kamat

05.
10.
06:20

Erősebb inflációtűrésre intette az ECB-t a monetáris tanács egyik tagja

A finn jegybank kormányzója szerint az euróövezeti központi banknak (EKB) az amerikai Federal Reserve példáját követve toleránsabban kellene kezelnie az inflációs cél túllépését, különös tekintettel arra, hogy az euróövezeti infláció üteme hosszú évek óta meglehetősen lanyha.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
05.
15:04

Elég egy szó az összeomláshoz a tőzsdén

Elég volt Janet Yellen amerikai pénzügyminiszternek csak megemlítenie a kamatemelés valamikori lehetőségét és máris esésnek indult a technológiai cégek részvényeinek egekbe húzott árfolyama. Sokak szerint nem volt véletlen az elszólás, vannak akik szerint tesztelni kellett, mit bírnak a befektetők.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
04.
28.
22:11

Nyitva maradnak az amerikai pénzcsapok

Marad a nulla közeli kamat, és esze ágában sincs, még csak elvi szinten sem, beszélni az amerikai jegybanknak arról, hogy visszafogja gazdaságékítő tevékenységét. Jerome Powell elnök szavai szerint a munkaerőpiaci folyamatok javulásáig ilyesmiről beszélni sem érdemes.

Szerző(k): Rácz Gergő
04.
28.
20:00

A nyári izgalmakra gyúr az amerikai jegybank

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatokon és a gazdaságtámogató intézkedésein az Egyesült Államok jegybankja. Ezzel együtt is nő a nyomás a Federal Reserve (Fed) kormányzótanácsán, akikről a piac úgy látja, egyre jobban le vannak maradva a piaci folyamatokról.

Szerző(k): Rácz Gergő
04.
27.
16:17

Magasabb inflációra készül a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank megerősítette, hogy a következő időszakban a várhatóan erőteljesen megugró árak esetén kész minden rendelkezésre álló eszközével fellépni. Az április kamatdöntő ülésen a főbb feltételek nem változtak.

Szerző(k): Rácz Gergő
04.
27.
15:49

Elkezdődött a pénzügyi világ nagy szakítása

Az év végével elkezdik megszüntetni a világ egyik legfontosabb kamatmutatójának, a Libornak a közlését, így a globális pénzügyi világnak valamilyen új iránytűt kell találnia. Egyértelmű utód nincsen, megy a versenyfutás.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
04.
27.
14:00

Tartotta az irányt a magyar jegybank

Nem történt változás a fő feltételekben a Magyar Nemzeti Bank havi kamatdöntő ülésén. Ez meg is felelt a várakozásoknak, a körülményekhez képest kedvezőek a makrogazdasági adatok, nincs lépéskényszerben a monetáris tanács.

Szerző(k): Rácz Gergő
04.
23.
14:45

Lépéskényszerbe került az orosz jegybank

Március után áprilisban is kamatot emelt Oroszország központi bankja, ráadásul a vártnál is nagyobb mértékben, miután az újabb szankciós hullám jelentősen gyengítette a rubelt, és az infláció tovább gyorsult.

Szerző(k): Rácz Gergő
04.
22.
16:45

Nagy a bizonytalanság, júniusra marad a tűzijáték az európai jegybankban

Miután nem változtatott a legfontosabb kamatfeltétekben és eszközvásárlási paraméterekében az ECB, Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke is utalásokat tett csak arra, hogy legközelebb júniusban lehet komolyabb változás.

Szerző(k): Rácz Gergő
04.
22.
13:45

Hozta a formát az európai jegybank

Nem változtatott a fontosabb kamatfeltételeken az Európai Központi Bank a havi rendes kamatdöntő ülésén. A nagyobb váltást júniusra várja a piac, miközben általános a nézet, hogy Christine Lagarde elnöknek most is rá kell erősítenie arra az üzenetre, hogy a jegybank kész minden támogatást megadni a kontinens gazdaságának újraélesztéséhez.

Szerző(k): Rácz Gergő