klímacsúcs

12.
03.
09:30

Ha a Föld tényleg fontos, szakítani kell az eddigi rövidlátó befektetői szemlélettel

Itt az ideje, hogy a pénzügyi befektetők döntéseikben erősítsék a hosszú távú szemléletet, különben a pénzügyi szektor nem lesz képes a klímaváltozás kihívásaira reagálni, és az emissziócsökkentési célok eléréséhez kellő mértékben hozzájárulni. A témában Hidi János, a Cambridge Econometrics fenntartható befektetések vezetője írt jegyzetet.

Szerző(k): Napi.hu
12.
01.
16:10

A rekordév sem elég, ha ki akarjuk váltani az olajat és a szenet

Sosem helyeztek még üzembe ilyen mennyiségű megújuló energiákra alapuló áramtermelő kapacitást, mint idén. Duplázni kéne azonban az ütemet, ahhoz, hogy 2050-re elérhető legyen a karbonsemlegesség világszinten.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
11.
25.
07:08

Miközben mi a kátyúzással vagyunk elfoglalva, ők a holdraszállást tervezik

Ha a kelet-közép-európai fővárosok erősebben érvényesíthetnék az érdekeiket klímaügyben, akkor az országaik is gyorsabban haladnának a kijelölt uniós célok felé, mivel a két tétel szorosan összefüggő. A legfőbb gond az - mondta Ámon Ada, a főváros klíma- és környezetügyi főosztályának vezetője - hogy bár a V4- fővárosok mind ezt vallják, a kormányaik viszont nem.

Szerző(k): Szabó M. István
11.
17.
17:45

Kereskedelmi háborúkhoz vezet a klímacsata

Sok pozitív fejleményt hozott az idei COP26 klímacsúcs, viszont a tárgyalások több olyan területet teljesen érintetlenül hagytak, amelyek jelentős szerpete töltenek be a klímaváltozásban. A Fitch Solutions szerint a következő években a klímakérdés számos feszültséghez vezethet a világ fejlett és fejlődő országai között.

Szerző(k): Rácz Gergő
11.
15.
19:57

"Még mindig a pokolba vezető úton vagyunk" - mit hozott a klímacsúcs?

Vegyes fogadtatása van a hétvégén zárult glasgow-i klímacsúcsnak. Míg a rendezvény hazájában kicsit derűlátóbbak, addig a német és az amerikai sajtóban még szemforgatóan beszélnek az elért eredményekről.

Szerző(k): Tér Diána
11.
14.
20:18

A brit miniszterelnök szerint a szén korának vége lesz

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a glasgow-i klímaértekezleten elért megállapodás sorsfordító jelentőségű, elsősorban azért, mert véget vet a szénből nyert energia termelésének és felhasználásának.

Szerző(k): Szász Péter
11.
13.
21:55

Glasgowban elfogadták az új klímaegyezményt

Elfogadták szombat este az új globális klímaegyezményt az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban rendezett 26. ülésén (COP26) résztvevő 197 ország küldöttei.

Szerző(k): Szepesi Anita
11.
13.
19:15

Vacak volt a klímacsúcs, de mégsem csupán üres fecsegés

A radikális környezetvédők szerint az ENSZ COP26 globális klímavédelmi csúcsértekezte nem volt több üres fecsegésnél, ám ha benézünk a valóban sok bla-bla-bla mögé, akkor azért láthatunk olyasmit is, ami némi optimizmusra ad okot. Talán mégsem nyiffantják ki szegény Föld anyácskájukat az emberek.

Szerző(k): Komócsin Sándor
11.
10.
08:47

Változás jöhet a boltokban: ajtót kaphatnak a hűtőszekrények

Nagymértékben csökkentené a villamosenergia-fogyasztást, ha a szupermarketek ajtót vagy függönyt szerelnének a nyitott hűtőszekrényükre, ezzel a saját pénztárcájukat és a környezetet is kímélnék.

Szerző(k): Tér Diána
11.
09.
12:45

A hőség lehet az emberiség következő nagy csapása

Akár egymilliárd embernek is együtt kell élnie a jövőben a tartós hőséggel, ha a globális hőmérsékletemelkedés továbbra is olyan ütemben folytatódik, mint az elmúlt évtizedekben.

Szerző(k): Tér Diána