe szökhet a kakaó ára, de drágulhat a csokoládé is. Ennek oka, hogy a világ egyik legnagyobb kakaó exportőr országában, Nigériában probléma van a készpénzellátással, emiatt az export mintegy háromnegyedével visszaesett. Ez összességében nem nagy kiesés a globális piacon, de a pánikot az ültetvényeket károsírtó szárazabb időjárás is fokozza.

Szerző(k): Nagy Kristóf
02.
16.
13:16
Még most rohanjon kávét és kakaót venni!

Még most rohanjon kávét és kakaót venni!

A svájci Nestlé, a világ egyik vezető élelmiszeripari cége 9,3 milliárd frank (3603 milliárd forint) adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet, ami jelentős, 45,2 százalékos csökkenés a 2021. évihez viszonyítva. A csökkenő nyereséget áremeléssel fogja kompenzálni a vállalat.

Szerző(k): Varga Csenge
02.
02.
11:33
Édes kis drágaságunk: a kakaós csiga

Édes kis drágaságunk: a kakaós csiga

Tovább tart a brutális drágulás a gyerekek által kedvelt mindennapos termékek esetében. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben 81 százalékkal nőtt.

Szerző(k): Varga Csenge
09.
13.
14:37
Végre a szegények is jól járhatnak a kakaóval

Végre a szegények is jól járhatnak a kakaóval

Elefántcsontpart olyan szerződést kötött a Cargill-lal 25 ezer tonna kakaóbab exportjáról, amelynek keretében már megfizetik a kért prémiumot, amely az elszegényedett helyi gazdák bevételeit hivatott növelni.

Szerző(k): Csernik-Varga Adrienn
04.
17.
08:30
Nagyot fejlesztett a népszerű magyar márka

Nagyot fejlesztett a népszerű magyar márka

Mintegy 1,3 milliárd forintból kapacitás- és anyagbiztonság-növelő beruházásokat végzett a Tutti Élelmiszeripari Kft. – adta hírül a rábapatonai székhelyű vállalat.

Szerző(k): Domokos László
03.
16.
11:10
Intődy Gábor: már biztos, hogy pár évtizeden belül nem lesz többé csokoládé

Intődy Gábor: már biztos, hogy pár évtizeden belül nem lesz többé csokoládé

A klímaváltozás miatt egyre nagyobb veszélyben van a csokoládégyártás: a termőterületek zsugorodnak, emiatt kevesebb kakaóbabot lehet szüretelni. De az általános inflációs hatások is nehézkessé teszik a csokoládékészítést. Mikor éri el a fogyasztókat a drágulás? Mi a csokoládékészítés? Létezik környezetbarát édesség? Többek között ezekről beszélgettünk a Globalopoly podcastsorozat legújabb adásában Intődy Gáborral, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkárával.

Szerző(k): Szabó Dániel
03.
04.
13:38
Kivonnak a forgalomból egy kakaópor terméket

Kivonnak a forgalomból egy kakaópor terméket

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kéri a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el a Torras Bio nevezetű kakaóport, amelynek 2023. január végi lejárati ideje van. A termék aflatoxinnal szennyezett lehet.

Szerző(k): Domokos Erika
12.
08.
15:26
Bajban van a kakaó

Bajban van a kakaó

Felére csökkenhet a kakaótermesztésre alkalmas területek nagysága a klímaváltozás miatt a 2040–2070 közötti időszakra, miközben az elmúlt évtizedekben csak a kakaótermesztés miatt több millió hektár erdőt irtottak ki, jelentősen hozzájárulva ezzel a klímaválsághoz.

Szerző(k): Tér Diána
11.
01.
14:52
Nyugi világ: lesz elég csoki!

Nyugi világ: lesz elég csoki!

A csokoládé alapanyaga a kakaó, melynek “világközpontja” Elefántcsontpart. Az elmúlt hetek időjárása alapján onnak jelentették, nem kell aggódni a csokoládé alapanyaga miatt, jó lesz az idei termés, - írta meg a Reuters.

Szerző(k): Szabó M. István
07.
28.
13:36
Már az éghajlatváltozás is betesz az édességiparnak

Már az éghajlatváltozás is betesz az édességiparnak

A kakaóbab termesztés ínségesebbé válása a világban, és a cukor drágulása is felfelé hajtja az árakat, de az édességipari fejlesztések és hatéknyságjavító lépések megerősítik az iparágat - írta a Magyar Édességgyártók Szövetségének sajtótájékoztatójáról az MTI.

Szerző(k): Szabó M. István

Hazai zöldségek a PENNY polcain (x)

Március 16-tól négy termékkategóriában kizárólag friss hazai alapanyagok töltik meg a PENNY polcait.