kamatcsökkentés

01.
28.
07:08

A második világháború alatt használt pénzügyi eszközt vetnének be Amerikában

Az amerikai Fed azt fontolgatja, hogy hozamkorlátot vezetne be egyes amerikai államkötvényekre. Ezt a fajta gazdaságélénkítést utoljára a második világháború alatt, illetve az azt követő években alkalmazta a jegybank.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
01.
04.
09:06

Tavaszra elkeseredhetnek a részvénypiacok

Történelmi volt sok tekintetben az amerikai tőzsdék száguldása az év utolsó hónapjaiban. Azonban ha a történelmi példák ülnek, akkor most oldalazás, majd tavasszal komolyabb esés következhet.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
12.
13.
14:52

Kamatot csökkentett az orosz jegybank

Az orosz jegybank pénteken a piaci várakozásoknak megfelelő mértékben, 25 bázisponttal csökkentette 6,25 százalékra irányadó az kamatot, és további kamatcsökkentési szándékát jelezte jövőre, ami elsősorban a makrogazdasági adatok alakulásától függ - adta hírül az MTI.

Szerző(k): Szepesi Anita
10.
30.
19:04

Újra kamatot vágott a Fed

A Federal Reserve a várakozásoknak megfelelően újra kamatot vágott. A 25 pontos mérsékléssel további gazdasági élénkülést érne el a jegybank, miután a jelek szerint lassulás kezdődhet az Egyesült Államok növekedésében az idei negyedik negyedévtől.

Szerző(k): Rácz Gergő
10.
25.
14:06

Váratlanul nagyot vágott az orosz jegybank

Az orosz jegybank pénteken a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben, 50 bázisponttal 6,50 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és egyúttal jelezte szándékát a kamat további csökkentésére az elkövetkező hónapokban az infláció további lassulása esetén - adta hírül az MTI.

Szerző(k): Szepesi Anita
10.
04.
10:06

Kamatot csökkentettek Indiában

Továbbra sem elégedettek a növekedési adatokkal Indiában, a várakozásoknak megfelelően ismét kamatot csökkentett a jegybank. Február óta immár ez az ötödik csökkentés.

Szerző(k): Rácz Gergő
09.
19.
09:38

Soha nem történt még ilyen Brazíliában

A brazil jegybank a piaci várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, történelmi mélypontra, 5,5 százalékra csökkentettet az alapkamatot.

Szerző(k): Domokos László
09.
16.
18:40

Olyan kamatcsökkentés lesz itt, amilyet még nem látott a világ

A feltörekvő országok jegybankjai olyan mértékben tervezik lazítani tovább a monetáris politikát, amire a pénzügyi válság óta nem volt példa - mutatja kommunikációjuk elemzése. Mindezt úgy, hogy már eddig is durván sokat lazítottak.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
09.
12.
14:22

Nagy sikert aratott Erdogan

A vártnál is nagyobb mértékű kamatcsökkentést hajtott végre Törökország központi bankja arra hivatkozva, hogy javultak az inflációs kilátások és a recesszióból kilábalt gazdaság továbbra is mérsékelt ütemben bővül.

Szerző(k): Domokos László
09.
10.
07:08

Utolsó esély a katasztrófa küszöbén: ingyenpénzt szórnak az emberek közé a politikusok?

A politikusok és a jegybankárok fejében élénken él még a 2008-2009-es "világégés" emléke. Úgy tűnik, hogy a válságkezelésben a központi bankok kezdenek kifogyni tűzerejükből és az egyre sokasodó recessziós jelek láttán a megriadt döntéshozók akár olyan eszközökkel is elkezdhetnek védekezni a krízis ellen, amelyeket korábban az establishment elfogadhatatlannak vélt. Ma már befektetők latolgatják: a nem túl távoli jövőben az állam közvetlenül juttathat elkölthető pénzt az alacsonyabb jövedelmű rétegeknek.

Szerző(k): K. Kiss Gergely